Test PVR software

pvr-software-teaser

Test PVR software

Opnemen van televisie- en radio-uitzendingen gaat tegenwoordig heel eenvoud met Personal Video Recording (PVR) software. De beelden zijn van hoge kwaliteit, het geluid is goed en in mum van tijd hebt u uw favoriete serie of programma’s op dvd gearchiveerd. Wij bekeken acht programma’s die uw pc omtoveren tot een personal video recorder.

Televisie kijken op de computer is niet nieuw. Al sinds jaar en dag kunt u met een tv-kaart de analoge uitzendingen van de kabelmaatschappijen bekijken op uw computer.  Deze beelden leenden zich door de slechte kwaliteit niet voor archivering op dvd. Met de recente komst van tv-kaarten die digitale televisie ondersteunen is hierin verandering gekomen. U kunt nu televisie kijken op uw pc in hoge kwaliteit of zelfs in HD.

pvr-software-terratec-info-zenders-groot

Maar de ideale personal video recorder software moet meer kunnen. U wilt ook de Elektronische Programma Gids (EPG) kunnen raadplegen om daarmee toekomstige uitzendingen eenvoudig voor opname te plannen.  Of misschien wilt u de uitzendingen wel bewerken zodat u geen last meer hebt van die irritante reclames.

pvr-software-epg-terratec-groot

Het zou helemaal mooi zijn als de software die u gebruikt voor het opnemen en bekijken van televisie-uitzendingen ook nog eens in staat zou zijn om de opgenomen beelden te branden op een dvd en dat u met deze software ook  andere foto-, video-  en audiobestanden kunt afspelen.

Maar bestaat die software wel? De software die vroeger bij tv-kaarten zat  was meestal zeer beperkt in functionaliteit en niet echt gebruiksvriendelijk.  Reden genoeg om eens te kijken wat de huidige stand van zaken is.

Ondersteuning tv-kaart

Een uurtje surfen op het internet levert al snel een twintigtal PVR-programma’s op die allemaal beweren het ideale pakket te zijn.  Dat zal misschien ook wel kloppen maar daarvoor moet wel de televisiekaart worden ondersteund.

Wij gingen aan de slag met een Hauppauge WinTV-HVR 930C, een FireDTV en een Terratec  HTC USB XS HD tv-kaart. Alle drie de kaarten zijn geschikt voor analoge en digitale kabel ontvangst dus dat zou geen problemen mogen opleveren. We kwamen er al snel achter dat dat niet juist bleek te zijn. Programma’s als SageTV, ChrisTV, Beyond TV, MediaPortal en Got All Media waren met geen mogelijkheid aan de praat te krijgen omdat geen van de tv-kaarten werd herkend. Gelukkig hebben we wel acht andere PVR-programma’s gevonden die een bredere range van tv-kaarten ondersteunen en met minimaal twee van onze drie tv-kaarten werkten.

Wordt de tv-kaart eenmaal herkend, dan verloopt de installatie bijna altijd vlekkeloos. Het is alleen oppassen bij het scannen naar de verschillende televisiekanalen. Het is raadzaam bij uw kabelmaatschappij de uitzendfrequenties op te vragen en die, indien mogelijk, te gebruiken bij de installatie. Dit kan zo een paar uur schelen omdat dan niet alle beschikbare frequenties worden afgezocht.

pvr-software-dvbviewer-channeleditor-groot

Daarnaast viel ook op dat digitale kabel weliswaar door de meeste pakketten wordt ondersteund, maar dat dit niet betekent dat u kunt kijken naar de gecodeerde uitzendingen waarvoor een smartcard nodig is om ze te ontsleutelen.  Zowel de FireDTV als de Terratec HTC USB XS HD beschikken over een Conditional Access Module (CAM). Door de smartcard van de kabelmaatschappij in de CAM-kaart te stoppen is het mogelijk om naar gecodeerde zenders op de pc te kijken. Helaas werkte dit alleen met de bijgeleverde software van de tv-kaart en met DVBViewer Pro.

 

DVBViewer Pro

DVBViewer Pro is de moeder veel van andere PVR-software.  Het goedkope programmaatje zou u kunnen vergelijken met de MP3-speler Winamp.  Op de fundering van DVBViewer pro kan iedereen plug-ins en skins ontwikkelen, waardoor het multifunctioneel wordt.

DVBViewer ondersteunt als één van de weinigen veel verschillende tv-kaarten. U kunt een wizard gebruiken voor de installatie of handmatig alle instellingen goed zetten.  U kunt het zo gek niet bedenken of het is in te stellen.  Kleuren, bestandsformaten, afspeellijsten en u zelfs de manier waarop de tv-beelden worden gestreamd over uw netwerk.

pvr-software-dvbviewer-epg-groot

De grootte en kleuren van de tv-beelden kunt u zelf bepalen.  Terwijl u naar de ene zender kijkt, kunt u van een ander een preview zien.  De zenderlijst is in beeld te bekijken of via een apart venster.  U kunt zoeken naar zenders of een favorietenlijst samenstellen. Deze lijst wordt keurig vanuit het hoofdmenu getoond. Opnames kunnen direct worden gemaakt of worden gepland via de zenderlijst of EPG.

De EPG is handig onderverdeeld in een totaallijst, wat er op een bepaalt tijdstip wordt afgespeeld of is te bekijken als televisiegids. Met een druk op de knop genereert u er een HTML-pagina van zodat u de op maat gemaakte televisiegids overal kunt bekijken.

pvr-software-dvbviewer-preview-groot

DVBViewer toont teletekst in een apart venster en is ook in staat om dvd’s, audio- en videobestanden af te spelen. Desgewenst kunt u van uw multimediacollectie eerst een afspeellijst maken en die vervolgens importeren.

DVBViewer is een zeer goede applicatie. Door DVBViewer uit te breiden met plug-ins en skins is deze geheel naar eigen smaak in te richten.

Overzicht DVBViewer Pro

Naam Software DVBViewer Pro
Website dvbviewer.com
Prijs € 15
Opmerking
Versienummer 4
Opname formaat MPEG-2, TS, MP2, AC3
Timeshift Ja
EPG Ja
Ondersteuning HDTV (MPEG4-H.264) Ja
DVD afspelen Ja
Radio opnemen Ja
Videobestanden afspelen Ja
Kwaliteit van opname bepalen Nee
Ondertiteling Ja
Foto's bekijken Nee
Muziek afspelen Ja
Online tv of video bekijken Ja
Organiseren favorieten Ja
Teletext Ja
Apect Ratio aanpassen Ja
Direct dvd branden Nee
Web interface Ja
Ondersteuning meerder tuners Ja
Eenvoudig series opnemen Ja
On Screen Display Nee
Beste Koop
Beste Keuze

 

FireDTV Viewer

Bij de  FireDTV hardware wordt de simpele FireDTB Viewer geleverd.  De viewer is snel geïnstalleerd als u de frequentie kent waarop uw kabelmaatschappij uitzendt.  Kent u die frequentie niet, dan kan FireDTV Viewer er gerust drie uur over doen voordat de zenders zijn gevonden.

Door met uw muis aan de rechterkant van het scherm te bewegen verschijnt de EPG.  De presentatie van de EPG is niet chique en gebeurt op basis van mappen die zijn gerangschikt naar zenderfrequentie.  Door een map uit te klappen krijgt u de zenders te zien.  De zenders zijn ook te rangschikken op naam, categorie of kanaalnummer.  Om niet constant door de lijst te hoeven scrollen kunt u het beste gebruik maken van de zoekfunctie om snel een zender te vinden of veel bezochte zenders toevoegen aan de favorieten.

pvr-software-firedtv-viewer-groot

U kunt direct opnemen met de opnameknop. De timeshift functie werkt slecht omdat het programma zeer traag reageert op deze knop. Via de EPG kunt u een uitzending selecteren en die sturen naar de PVR.  In de videorecorder  kunt u daarna  tijden wijzigen of programma's verwijderen.  Wilt u series opnemen, dan moet u dit handmatig voor iedere aflevering instellen.  De audio en video wordt opgeslagen in een MPEG Transport Stream met als bestandsachtervoegsel  .TS.  De beelden zijn alleen te openen in de FireDTV Viewer of een andere dvd-speler.

FireDTV Viewer doet wat het moet doen, maar is beperkt in de mogelijkheden. U kunt er geen foto’s, audiobestanden of dvd’s mee afspelen, de aspect ratio is niet aan te passen en er is geen mogelijkheid om online beelden te bekijken.

 

Overzicht FireDTV Viewer

Naam Software FireDTV Viewer
Website firedtv.nl
Prijs € 149
Opmerking Geleverd bij FloppyDTV
Versienummer 5.3n beta
Opname formaat .TS
Timeshift Ja
EPG Ja
Ondersteuning HDTV (MPEG4-H.264) Ja
DVD afspelen Nee
Radio opnemen Ja
Videobestanden afspelen Mpeg, Divx, Video CD, WMV, OGG
Kwaliteit van opname bepalen Nee
Ondertiteling TXT en DVB
Foto's bekijken Nee
Muziek afspelen Nee
Online tv of video bekijken Nee
Organiseren favorieten Nee
Teletext Ja
Apect Ratio aanpassen Nee
Direct dvd branden Nee
Web interface Nee
Ondersteuning meerder tuners Nee
Eenvoudig series opnemen Nee
On Screen Display Nee

 

Nero Live

Onderdeel van Nero 9 is Nero Live. Omdat ook Nero Showtime in de suite zit kunt u met Nero Live alleen tv-beelden bekijken en radio beluisteren.  Nero Live heeft een gebruiksvriendelijke interface waarmee u snel uit de voeten kunt.  De opties voor het menu, afspelen en EPG verschijnen in beeld zodra u met de muis over het scherm beweegt. Enige nadeel van dit scherm is dat het niet te verkleinen is. U kunt het dus niet in een hoekje wegproppen. U kunt het beeld wel vergroten of fullscreen bekijken.

De beelden zien er goed uit en de beeldverhoudingen zijn eenvoudig aan te passen aan uw scherm. Maakt u gebruik van meerdere tuners dan kunt u zelfs twee zenders tegelijkertijd bekijken.  Door op de play/pause knop te klikken kunt u de live beelden stop zetten om ze op een later moment verder te bekijken.

pvr-software-nero-live-groot

De EPG werkt prettig.  U kunt uw televisiezenders toevoegen aan een favorietenlijst, ze allemaal bekijken of alleen de meest bekeken zenders. Vanuit de EPG zijn direct individuele programma’s en series voor opname te plannen.  De opgenomen beelden worden in een .TS-bestand opgeslagen en gepresenteerd in een apart menu.  Dit zijn dan ook de enige bestanden die Nero Live kan afspelen.

Nero Live is prettig in gebruik. We missen de mogelijkheid voor teletekst en de optie om andere bestanden te bekijken. Het zou ideaal zijn als Nero Live in een volgende versie werd gecombineerd met Nero Showtime.

 

Overzicht Nero Live

Naam Software Nero Live
Website nero.com
Prijs € 59.99
Opmerking
Versienummer Nero 9
Opname formaat .TS
Timeshift Ja
EPG Ja
Ondersteuning HDTV (MPEG4-H.264) Ja
DVD afspelen Nee
Radio opnemen Nee
Videobestanden afspelen Alleen opgenomen bestanden
Kwaliteit van opname bepalen Nee
Ondertiteling Ja
Foto's bekijken Nee
Muziek afspelen Nee
Online tv of video bekijken Nee
Organiseren favorieten Ja
Teletext Nee
Apect Ratio aanpassen Ja
Direct dvd branden Nee
Web interface Nee
Ondersteuning meerder tuners Ja
Eenvoudig series opnemen Ja
On Screen Display Nee

 

PowerCinema

De interface van PowerCinema van fabrikant Cyberlink ziet er goed uit en is zeer  eenvoudig in gebruik.  Vanuit een soort vliegwiel kunt u op hoogste niveau navigeren tussen de verschillende multimedia componenten van PowerCinema.

PowerCinema ondersteunt geen tv-kaarten die geschikt zijn voor digitale kabel televisie en dat is dan ook direct te merken aan de kwaliteit van het beeld. De bediening van de televisie had beter gemogen.  Uw kunt geen favorietenlijst van zenders maken of eenvoudig naar zenders zoeken en  de lijst met alle zenders is alleen via een submenu op te vragen.  Daarnaast ondersteunt PowerCinema geen fullscreen beeld, maar de beeldverhoudingen  zijn wel aan te passen. Het plannen van opnames gaat daarentegen wel weer eenvoudig. Met een paar selecties kunt u aangeven wat, waarneer en met welke frequentie uitzending  moeten worden opgenomen.

pvr-software-powercinema-groot

Opgenomen beelden worden keurig geplaatst in een apart menu en opgeslagen als MPEG-2-bestanden waarvan u zelf de kwaliteit kunt bepalen.  Opgenomen tv-beelden kunnen pas naar een dvd worden gebrand als u de Makedisc plug-in koopt ter waarde van 37 euro.

pvr-software-powercinema-shedule-groot

Behalve opgenomen televisiebeelden kunt u ook dvd’s afspelen, slideshows of videobestanden bekijken of naar uw muziekcollectie luisteren.  Aan alle bestanden is een rating mee te geven die wordt uitgedrukt in één tot vijf sterren.  Vervelend is dat u niet op basis van die rating vervolgens lijsten kunt genereren of bestanden kunt filteren.

PowerCinema is een prima programma maar het gemis van fullscreen beelden, de lastige zendernavigatie en het niet ondersteunen van digitale kabel rechtvaardigt met geen mogelijkheid de prijs van € 147,-.

 

Overzicht Cyberlink PowerCinema

Naam Software PowerCinema 6
Website cyberlink.com
Prijs € 147
Opmerking
Versienummer 6
Opname formaat MPEG-2
Timeshift Ja
EPG Ja
Ondersteuning HDTV (MPEG4-H.264) Ja
DVD afspelen Ja
Radio opnemen Ja
Videobestanden afspelen Ja
Kwaliteit van opname bepalen Ja
Ondertiteling Ja
Foto's bekijken Ja
Muziek afspelen Ja
Online tv of video bekijken Nee
Organiseren favorieten Nee
Teletext Ja
Apect Ratio aanpassen Ja
Direct dvd branden Met Makedisc Plug-in
Web interface Nee
Ondersteuning meerder tuners Ja
Eenvoudig series opnemen Ja
On Screen Display Nee

 

ProgDVB

Het uiterlijk van ProgDVB kunt u zelf veranderen door verschillende skins te downloaden.  ProgDVB laat zich eenvoudig installeren en als u bij de installatie wizard ook Internet TV selecteert, kunt u daarna genieten van ruim 2500 buitenlandse tv-zenders. Niet al die zenders werken perfect, maar we hebben toch kunnen genieten van Pakistaanse, Peruaanse en Braziliaanse beelden.

Het venster van ProgDVB is schaalbaar, maar u kunt de beelden ook fullscreen bekijken.  De zenderlijst zit in het standaard uiterlijk vast aan de linkerkant. Door gebruik te maken van de tabbladen kunt u switchen tussen de zenders van internet en uw tv-kaart.

pvr-software-progdvb-groot

De EPG is op te roepen via een apart venster en er zijn verschillende manieren om de EPG te presenteren en te exporteren.  Jammer is dat de sheduler om de opnames te plannen beperkt is.  Televisieseries moeten handmatig worden ingevoerd, omdat er geen mogelijkheid is om de uitzending wekelijks op te nemen.

pvr-software-progdvb-streaming-groot

ProgDVB heeft een aantal leuke extra’s.  U kunt bijvoorbeeld de eigenschappen van een uitzending opvragen.  Hierdoor krijgt u precies te weten wat de kwaliteit is van het beeld.  Behalve de bitrate van de audio- en videostream worden ook de originele beeldverhoudingen en het gebruikte bestandsformaat aangegeven. ProDVB beschikt ook over een uitgebreide server om de tv-beelden te streamen over uw netwerk of het internet.   Het instellen van deze optie is niet lastig en is voor iedereen snel te realiseren.

ProgDVB is mede door de ondersteuning van online tv-kanalen en de mogelijkheid om streams te analyseren een aan te raden pakket. Met de gratis standaard versie kunt u alleen geen H.264 geëncodeerde televisie kijken.

 

Overzicht ProgDVB Standard

Naam Software ProgDVB Standard
Website progdvb.com
Prijs Gratis
Opmerking
Versienummer 6.03
Opname formaat MPEG-2, TS, MPA
Timeshift Ja
EPG Ja
Ondersteuning HDTV (MPEG4-H.264) Nee
DVD afspelen Ja
Radio opnemen Ja
Videobestanden afspelen Ja
Kwaliteit van opname bepalen Nee
Ondertiteling Ja
Foto's bekijken Nee
Muziek afspelen Ja
Online tv of video bekijken Ja
Organiseren favorieten Ja
Teletext Ja
Apect Ratio aanpassen Ja
Direct dvd branden Nee
Web interface Nee
Ondersteuning meerder tuners Nee
Eenvoudig series opnemen Nee
On Screen Display Ja

 

Terratec Home Cinema

Het is even wennen om goed uit de voeten te kunnen met Terratec Home Cinema dat standaard wordt geleverd bij alle tv-kaarten van Terratec. De interface bestaat uit drie aparte vensters. Met het kleine controlevenster kunt u de basistaken zoals het wisselen tussen zenders, een afbeelding grabben of teletekst activeren.

Het hoofdvenster toont behalve de televisiebeelden ook menu’s voor de EPG, algemene informatie en een onhandige zenderlijst. De manier waarop de EPG werkt  is wel erg primitief als er geen gebruik wordt gemaakt van een afstandsbediening. U moet namelijk gebruik maken van de functie- en pijltoetsen om de EPG in te stellen.  Ook de menu’s  voor het instellen van beeld en geluid gebeurt op deze manier. De zenderlijst is onhandig omdat u alleen kunt scrollen in de lijst. Het is niet mogelijk om snel een zender te zoeken of verschillende favorietenlijsten aan te maken.

pvr-software-terratec-overview-groot

Het derde bedieningsvenster omvat het snelmenu met zenders, timeshift, opnames en tal van andere opties die u vaak zult gebruiken.  Dit venster is te activeren via de taakbalk of door met de rechtermuisknop in het beeld te klikken. Vervelend is dat na een selectie iedere keer het venster verdwijnt. Daarnaast valt op dat er weinig zorg is besteed aan de vertaling van Terratec Home Cinema. Regelmatig worden we geconfronteerd met Engelse en Duitse omschrijvingen en meldingen.

pvr-software-terratec-picinpic-groot

Ondanks de gebrekkige bediening functioneert Terratec  Home Cinema verder prima en heeft zelfs een aantal leuke opties. Het kan opnemen in verschillende bestandsformaten waarvan u zelf de kwaliteit kunt bepalen, u kunt beelden van de ene zender opnemen terwijl u naar het ander kijkt of u kunt naar twee beelden tegelijkertijd kijken en het biedt interessante informatie over de zenders zoals de uitgezonden frequentie, bitrate en de signaalsterkte.

Als Terratec Home Cinema een modern jasje zou krijgen, zou het absoluut één van de betere personal video recorders zijn. Alle belangrijke functies zijn aanwezig maar het is alleen behelpen met de bediening.

 

Overzicht Terratec Home Cinema

Naam Software Terratec Home Cinema
Website terratec.com
Prijs Afhankelijk van tv-kaart
Opmerking Wordt geleverd bij Terrated tv-kaarten
Versienummer 5.118
Opname formaat MPG, TS, AVI, WMV
Timeshift Ja
EPG Ja
Ondersteuning HDTV (MPEG4-H.264) Ja
DVD afspelen Nee
Radio opnemen Ja
Videobestanden afspelen Ja
Kwaliteit van opname bepalen Ja
Ondertiteling Ja
Foto's bekijken Ja
Muziek afspelen Ja
Online tv of video bekijken Nee
Organiseren favorieten Ja
Teletext Ja
Apect Ratio aanpassen Ja
Direct dvd branden Nee
Web interface Nee
Ondersteuning meerder tuners Ja
Eenvoudig series opnemen Ja
On Screen Display Ja

 

 

Windows Media Center

Draait u pc op Windows Vista Home Premium of Ultimate dan kunt u gebruik maken van Windows Media Center. De interface van Windows Media Center ziet er prima uit en de bediening is eenvoudig.  Het grootste probleem met Windows Media Center is dat het geen ondersteuning biedt voor digitale televisie via de kabel en dat lang niet alle tv-kaarten worden ondersteund.

pvr-software-wmc-epg-groot

Alle tv-kaarten voor digitale kabelontvangst worden herkend als DVB-T (Terrestrial) of analoge tv-kaarten.   Er zit dus niets anders op dan naar analoge beelden te kijken die veel minder zijn van kwaliteit. Door een aantal vragen te beantwoorden en uw postcode op te geven worden de zenders opgespoord en de EPG gedownload. De zenders zijn op verschillende manieren te organiseren en u kunt zelfs zenders afschermen met de functie Ouderlijk Toezicht. De EPG is fantastisch. U kunt eenvoudig zenders, programma’s en personen vinden door hierop te zoeken. Met een klik op de muis programmeert  u de individuele opnames of series. Opgenomen beelden worden keurig getoond in een aparte rubriek en zijn te branden naar een dvd.

pvr-software-wmc-onlinetv-groot

Windows Media Center is verder een alleskunner met als motto eenvoud. Het speelt alle multimedia af die u wenst, u kunt online programma’s bekijken en zelfs spelletjes die op de computer staan afspelen.

Windows Media Center zou de ideale personal video recorder kunnen zijn, maar omdat digitale kabel niet wordt ondersteund kunt u op dit moment alleen maar kijken naar analoge zenders. Dat is jammer omdat de kwaliteit daarvan het opnemen bijna niet waard is.

 

Overzicht Windows Media Center

Naam Software Windows media Center
Website microsoft.com
Prijs Gratis
Opmerking Wordt geleverd bij Vista Home Premium en Vista Ultimate
Versienummer 6.1.1
Opname formaat MPEG-2
Timeshift Ja
EPG Ja
Ondersteuning HDTV (MPEG4-H.264) Ja
DVD afspelen Ja
Radio opnemen Ja
Videobestanden afspelen Ja
Kwaliteit van opname bepalen Ja
Ondertiteling Ja
Foto's bekijken Ja
Muziek afspelen Ja
Online tv of video bekijken Ja
Organiseren favorieten Ja
Teletext Ja
Apect Ratio aanpassen Ja
Direct dvd branden Ja
Web interface Nee
Ondersteuning meerder tuners Nee
Eenvoudig series opnemen Ja
On Screen Display Ja

 

 

WinTV

Hauppauge is met de ontwikkeling bezig van een nieuwe versie van de WinTV applicatie en dat is ook hard nodig. De WinTV-applicatie ziet er dan wel simpel uit, maar is niet makkelijk in gebruik.   Er is geen duidelijke EPG en de zenders moeten in een apart Shedule-programma worden ingesteld om in de toekomst te kunnen opnemen.  Ook een zender kiezen uit de vele keuzemogelijkheden gaat omslachtig. Dit gaat via een apart menu waarvan de favorietenlijst niet werkt. Er is geen zoekvenster maar als u een letter intypt wordt daarop wel een selectie gemaakt. Vervelend is ook dat iedere keer als u een filter voor radio, tv of alle kanalen activeert, het menu verdwijnt en u het opnieuw moet activeren om bij de kanalenlijst te komen.

pvr-software-wintv-groot

Met WinTV kunt u geen andere bestanden bekijken en ook de opgenomen bestanden zijn er niet in af te spelen. Deze opgenomen bestanden worden opgeslagen als MPEG en zijn dus wel eenvoudig te bewerken.

De timeshift-functie werkt prima en u kunt ook afbeeldingen grabben van de televisie-uitzendingen.  Teletekst wordt niet ondersteund maar u kunt wel naar HD-beelden kijken.
Van een grote tv-kaarten leverancier als Hauppauge hadden we meer verwacht.  WinTV is alles behalve het ideale PVR-pakket om mee te werken.

Overzicht Hauppauge WinTV

Naam Software WinTV
Website hauppauge.de
Prijs Afhankelijk van TV-kaart
Opmerking Wordt geleverd bij alle tv-kaarten van Hauppauge
Versienummer 6
Opname formaat MPEG-2
Timeshift Ja
EPG Ja
Ondersteuning HDTV (MPEG4-H.264) Nee
DVD afspelen Nee
Radio opnemen Ja
Videobestanden afspelen Nee
Kwaliteit van opname bepalen Nee
Ondertiteling Ja
Foto's bekijken Nee
Muziek afspelen Nee
Online tv of video bekijken Nee
Organiseren favorieten Ja
Teletext Nee
Apect Ratio aanpassen Ja
Direct dvd branden Nee
Web interface Nee
Ondersteuning meerder tuners Nee
Eenvoudig series opnemen Ja
On Screen Display Nee

 

Conclusie

Over het algemeen viel de multifunctionaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van de PVR-software tegen. Televisie kijken en opnemen kunnen ze allemaal en met ieder pakket kunt u een digitale televisiegids raadplegen.  Er zijn echter maar weinig pakketten die daarnaast ook in staat zijn om video, foto- en audiobestanden af te spelen, waarmee u een dvd kunt bekijken of die u de mogelijkheid biedt om de kwaliteit van de opnames te beïnvloeden.

Maakt u gebruik van een analoge aansluiting, dan kunt u met ieder pakket uit de voeten.  Wilt u genieten van de goede beeldkwaliteit van digitale televisie dan vallen PowerCinema en Windows Media Center af. In het geval van Power Cinema is dit niet zo erg omdat dit programma z’n geld niet waard is, maar voor Windows Media Center is dat een ander verhaal. Als er al één van de programma’s in de buurt komt van de ideale personal video recorder is het wel Windows Media Center. Het is eenvoudig in gebruik, speelt alles af en is ook nog eens gratis. Het is dus erg jammer dat juist dit pakket geen digitale televisie van de kabel ondersteunt.

Het meest tevreden zijn we over Terratec Home Cinema en DVBViewer Pro. Wat functionaliteit betreft doen ze niet veel voor elkaar onder. Het nadeel van Terratec Home Cinema is dat het alleen wordt geleverd bij Terratec tv-kaarten en dat de gebruiksvriendelijkheid niet optimaal is. Daarentegen kan DVBViewer Pro geen foto’s tonen en is de kwaliteit van de opnames niet te beïnvloeden. Omdat DVBViewer Pro een brede ondersteuning geniet van enthousiaste computergebruikers wordt dit pakket telkens uitgebreid met nieuwe functies. Tellen we hierbij op de zeer uitgebreide ondersteuning voor tv-kaarten en de goedkope prijs, dan is DVBViewer Pro op dit moment de beste personal video recorder.