Springboard

teaser-storyboards-springboard

Springboard

Een storyboard maken met Springboard is even wennen en u moet wel over de nodige tekenervaring beschikken tenzij u zich tevreden stelt met eenvoudige lijntekeningen. De werkwijze van Springboard is hier en daar omslachtig en onduidelijk, maar met behulp van de Engelse uitleg onder ‘Help’ kunt u al snel aan de slag.

Als eerste bepaalt u een structuur voor het storyboard. U kunt aparte scènes, hoofdstukken en shots aanmaken die keurig in een boom worden weergegeven. De eerste lege afbeelding om een shot uit te tekenen staat er al en de tekenmiddelen zijn duidelijk zichtbaar. De tekening kan verschillende lagen bevatten die u kunt aanpassen door erop te klikken. Om te voorkomen dat u gek wordt van al deze lagen kunt u deze samenvoegen, waardoor er één object ontstaat dat u kunt verschuiven.  De lagen in Springboard zijn onderverdeeld in twee groepen: die van de basistekening en die van de camera. Dit werkt erg prettig en overzichtelijk.

storyboards-springboard

U kunt pijlen trekken om de camerabewegingen weer te geven, maar u kunt ook gebruik maken van de ‘Zoom frame’ om geanimeerd te kunnen inzoomen op details van het shot. Hebt u een aantal shots uitgetekend dan kunt u deze geanimeerd afspelen om zo een betere indruk te krijgen van de verhaallijn.

Ieder shot kan voorzien worden van een begeleidende tekst die later bij de export naar een HTML-bestand ook zichtbaar is. Erg lastig is het om in Springboard een totaal beeld te krijgen van alle getekende shots. Door  de shots sterk te verkleinen en wat te spelen met de kaders van het programma is dit uiteindelijk wel mogelijk, maar liever hadden we hier een aparte knop voor gezien.

Leuk aanspringboard is dat het ondanks zijn eenvoud toch de mogelijkheid biedt om het storyboard te exporteren naar een AVI-bestand in verschillende resoluties. Hoe dat filmpje eruit komt te zien kunt u van te voren al bekijken met de ingebouwde speler. De duur van ieder shot kunt u zelf bepalen waardoor u precies weet hoe lang de uiteindelijke film gaat worden.
Springboard is eenvoudig van opzet en soms wat lastig in gebruik. Desondanks stelt Springboard u in staat om snel een storyboard te maken dat in ieder geval bruikbaar is en waarmee u, mede door de animaties, een goed beeld krijgt van de verhaallijn.

Springboard

Naam: Springboard
Website: http://6sys.com/Springboard
Prijs: € 27,88

Andere storyboard software: