Roxio Creator 2011 gaat 3D

roxio-creator-2011-3d-teaser

Roxio Creator 2011 gaat 3D

Jaarlijks komt Roxio met een nieuwe versie van hun veelzijdige multimedia pakket Roxio Creator. In tegenstellingen tot voorgaande jaren bevat de elfde editie van dit pakket maar een zeer beperkt aantal vernieuwingen, waaronder het importeren en bewerken van MKV-bestanden en het uploaden van foto’s en video’s naar Facebook. De belangrijkste vernieuwing is de mogelijkheid tot het creëren van 3D –foto’s en 3D-video’s.

Het centrale vertrekpunt van alle verschillende applicaties, is het Roxio startscherm. Dit scherm dat onveranderd is gebleven, bevat vier rubriekstabbladen te weten, Gegevens kopiëren, Video Films, Muziek en audio en Foto. Per tabblad kunt u een keuze maken uit de verschillende taken, zoals bijvoorbeeld Video vastleggen, Foto’s importeren, Schijf kopiëren of Audio bewerken, waarna de juiste applicatie wordt gestart.

Alle applicaties starten prima, behalve het back-up-programma BackOnTrack. Na drie herinstallaties op drie verschillende pc’s hebben moesten we concluderen dat dit programma niet werkend te krijgen is omdat de desbetreffende service niet wil starten. De interface vernieuwingen van dit programma moeten we u dan ook schuldig blijven.

3D afbeeldingen

Zoals gezegd is de voornaamste vernieuwing van Roxio Creator 2011 de mogelijkheid om foto’s en video’s te converteren naar 3D. Om deze 3D-beelden te kunnen bekijken, wordt met het pakket een papieren 3D-bril meegeleverd. Het creëren van een goede 3D foto is lastiger dan het lijkt ondanks de zeer eenvoudige opzet van het programma. U importeert een 2D-foto en door te klikken op verschillende pijlen, regelt u het gewenste stereoscopisch effect. Het lastige is om dit exact goed te krijgen, maar als u dit lukt, dan is het een hele beleving, omdat de foto dan echt tot leven komt. Voordat u het weet, maakt u de gekste bewegingen achter de pc om de foto van verschillende kanten te kunnen bekijken. De reset knop zult u bij het bewerken echter vaak gebruiken, omdat wanneer het stereoscopisch effect niet goed is, u direct duizelig wordt. De  3D-foto’s kunt u opslaan en vervolgens bekijken op de tv.

roxio-creator-2011-3d-foto

3D video
Roxio VideoWave is geschikt gemaakt voor het importeren van bestaande 3D-video’s en voor het converteren van 2D video’s naar 3D.  Hebt u bestaande 3D-video’s in RealD- of MPO-formaat dan kunt u deze alleen bekijken met een actieve sluiterbril, een videokaart die 3D ondersteund en moet u tevens beschikken over een monitor die deze 3D-beelden kan weergeven. Importeert u daarentegen 3D-anaglyf beelden, dan kunt de beelden bekijken met de bijgeleverde 3D-bril.

roxio-creator-2011-3d-videowave

Als u normale videobestanden importeert in een 3D-project, dan worden deze automatisch omgezet naar anaglyf-beelden (een apart linker- en rechterbeeld). De snelheid waarmee dit gebeurt, hangt af van uw computer. Op onze quadcore AMD 9550 2.20 GHZ met 4 GB geheugen, duurde het converteren van een hd-videoclip van twee minuten, ruim een half uur. Dit is ontzetten lang, maar het resultaat is de moeite waard.

3D exporteren en afspelen

Uw montage kunt u exporteren naar MyDVD. U krijgt de optie tussen het maken van een DVD of AVCHD-dvd en u moet een keuze maken tussen anaglyf of RealD. Kiest u voor anaglyf dan kunt u op de meeste computers en televisies de beelden afspelen en bekijken met de papieren 3D-bril. Het is jammer, dat het niet mogelijk is om een menu te maken voor een disk met 3D-video. Daarnaast is export naar Blu-ray disk ook nog steeds niet mogelijk zonder de aanschaf van de Blu-ray plug-in.

roxio-creator-2011-3d-cineplayer

Het laatste programma dat een vernieuwing heeft ondergaan is Cineplayer. Met deze mediaspeler kunt u de gemaakte 3D-foto’s en video’s bekijken. Cineplayer ondersteunt alle 3D –formaten, maar alleen voor het bekijken van anaglyf beelden hebt u hier geen speciale hardware voor nodig. De 3D-film ziet er prima uit en speelt zonder problemen af. Het is sterk afhankelijk van de videobeelden of het 3D-effect goed zichtbaar is of niet. Dat het beeld wel degelijk 3D is kunt u perfect zien als u een ander venster over de film in Cineplayer positioneert. Dan is het diepte in het beeld ineens veel duidelijker zichtbaar.

De nieuwe versie van Roxio Creator is zeker als u dit programma nog niet hebt, de moeite waard. We gaan er dan wel vanuit dat de bug in BackOnTrack wordt verholpen. Beschikt u al over Roxio Creator 2010, dan is upgraden alleen zinvol als u van de 3D-functie gebruik gaat maken.

Roxio Creator 2011

Naam: Roxio Creator 2011
Prijs: € 69,99
Website: www.roxio.com