Microsoft Cliplets

teaser-microsoft-cliplets

Microsoft Cliplets

Een cliplet is een kort filmpje met een mix van stilstaande en bewegende beelden, vervaardigt uit een videofragment.  De werkwijze is simpel. Je importeert een videoclip in 3gp, asf, avi, mp4 of wmv formaat. Direct daarna vraagt Microsoft Cliplets je om een selectie te maken van tien seconden uit de geïmporteerde clip die je voor de animatie wilt gebruiken. Vervolgens selecteer je één frame uit de clip, die als statische achtergrond moet dienen.

Daarna kun je aan de slag met maximaal zeven layers om specifieke gedeelten in het beeld te selecteren, die je wilt animeren. Per layer teken je daarvoor met een pentool een kader om het gewenste stukje beeld. Dit gaat makkelijk en je kunt het makkelijk herstellen als je iets fout doet. Je hebt dan verschillende opties om het beeld te animeren. Je kunt de geselecteerde beelden in een loop afspelen, spiegelen, stilzetten of gewoon afspelen. De tijd en de duur van deze animatie binnen die tien seconden, bepaal je zelf. Door een mix van herhalingen, freeze frames, afspelen en stilzetten creëer je zelf een korte animatie die daarna is te exporteren naar mp4 of wmv formaat om het te delen met anderen.

microsoft-cliplets

Microsoft Cliplets is een project van de researchafdeling van Microsoft en er wordt nog aan gesleuteld. Dat is maar goed ook, want Cliplets kent een aantal beperkingen, die als ze niet worden aangepast er voor zullen zorgen dat dit pakket niet zal aanslaan bij de massa. Zo is importeren van mts-bestanden onmogelijk, is de maximale resolutie van de 32-bit uitvoering maar 640 x 480, kun je niet exporteren naar animated-gif en is de resolutie van de geëxporteerde clip niet te wijzigen.
Het idee is echter leuk en iedereen zal er binnen tien minuten mee uit de voeten kunnen. Nog beter zou het zijn als Microsoft Cliplets als app zou verschijnen voor de mobiele telefoon of tablet, want daarvoor lijkt dit programma nog meer geschikt dan voor de desktop.

Naam: Microsoft Cliplets
Website:  http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/cliplets/
Prijs: gratis