Maximum DVD Copy

De nette structuur en lay-out zorgt er voor dat u niet snel de weg kwijtraakt in Maximum DVD Copy.

Maximum DVD Copy

Het Nederlandse aanbod van dvd-kopieerpakketten groeit gestaag. Helaas moesten we in het aprilnummer concluderen dat maar weinig pakketten de toets der kritiek konden doorstaan. Een nieuwe speler in het dvd-kopieerveld is Maximum DVD Copy van Data Becker.

Uit de beschrijving op de doos valt al op te maken dat Maximum DVD Copy een echte alleskunner is. Behalve kopieën van dvd naar dvd, avi, svcd en vcd kunt u met dit pakket ook (s)vcd's maken van avi-bestanden, zelf een dvd samenstellen van verschillende dvd's of het geluid van een dvd kopiëren naar een audio-cd of wav-bestand. Voorwaarde is wel dat het niet beveiligde cd's zijn. Een apart rip-programma, bijvoorbeeld DVD-Decrypter blijft noodzakelijk.
Al deze functies zijn te bereiken via een net, overzichtelijke startscherm. Als u een keuze heeft gemaakt, wordt u in vier stappen naar het eindresultaat geleid. In deze stappen kunt u de extra's selecteren die u wenst te behouden, handmatig een dvd-9 naar dvd-5 omzetten, afbeeldingen maken van de film, audio selecteren of een dvd samenstellen met fragmenten uit verschillende films.

U hoeft zich geen zorgen te maken om mpeg-instellingen bij het maken van (s)vcd's. Een keuze op 'maximaal', 'optimaal' of 'normaal' zorgt ervoor dat er voor u een keuze wordt gemaakt. Wel moet er naar dertig dagen worden betaald voor de mpeg-encoder. Dit kost u éénmalig vijf euro.
Handig is ook dat u projecten kunt opslaan. Zo kunt u op een later moment verder werken aan dvd's of audio-cd's die u wilde samenstellen.
Nadat u alles heeft ingesteld krijgt u de keuze om de dvd te branden of te archiveren. Op de beeldkwaliteit van de kopieën van zowel de dvd als s(vcd) valt niets aan te merken. Zelfs met een extra compressie van veertig procent is de beeldkwaliteit nog acceptabel.

De nette structuur en lay-out zorgt er voor dat u niet snel de weg kwijtraakt in Maximum DVD Copy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foutjes
Het is duidelijk te merken dat dit de eerste versie is van Maximum DVD Copy. Want ondanks de nette lay-out, de handige stappen en een goed resultaat, zitten er nog wel een aantal storende fouten in dit pakket. Niet iedere geripte dvd werkt, om onduidelijke redenen, met Maximum DVD Copy. Werkt de dvd wel, dan is het niet mogelijk om alleen de hoofdfilm te kopiëren. Het menu wordt altijd meegenomen en dat scheelt toch al snel tussen de 500 en 1000 MB op uw dvd. Dit betekent dat veel films alleen met extra compressie, dus kwaliteit verlies, op de dvd kunnen worden gezet. Daar komt nog bij dat het selecteren van de lege menu-items uitliep op het vastlopen van de dvd.

Bij het maken van een audio-cd kunt u het aantal kiloHertzen opgeven waarmee de wav-bestanden moeten worden geëncodeerd. Maar wat u ook selecteert, de waarde van 44.100 kHz zal niet veranderen. Naast deze fouten bevat Maximum DVD Copy ook nog een aantal slordigheden. Zo kunt u bijvoorbeeld door het ontbreken van een invoerveld of scroll-bar niet nauwkeurig het compressieniveau instellen en worden er geen beschrijvingen gegeven voor de keuze van de instellingen. Data Becker liet in een reactie weten dat er hard wordt gewerkt aan een patch die de problemen zal oplossen. De patch zal te downloaden zijn vanaf hun website.

De grootste fout van dit pakket is dat de menustructuur altijd meegenomen wordt op de dvd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conclusie
Als Maximum DVD Copy foutloos in de markt was gezet, was dit een prima pakket geweest. De kwaliteit van de dvd's is goed en kan door de beloofde patch alleen nog maar beter worden. Wel is het een gemiste kans om eens met iets vernieuwends te komen. Het pakket had interessanter kunnen zijn als er exportmogelijkheden waren geweest naar mp3 of multichannel wav-bestanden. Gelukkig is de prijs acceptabel en daarmee onderscheidt het zich van veel concurrenten. Nu nog hopen dat de patch daadwerkelijk alle fouten oplost.

Systeemeisen Windows 98SE of hoger
Pentium 800 MHz
256 MB Ram
DVD-speler
50 MB harddisk
Prijs Maximum DVD Copy €29.95
Info Databecker
Publicatie PCM 10, 2003

 

Functieoverzicht Maximum DVD Copy

Ript CSS beveiligde DVD -
DVD-bestanden van harde schijf laden x
Splitten dvd 9 naar 2 x dvd 5 -
Alleen hoofdfilm kopieëren -
DVD naar DVD x
DVD naar SVCD x
DVD naar VCD x
DVD naar DIVX x
Compressie niveau aanpassen x
Selecteren 1 of meerdere menu's, ondertitles en audio x
Selecteren DVD extra's x
Preview monitor x
DVD wegschrijven naar harde schijf x
Maken dvd-image -
Uitkomsten test
Aantal MB's video hoofdfilm zonder compressie (Origineel = 3132 MB) 3135 MB
Aantal MB's video hoofdfilm totale dvd backup 2771 MB
Hoeveelheid gebruik schijfruimte bij complete dvd backup 4,21 GB
Beoordeling
Vrijheid van handelen 3 Sterren
Gebruiksgemak 3 Sterren
Prijs/kwaliteit 3 Sterren
Spring naar toolbar