Qnap NMP-1000

qnap-teaser

Qnap NMP-1000

De Network Multimedia Player (NMP) van Qnap is een goed uitgeruste mediaspeler die behalve met een afstandsbediening ook kan worden bediend met de knoppen op het voorpaneel van de behuizing, waarvan de opties en instellingen zijn af te lezen op het display.

De NMP wordt standaard zonder harde schijf geleverd. Een schijf inbouwen gaat makkelijk door de lade aan de zijkant van de NMP te openen. Maar een harde schijf is niet per se noodzakelijk, want u kunt maar liefst twee harde schijven via USB of één via eSATA koppelen aan de NMP. Behalve de gebruikelijke aansluitingen voor HDMI, Componenten, S-video en composiet, kunt u ook gebruik maken van zowel een optische als coaxiale uitgang voor digitaal geluid en een USB-aansluiting om de NMP direct te koppelen aan de pc.

 

media-spelers-qnap-automatisch-ip

 

UPnP en ISO-bestanden

Het menu van de NMP is duidelijk, in het Nederlands en ziet er zeer goed uit. U kunt direct naar uw media bestanden navigeren met de video, muziek of foto’s knoppen, maar beter is het om eerst een aantal netwerkkoppelingen te maken naar uw netwerkschijven. Als u dit niet doet en uw films afspeelt via de UPnP optie, kunt u een aantal bestanden, zoals video_ts mappen, ISO-bestanden en ondertitelbestanden niet te afspelen en zijn er sommige functies zoals het verwijderen, kopiëren of verplaatsen van bestanden of mappen niet beschikbaar.

 

mediaspelers-qnap-gigabit

 

Samba of NFS

U kunt maximaal zes koppelingen via Samba of NFS maken met netwerkschijven. Erg fijn is dat u deze niet zelf hoeft op te sporen, maar dat dit automatisch door de NMP wordt gedaan. Vervolgens kunt u vanuit het hoofdmenu direct de bestanden benaderen op uw netwerkschijven. Naast uw eigen media wordt ook per categorie een aantal online mogelijkheden geboden om naar te kijken. In de videocategorie staan de opties voor YouTube en Apple film trailers, in de audio categorie kunt u kiezen voor Shoutcast uitzendingen of Internetradio en in de categorie foto’s kunt u kijken naar afbeeldingen op de websites van Picasa en Flickr. Hebt u zelf accounts bij een van deze online diensten, dan kunt u na het invullen van de login-gegevens uw media bekijken.

 

mediaspelers-qnap-mooi-menu

 

De NMP speelt via de netwerk share alle bekende bestandsformaten af. Zeer goed is dat ook de directorie-structuur van een Blu-ray zonder problemen wordt uitgelezen.  De gigabitnetwerkverbinding zorgt ervoor dat razend snel alles wordt afgespeeld. Zonder moeite konden we de 40 GB ISO-bestanden afspelen. De kwaliteit van de weergave is uitstekend. Enige minpuntje is dat de NMP soms om onverklaarbare reden vastloopt. Alleen door de power-knop zes seconden in te drukken, kan het systeem weer opnieuw worden gestart.

Met de bijgeleverde software kunt u een aantal NAS-functionaliteiten toekennen aan de NMP. Voorwaarde is wel dat u een harde schijf hebt ingebouwd of gebruik maakt van een extern opslagmedium. Na de installatie kunt u via een webinterface het administratieve gedeelte van de NMP benaderen. U kunt daarna mappen beveiligd delen met andere gebruikers, een FTP-server opzetten, de DDNS server configureren en de ingebouwde Bittorrent server activeren, waarmee u automatisch Bittorrent filmbestanden van het internet kunt downloaden naar de NMP.

De NMP is een zeer goede gebruiksvriendelijke mediaspeler, die door de aanvullende NAS-functionaliteit en de ruime bestandsondersteuning zeker de moeite waard is. Alleen de prijs die u daarvoor moet betalen is wel erg fors met 325 euro

 

Specificaties Qnap NMP-1000

 

Naam NMP1000
Fabrikant Qnap
Prijs 325
Website www.qnap.com
   
Processor Sigma SMP8635
LAN 10/100/1000 Mbps
Draadloos Met optionele adapter
SMB Ja
NFS Ja
Bittorent Ja
DDNS ja
FTP Ja
av-uitgangen HDMI v1.3a, component, composite video, S-Video, analoog stereo uit, S/PDIF optical and coaxial
USB computeraansluiting 1x
USB extra opslag 2x
Harde schijf Nee
Optie voor harde schijf Ja tot 2 TB
eSATA-aansluiting 1x
Geheugenkaarten Nee
   
Audio aac, ac3, wav, pcm, mp3, ogg, wma, flac, m4a, dts
Videocontainers avi, mpg, vcd, iso, nrg, wmv, asf, tp, ts, trp, m1v,m2v, m4v, m2p, m2t, m2ts, bdmv, mts, mov, mp4, rmp4, mkv, tod, mod, 3gp
Codecs mpeg-1, mpeg-2, mpeg-4, xvid, h.264, h.263, wmv9, vc1
Afspeellijsten m3u, pls, wpl, asx
Ondertiteling srt, ssa, idx, sub, smi, txt, ass
Afbeeldingen bmp, jpg, png
Breedte (mm) 176,4
Hoogte (mm) 204
Diepte (mm) 62
Kabels hdmi, netwerk, rca composiet, usb
Internet connectiviteit Flickr, Picasa, YouTube, Shoutcast, Internetradio, Apple film trailers

.