Review Pinnacle Studio 15

Pinnacle_StudioHD_15_teaser

Review Pinnacle Studio 15

Ongetwijfeld hebt ook u met spanning uitgekeken naar de nieuwe versie van Pinnacle Studio. Normaliter verschijnt deze in het najaar. Avid zag hier van af, omdat er volgens ingewijden het nodige aan het programma zou wijzigen. Met enkele maanden vertraging is Pinnacle Studio 15 nu verkrijgbaar. Maar of u daar gelukkig van wordt, valt te betwijfelen.

Zoals gewoonlijk komt Studio in verschillende versies op de markt. Wij kregen Pinnacle Studio 15 HD Ultimate Collection. Dit is het meest uitgebreide pakket, met voornamelijk een hoop extra overgangen, montagethema’s en effecten ten op zichten van Pinnacle Studio15 HD en Pinnacle Studio 15 HD Ultimate. Zoals gewoonlijk, gaan we eerst altijd het pakket verkennen door er een uurtje mee te spelen. In vrijwel alle gevallen komen dan de vernieuwingen boven drijven, wat een goed beeld geeft van wat we kunnen verwachten. We moeten u bekennen, het was een teleurstellend uurtje.

pinnacle-studio-15-voorbeeldproject

De interface heeft geen verandering ondergaan en alle menu’s, op het bestandsmenu na, zijn exact hetzelfde gebleven. Wel zult u direct zien dat er extra overgangen en montagethema’s zijn door de toevoeging van een aantal extra plug-ins en dat er een exportmogelijkheid bijgekomen is in de vorm van Divx HD.

pinnacle-studio-15-montagethemas

Zou dat het resultaat zijn van vier maanden extra werk? Zoals gebruikelijk, leggen we altijd onze bevindingen voor aan de makers. We vroegen Avid om een specifieke lijst met vernieuwingen, want zowel op de website als in het programma is daar weinig van terug te vinden. Die lijst bestaat niet, dus zat er niets anders op dan twee computers naast elkaar te plaatsen met op de ene versie 14 en op de ander versie 15 om vervolgens alles minutieus te vergelijken.

 

Pinnacle Studio 15: Vernieuwingen

Wat betreft instellingsmogelijkheden, importeren en organiseren van bestanden is er geen enkele wijziging. Die treffen we pas aan als we aan de slag gaan op de tijdlijn. Door de installatie van de HFX Volumes 1, 2 en 3, Creative Pack V1 en het Premium Pack Volume 2, beschikken we over tientallen nieuwe overgangen, montagethema’s en dvd-menu’s. Of u hier blij van wordt, kunnen we natuurlijk niet weten, maar voor ons is het vooral meer van hetzelfde.

pinnacle-studio-15-dvd-menu

De overgangen zijn zelden bijzonder en soms zelfs ronduit lelijk en datzelfde geld voor de dvd-menu’s. De montagethema’s zijn daarentegen wel interessant, want daarmee kunt u daadwerkelijk leuke momenten creëren in uw montage. U kunt er een leuke videowall mee maken of bijvoorbeeld beelden op verschillende manieren naast en boven elkaar te tonen met de Multi Layer Mixes.

pinnacle-studio-15-overgangen

Voor de rest zult u wat betreft de montage geen nieuwigheden aantreffen. Die komt u pas weer tegen bij het exporteren. Hier zijn twee vernieuwingen waar u baat bij zult hebben. De eerste is de mogelijkheid om te exporteren naar Divx HD. Uw bestanden worden dan gecodeerd met de H.264 videocodec en de AAC-audiocodec. Deze beide streams worden verpakt in een Matroska-container, beter bekend als MKV. De beeldkwaliteit is zeer goed en beter dan wanneer u gebruik maakt van de tweede vernieuwing, namelijk de exportmogelijkheid met H.264 video en MPEG-4 audio in een MOV-bestand. Het voornaamste verschil zit vermoedelijk in het gebruik van drie referentie frames bij het encoderen van het MKV-bestand tegenover twee referentie frames bij het encoderen van het MOV-bestand. Daarnaast is het 320 Kbit/s AAC geluid beter dan de 192 Kbit/s MPEG-4 geluid.

pinnacle-studio-15-mov

pinnacle-studio-15-export-flash

pinnacle-studio-15-divx

Daarnaast is er iets geks aan de hand met de mov-bestanden. Als u werkt met interlaced of progressive bestanden in de resolutie van 1920 x 1080, kunt u deze alleen exporteren naar full hd als progressive. Prima, want dat is ook wat u wilt, er van uitgaande dat u de bestanden bekijkt op een mediaspeler, het internet of uw pc. Alleen als je daarna de eigenschappen van de geëxporteerde bestanden bekijkt, blijkt dat de bestanden toch als interlaced zijn weggeschreven. In Windows Media Player valt dit niet direct op, maar in Quicktime Player ziet u direct de beeldlijnen door het beeld lopen. Het gekke is dat als u exporteert met de standaardinstellingen van 12 Mbit/s de codering naar progressive wel goed gaat. Het enige wat dan teleurstelt, is de kwaliteit. Het beste resultaat behaalden wij, door te exporteren naar het MOV-bestand 720p met een bitrate die ligt tussen de 17 en 25 Mbit/s.

pinnacle-studio-15-projectarchiveren

De laatste vernieuwing die Pinnacle Studio 15 biedt, is de optie om projecten te archiveren. Veel heeft het niet om handen. Alle bestanden en projectgegevens worden opgeslagen in een Studio Archiefbestand met de extensie .STA. Vervelend is dat Pinnacle studio alles opslaat, dus ook de render- en previewbestanden, waardoor de bestandsomvang enorm is. Gebruikt u deze functie, dan kunt u het beste eerst de tijdelijke bestanden verwijderen om ruimte te besparen. Op een later moment is het gearchiveerde project via de functie Project herstellen, weer te openen.

 

Pinnacle Studio 15: Prestaties

Met de vernieuwingen die, buiten de overgangen, montagethema’s en effecten, op één hand te tellen zijn, zou is toch mogen verwachten dat er flink gesleuteld is aan de prestaties van Pinnacle Studio 15. Helaas is niets minder waar.
Nog steeds hapert Studio bij het wisselen tussen vensters en functies. Soms moet je wel vijftien seconden wachten voordat het programma door heeft dat je van de effecten naar bijvoorbeeld de overgangen wilt.

pinnacle-studio-15-renderen

Veel vervelender is het dat bij elke bewerking van AVCHD-HD-bestanden op de tijdlijn met overgangen, effecten of montagethema’s het noodzakelijk is om de video te renderen. Dit kost zoveel tijd dat van prettig monteren geen sprake meer is. Tijdens deze render fase, waarin de bestanden worden omgezet naar MPEG-2, is het niet mogelijk om de video te bekijken. Schakelt u de render functie uit, dan krijgt u een groot uitroepteken in beeld gepresenteerd.

Het afspelen van AVCHD-video gaat goed, zolang u daarvoor de spatiebalk gebruikt of het besturingspaneel. Wilt u sneller door de video scrollen met de J en L toetsen of verplaatst u de tijdlijncursor, dan gaat het beeld direct happeren.
Het branden van een Blu-ray disk leverde geen problemen op. Wel vreemd is, dat de standaardinstelling voor Blu-ray nog steeds staat op MPEG-2 en niet H.264, wat voor een veel betere kwaliteit zorgt. Het encoderen kost veel tijd (bijna een uur voor 17 minuten video) en de kwaliteit kan beter, maar is zeker niet slecht. Ook hier wordt bij de encoding maar gebruik gemaakt van de twee referentie frames in plaatst van drie, wat net gevolgen kan hebben voor de kwaliteit in de details van het beeld.

 

Pinnacle Studio 15: Verwachtingen

De verwachtingen die we hadden van Pinnacle Studio 15 waren hoog, maar Avid lijkt deze niet in te lossen. Het is niet te hopen dat zij vinden dat er aan Pinnacle Studio niets meer te verbeteren valt, want dat valt er wel degelijk. We geven een aantal voorbeelden van functionaliteit waarvan we hadden gehoopt dat die in Pinnacle Studio 15 zou verschijnen.

pinnacle-studio-15-lj-cut

Waarom is het renderen op de tijdlijn nog noodzakelijk, terwijl dit in alle andere pakketten realtime gebeurt? Waarom is het nog steeds niet mogelijk om een insert te maken door gebruik te maken van een trimvenster? Waarom zijn er nog steeds geen extra tracks op de tijdlijn? Wanneer wordt het mogelijk om op een simpele manier de audio van de video te verwijderen of om een J- of L-cut te maken zonder de tracks op slot te hoeven zetten? Wanneer worden de jaren oude effecten eens vernieuwd? Waarom wordt GPU-rendering nog niet ondersteund? Waarom is het nog niet mogelijk om naar Flash-bestanden met H.264 te encoderen, zodat herencodering voor het web achterwege kan blijven?

Zomaar een aantal voorbeelden van vernieuwingen die de trouwe Pinnacle Studio gebruikers enorm zouden helpen. We hebben het hier niet over echte vernieuwingen zoals multicam of 3D, maar over functies die er eigenlijk allang hadden moeten zijn.

 

Pinnacle Studio 15: Avid Studio

Het feit dat er zo weinig vernieuwingen zijn in Pinnacle Studio 15, komt vermoedelijk door het uitbrengen van Avid Studio. Dit nieuwe consumentenpakket dat vlak na Pinnacle Studio 15 op de markt moet komen, beschikt wel over de meeste van deze handige functies.

De pop-up vensters in Pinnacle Studio 15 om up te graden naar Avid Studio, doen het ergste vermoeden. Is dit het begin van het einde van Pinnacle Studio? En zo ja, is versie 15 dan de laatste versie of komt er ooit nog een versie 16? Wij denken dat dit grotendeels afhangt van het aantal mensen dat overstapt naar Avid Studio, maar net zoals u kunnen wij niet in een glazenbol kijken. De toekomst zal het leren.

 

Pinnacle Studio 15: Doen of niet doen?

Als u nog geen montagepakket hebt, maar ook als u al een versie van Pinnacle Studio in uw bezit heeft, komt u voor de vraag te staan of uw Pinnacle Studio 15 wilt aanschaffen dan wel upgraden. Het grote voordeel van Pinnacle Studio was altijd de gebruiksvriendelijkheid, maar door de enorme spurt van de concurrenten is dat voordeel weggevallen. Nu ook de vernieuwingen in versie 15 tegen vallen en door de komst van Avid Studio, zult u echt goed moeten afwegen of dit pakket nog wel de juiste keuze is. Kijk in elk geval goed naar de alternatieven als Magix Video deluxe, Corel VideoStudio Pro, Sony Vegas Movie Studio of misschien wel Avid Studio.