Magix Video Pro X4 kent veel vernieuwingen

teaser-Magix-Video-Pro-X4-overview

Magix Video Pro X4 kent veel vernieuwingen

De uitgebreidere versie van Magix Video deluxe heet Magix Video Pro. De onlangs uitgebrachte versie X4 beschikt over een aantal vernieuwingen die er veel belovend uitzien.

Het 32-bits Engelstalige Video Pro X4 start een stuk sneller dan zijn voorgangers. Projecten en vensters laden sneller en er is nu een standaard lay-out template beschikbaar om Video Pro te openen op twee monitoren. Helemaal goed is die template nog niet, want u moet daarna nog wel sleutelen aan de interface om de source monitor tegelijkertijd in beeld te hebben.

Magix-Video-Pro-X4-overview

Magix-Video-Pro-X4-avchd-metadata

De importfuncties zijn uitgebreid met ondersteuning voor Apple ProRes, Avid DnxHD, 24p en 50p bestanden en u kunt u nu capturen met de Intensity en Decklink kaarten van Blackmagic. Werkt u met avchd-bestanden, dan kunt u daarvan nu de metadata opvragen, door de eigenschappen van een clip te openen op de tijdlijn. Helaas is het niet mogelijk om deze eigenschappen aan te vullen of permanent weer te geven in het projectenvenster.

 

 Grafische vernieuwingen

Direct valt op dat de tijdlijn er anders uitziet dan voorheen. Behalve de lichtere vormgeving is deze dynamischer geworden en is de track header voorzien van een aantal extra functies. De dynamische functie van de tijdlijn wordt direct duidelijk als u een clip op een videospoor plaatst. De clip verschijnt helemaal kaal op de tijdlijn. De handels voor transparantie, volume en fades zijn niet meer permanent zichtbaar, maar verschijnen pas als u met de muis over de clip beweegt. Daarnaast wordt de audio bij de video niet meer op een aparte track geplaatst, maar verwerkt op het spoor van de video. Deze grafische vernieuwingen zorgen voor een rustiger beeld, waardoor monteren op de tijdlijn prettiger wordt.

Magix-Video-Pro-X4-thumbnails

Magix-Video-Pro-X4-tijdlijn

In de track header zijn nu twee nieuwe pictogrammen zichtbaar die, wanneer je er op klikt, een schuifbalk tonen waarmee u de transparantie en het volume van de gehele track kunt beïnvloeden. De laatste vernieuwing die de tijdlijn heeft ondergaan is de mogelijkheid om de spoorhoogtes aan te passen per spoor of voor alle sporen tegelijkertijd.

Trimmen

De wijze van trimmen op de tijdlijn is onveranderd gebleven en dat is jammer. U kunt clips inkorten en daarna een rolling edit uitvoeren om de beeldwisseling te perfectioneren. Jammer genoeg krijgt u daarbij maar één beeld te zien in de monitor, waardoor dit zeer lastig te realiseren is te meer omdat de monitor soms weigert beeld te geven. Geavanceerde trimfuncties als slip en slide edits zijn niet aanwezig en dat zou u toch mogen verwachten van een pakket in deze prijsklasse.

 

 Performance Magix Video Pro X4

De performance van Video Pro X4 is verbeterd door de ondersteuning van Cuda voor Nvidia kaarten en OpenCl voor AMD kaarten. Bij deze twee technologieën wordt de grafische processor ingezet bij het afspelen van de video en het berekenen van de effecten. Hier zitten echter wel een paar haken en ogen aan. De prestatieverbetering is voornamelijk merkbaar wanneer bijvoorbeeld een beeld-in-beeld gebruikt in uw avchd-montage zonder effecten. In dat geval wordt zowel de GPU van onze AMD kaart als Nvidia kaart ingeschakeld.

Magix-Video-Pro-X4-opencl

De GPU wordt ook ingeschakeld bij een zeer beperkt aantal effecten (Color correction en Movement effects). Hierbij constateerden wij dat de Cuda technologie beter is geïmplementeerd dan de OpenCl technologie. Dit wordt later bij de export bevestigd door het programma zelf, door een melding te geven dat alleen Nvidia-kaarten worden ondersteund bij het renderen van effecten over de GPU.

Maakt u gebruik van effecten die niet worden kunnen worden gerenderd over de GPU, dan hapert het beeld al bij het afspelen van één enkele full hd avchd videostream. In dat geval kunt u de video tussentijds renderen naar MPEG-2 met de nieuwe Preview Rendering functie. Deze functie detecteert automatisch de kritieke delen op de tijdlijn en zet deze om naar MPEG-2. Deze functie werkt prima.

 

 Effecten in Magix Video Pro X4

Het werken met effecten is vereenvoudigd, doordat deze nu ook in de full screen modus kunnen worden bekeken en aangepast. Daarnaast is er een nieuwe functie die ervoor zorgt dat u bij het bewerken het origineel kunt blijven bekijken in de source monitor. Erg handig is de optie om een effect in één keer toe te kennen aan verschillende geselecteerde clips op de tijdlijn, waarbij u ook nog eens het effect kunt aanpassen. Dit scheelt veel tijd en als u toch niet tevreden bent over het resultaat, dan is het effect ook met een muisklik te resetten of te verwijderen van de geselecteerde clips.

Magix-Video-Pro-X4-effecten

Wat betreft de effecten zelf, zijn er twee vernieuwingen. Er is een blur effect bijgekomen en bij het maken van slow motion beelden kunt u gebruik maken van interpolatie. Er worden dan extra frames aangemaakt, waardoor de tussenliggende beelden soepeler en met betere kwaliteit kunnen worden afgespeeld.

 

Export in Magix Video Pro X4

De exportfuncties zijn uitgebreid met mp4-templates voor 24p en 50p projecten. Daarnaast kunt u het renderproces versnellen als u exporteert met de H.264-codec door de GPU in te schakelen. Dit kan echter alleen als u exporteert naar avchd-bestanden met een m2ts-bestandscontainer. Dan verschijnt er onder de geavanceerde opties de mogelijkheid om hardware acceleratie in te schakelen. Het renderproces verloopt dan twee tot drie keer zo snel, afhankelijk van de grafische kaart die u hebt. Keerzijde is dan wel dat dit ten koste gaat van de encodeer nauwkeurigheid, omdat de encodering dan niet meer in twee fasen (2-pass) kan gebeuren.

Magix-Video-Pro-X4-export

Magix Video Pro X4 is op een aantal punten flink onder handen genomen en kent ten opzichte van de vorige versie zeker een aantal verbeteringen die de moeite waard zijn om een upgrade te overwegen. Werkt u met Video deluxe en overweegt u een overstap, dan is dat een veel lastigere keuze, omdat de twee pakketten zeer veel op elkaar lijken. In dat geval kunt u het beste eerst zelf Video Pro X4 dertig dagen gratis uitproberen, om te kijken of de verschillen de hoge prijs rechtvaardigen.

Magix Video Pro X4

Naam: Magix Video Pro X4
Website: pro.magix.com
Prijs: € 399,99