Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11

vegas-movie-studio-hd-11-teaser

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11

Een complete 3D-workflow, ondersteuning van 50 fps progressieve beelden, een nieuwe titelgenerator en een aantal  verbeteringen om het gebruiksgemak te vergroten, zijn de opmerkelijkste vernieuwingen van Vegas Movie Studio HD 11. Maar zijn deze vernieuwingen afdoende om de consument over te halen te gaan monteren met dit videomontagepakket?

De interface van Vegas Movie Studio HD 11 is, op één wijziging na, precies hetzelfde als zijn voorganger. Alleen de transportbesturing onder de previewmonitor om de video te kunnen afspelen en stoppen, is nieuw. De oude transportbesturing onder de tijdlijn is nog steeds aanwezig, maar de positie onder de previewmonitor, voelt toch logischer aan.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-transportbesturing-preview-monitor

Sony Vegas Movie Studio HD 11 is in staat om de 50 fps progressieve videobeelden van de nieuwe generatie HD-camera’s te bewerken. Er zijn hiervoor geen kant-en-klare templates aanwezig. Kiest u bij het aanmaken van een nieuw project de optie Match media settings, dan worden automatisch de juiste instellingen van deze progressieve bestanden verkregen.. Deze kunt u dan weer opslaan in een template, zodat deze in de lijst verschijnt de volgende keer dat u een nieuw project maakt.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-50fps

Importeert u video van een avchd-camera, dan is het prettig dat dit nu niet meer direct betekent dat alle geïmporteerde bestanden direct aan het project worden toegevoegd. Met de nieuwe functie Open in trimmer zijn deze clips allemaal direct naar de trimmer te sturen, zodat u ze eerst kunt inkorten of subclips kunt maken. Dit scheelt tijd en houdt uw projectmap schoon en georganiseerd. Wilt u overigens wel de bestanden direct toevoegen aan uw project, dan kan dit nu door ze vast te pakken met de muis en te verslepen naar de projectmap.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-device-explorer

Voorheen was de trimmer zeer lastig in gebruik door het ontbreken van een transportbesturing en pictogrammen om in- en uitpunten te plaatsen, subclips te genereren of de video op verschillende wijze toe te voegen aan de montage. Velen zullen dan ook zeer blij zijn met de nieuwe transportbesturing en de bijbehorende opties die ervoor zorgen dat deze trimmer gebruiksvriendelijker is geworden.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-trimmer

Progressieve beelden

Het inladen van 50 fps progressieve beelden gaat eenvoudig. Het afspelen van deze beelden is daarentegen is een stuk lastiger. De beelden worden schokkerig getoond op ons quadcore testsysteem met 4 GB geheugen en een Nvidia GTX 250 videokaart. De processorbelasting loopt op tot ruim 95 procent met pieken tot 100 procent. De GPU-ondersteuning is niet verbeterd, want net zoals in de vorige versie is deze maar 5 procent.

Gelukkig schakelt bij hapering van de beelden de previewmonitor automatisch terug in resolutie, waardoor de progressieve beelden alsnog vloeiend worden afgespeeld. Zelfs op de helft van de normale resolutie zijn deze beelden nog prima van kwaliteit.

 

 Werken met 3D

De 3D-werkomgeving is compleet overgenomen van de grote broer Vegas Pro. De enige wijziging die is doorgevoerd is dat Vegas Movie Studio HD wel kan werken met de Nvidia 3D Vision Kit. Voordat u de 3D-beelden in volle glorie kunt bewonderen moet u eerst alle 3D-instellingen goed zetten. Dat had iets eenvoudiger gemogen. Er zijn drie instellingen, op verschillende plekken, die onafhankelijk van elkaar moeten worden ingesteld afhankelijk van het bronmateriaal dat u gebruikt en de wijze waarop u het wil bekijken.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-3D-settings

Bij de projectinstellingen kunt u aangeven of u uiteindelijk u project wilt afleveren in anaglyfformaat, line alternate (gepolariseerd) of frame sequential (volledig beeld voor linker- en rechteroog). Deze instelling bepaalt ook de wijze waarop de beelden worden getoond in de previewmonitor. Pas na het instellen van deze optie zijn aparte beelden voor het linker- en rechteroog te combineren (pairen) op de tijdlijn tot één beeld.

Gebruikt u als bronmateriaal side-by-side 3D-beelden, dan moet u onder de eigenschappen van dat bestand dit aangeven, om ze goed te kunnen weergeven in de previewmonitor. Staan deze instellingen goed, dan kunt u als laatste de Preview Device instellingen aanpassen. Deze bepaalt hoe u de beelden wilt weergeven in de full screen modus, al dan niet op een tweede monitor. Hierdoor is het mogelijk om de beelden op de eerste monitor weer te geven in anaglyf om ze te kunnen bewerken en op de tweede monitor in Line Alternate als u een gepolariseerde monitor hebt of in Frame Sequential als u over de Nvidia Vision Kit beschikt.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-3D

Als de instellingen goed staan, werkt bijna alles als een trein. Alleen het bewerken van de beelden in combinatie met de 3D Vision kit werkt niet vlekkeloos, omdat elke keer de Vision Kit moet worden geactiveerd. Speelt het beeld eenmaal af, dan zijn er geen problemen meer.

 

 Stereoscopic 3D Adjust

Hebt u geen kant-en-klaar 3D-beeldmateriaal, dan kunt u zelf uw 2D-beelden omzetten naar 3D met het effect Stereoscopic 3D Adjust. Om dit effect mogelijk te maken in Vegas Movie Studio is de nieuwe Open Effects (OFX) standaard geïmplementeerd. Hierdoor is het tevens mogelijk om OFX-effecten van derden te gebruiken in Vegas Movie Studio. Het grote voordeel van deze nieuwe effect engine is de gebruiksvriendelijke lay-out en de mogelijkheid om keyframes in te stellen met behulp van gekleurde lijnen, naast de opties om deze keyframes te tonen op de standaard wijze.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-stereoscopic-3d-adjust-lanes

sony-vegasmovie-studio-hd-11-stereoscopic-3d-adjust

Een 3D-montage kunt u exporteren naar een 3D-bestand, naar YouTube 3D en naar een 3D Blu-ray disk. In de hoogste mogelijke instelling, kunt u uw montage wegschrijven met de officiële 3D Multi Viewing Codec (MVC) met een bitrate van 25 Mbit. De beeldkwaliteit staat als een huis. Daarmee is zonder enige twijfel is de 3D-werkomgeving van Vegas Movie Studio HD de meest complete en veelzijdige omgeving van alle videobewerkingspakketten voor consumenten op dit moment.

 

 Titels

De nieuwe titelgenerator maakt ook gebruik van de OFX-standaard. In vergelijking met de oude generator, die nog steeds aanwezig is, is deze generator een hele verbetering. Het werkt een stuk overzichtelijker, er zijn voorgedefinieerde geanimeerde templates en de titels zijn makkelijker te animeren. Minpuntje is, dat de titels lastig te positioneren zijn. Bij het effect zelf staat een cursor bij Location in een klein vierkant waarmee de titel is te verplaatsen. Daarnaast kunt u de titel oppakken met de muis in de preview monitor. Beide opties werken, maar het is niet eenvoudig door het ontbreken van presets om de titels bijvoorbeeld exact in het midden of op de lower third line uit te lijnen.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-titel

 

 Audio Event FX

De implementatie van de OFX-standaard heeft er niet toe geleid dat de effecten allemaal zijn vernieuwd. Sterker nog, Sony laat weten dat er geen intentie is om de oude effecten nieuw leven in te blazen. Dat is jammer, omdat de nieuwe lay-out een stuk eenvoudiger en daardoor gebruiksvriendelijker is om mee te werken.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-adio-event-fx

De enige andere vernieuwing op het gebied van effecten is de toevoeging van de Audio Event FX. Hierdoor is het mogelijk om audio-effecten toe te kennen aan individuele clips op de tijdlijn. Tot op heden was het alleen mogelijk om audio-effecten toe te kennen aan een gehele track of aan de master.

 

 Export

Exporteren in Vegas Movie Studio was altijd lastig, doordat u uit een grote lijst zelf maar de juiste template moest selecteren. Daarin is nu verandering gebracht. De hele exportmodule is vernieuwd en heeft een duidelijke lay-out gekregen. Om de juiste template uit de lijst te vissen, zijn er filters aangebracht die u daarbij helpen. Zo kunt u nu op basis van resolutie, framerate, audio samples, projectinstellingen of aspect ratio de juiste templates laten tonen.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-render-as

De standaardinstellingen van de meeste templates staan redelijk goed ingesteld, maar het loont altijd om deze handmatig te controleren. Op die manier kunt u bijvoorbeeld de bitrate zelf instellen op een waarde die overeenkomt met de bitrate van de originele video. De maximale bitrate voor avchd is verhoogd van 16 naar 26 Mbit/s, zodat ook de beeldkwaliteit van nieuwe camera’s niet achteruit gaat.

sony-vegasmovie-studio-hd-11-cuda

Bij het renderen naar avchd kan de processor van zowel ATI als Nvidia-kaarten worden ingezet. De doos van versie 11 geeft aan dat deze ondersteuning is verbeterd. Wij merkten daar echter niets van. Het exporteren van een videobestand van twintig seconden duurde ruim tweeënhalve minuut. Dit is weliswaar een minuut sneller dan een export alleen met de CPU, maar in vergelijking met versie tien is dit niet verbeterd. Toch is daar nog ruimte genoeg voor, omdat de GPU maar voor vijf procent wordt belast. Over de kwaliteit van de export niets dan lof. Zowel bij de export met lage als hoge bitrates ziet het beeld er super uit.

 

 Conclusie

Sony Vegas Movie Studio is niet het meest eenvoudige pakket om onder de knie te krijgen. De verbeteringen in de elfde versie zijn een goede stap in de richting om dit montagepakket gebruiksvriendelijker te krijgen. Helaas zult u het nog steeds moeten doen met een Engelstalige versie, want een Nederlandse vertaling zit niet in de planning.

Wie eenmaal vertrouwd is geraakt met Vegas Movie Studio zal tevreden zijn. Het pakket biedt zeer veel vrijheid bij het realiseren van uw montage en beschikt over geavanceerde editing tools. De effecten en overgangen zijn meer dan afdoende om een goede montage te bewerkstelligen. Toch kan hier nog veel gewonnen worden op het gebeid van gebruiksvriendelijkheid. De implementatie van de OFX-standaard is een eerste stap, maar hopelijk niet de laatste. Misschien dat we in de volgende versie tal van nieuwe effecten krijgen te zien die werken met deze standaard en niet alleen het titel en 3D Stereoscopic Adjust effect.

De implementatie van de 3D-werkomgeving is zeer goed. Behalve dat alle 3D-varianten kunnen worden geïmporteerd hebt u de volledige vrijheid om de gewenste previewmethode te kiezen. Het instellen van de 3D-opties had wat ons betreft simpeler gemogen.

De vernieuwde exportmodule maakt het stukken eenvoudiger om de juiste template te selecteren voor de export. De kwaliteit van de encoders in Vegas Movie Studio HD 11 is prima. De snelheid daarentegen valt tegen, maar kan natuurlijk per systeem verschillen.

Vegas Movie Studio HD 11 is wat betreft functionaliteit zeker een verbeterd ten op zichten van de vorige versie. De stabiliteit en de prestaties zijn hetzelfde gebleven. Kortom een goed pakket, dat ook nog eens aantrekkelijk is geprijst.

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11

Naam: Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11
Website: www.sonycreativesoftware.com
Prijs: € 84,95