Sound Forge Pro 10

teaser-soundforge10-kl

Sound Forge Pro 10

Na ruim twee jaar presenteert Sony de opvolger van Sound Forge Pro 9. De tiende versie van dit audiobewerkingsprogramma bevat tal van nieuwe functies en effecten. De meest belangrijke vernieuwing is de mogelijkheid om audioclips te bewerken op een manier zoals gewoon is bij videomontage.

Het uitgangspunt van Sound Forge Pro 10 is hetzelfde gebleven. Het progamma is primair bedoeld om audioclips te bewerken, te optimaliseren en ze geschikt te maken voor export naar cd of andere programma’s. Het is dus geen multitrack editor zoals Acid Pro waarbij u verschillende geluidstracks kunt samenvoegen en kunt exporteren naar één enkel geluidsbestand. Toch zou het prettig zijn geweest als er minimaal extra track was geweest om audio te kunnen mixen. Nu moet u bijvoorbeeld iedere keer overschakelen naar een ander programma om bijvoorbeeld ingesproken tekst te kunnen combineren met ander geluid.

De interface van Sound Forge 10 heeft nogal wat wijzigingen ondergaan. U kunt nu zelf de verschillende vensters rangschikken en opslaan in een voorkeurslay-out. Daarnaast kunnen de vensters van de verschillende audioclips als tabbladen over elkaar heen worden geplaatst om ruimte te besparen. Deze tabmogelijkheid is er ook voor alle extra menuvensters, zodat u altijd de meest gebruikte vensters snel kunt oproepen.

 

Sound Forge Pro 10: Event-based editing

Om de audioclips nauwkeuriger te kunnen bewerken is de Event-based editing optie geïntroduceerd. Met deze functie, die in veel videomontagepakketten wordt toegepast, kunt u eenvoudig audioclips trimmen, knippen en gedeelten uit een audioclip apart bewerken of kopiëren. Als u twee verschillende audioclips over elkaar heen beweegt, wordt er automatisch een fade geplaatst. Welke fade er wordt gebruikt en hoe deze wordt uitgevoerd, kunt u zelf bepalen door een van 25 fades te kiezen bij de instellingen. De Event-based editing optie maakt het voor iedereen stukken eenvoudiger om audioclips te bewerken en om audioclips te kopiëren naar een andere geluidstrack om zo een cd te kunnen samenstellen.

sound-forge-10-pro-event-editing

 

Sound Forge 10: effecten

Sound Forge Pro 10 is uitgebreid met de Mastering Effects Bundle 2 van iZotope. Deze bundel bestaat uit zes top plug-ins, waaronder een Multiband compressor om het geluid voller en warmer te laten klinken en een Mastering limiter om het dynamisch bereik te verkleinen. Naast deze zes plug-ins kunt u ook gebruik maken van de iZotope 64-bit SRC (Sample Rate Conversion) en de iZotope Mbit + dither (bit-depth conversion) processen. De 64-bit SRC zorgt ervoor dat frequenties die niet meer kunnen worden weergegeven bij down-sampling op een zeer nette manier worden verwijderd zonder dat er vervorming of ruis optreedt. De vervorming die ontstaat als u van bitdiepte verandert kunt u voorkomen door de Mbit + dither proces toe te passen. Beide iZotope processen werken uitstekend en garanderen optimale geluidskwaliteit.

sound-forge-10-pro-event-timestretch

Naast de iZotope plug-ins kunt u ook gebruik maken van een nieuw resonantie filter om stemmen te vervormen en de gebruiksvriendelijke Zplane élastique pro timestretch plug-in om de pitch en de tijdsduur van een audioclip te veranderen.

 

Sound Forge 10: Disc at once

Een cd maken kon al langer met Sound Forge Pro. Nadeel was altijd dat u dit alleen kon realiseren door de track-at-once brand optie te gebruiken. De pauzes die daardoor ontstaan tussen de verschillende nummers op de cd zijn niet ideaal en kunnen zelfs voor fouten zorgen als de cd vaak wordt gekopieerd. Om toch een perfecte master cd te kunnen maken met Sound Forge Pro kunt u nu de cd branden als Disc at once. De laser van de brander hoeft dan niet tussen de tracks te stoppen waardoor fouten als pops en clicks bij veelvuldig kopiëren kunnen worden voorkomen.

Sound Forge 10 is mede door de nieuwe lay-out aanpassingen en de Event-based editing optie een prettig pakket geworden om mee te werken. Een multitrack editing optie was wenselijk geweest, maar desondanks is Sound Forge Pro een zeer goed en compleet pakket om uw geluid mee te bewerken.

 

Sound Forge Pro 10

Naam: Sound Forge Pro 10
Website: www.sonycreativesoftware.com
Prijs: € 280,95