Magix Video Pro X3

teaser-magix-video-pro-x3

Magix Video Pro X3

De derde versie van Magix Video Pro X3 bevat tal van vernieuwingen. De belangrijkste zijn de ondersteuning van Stereo 3D, de mogelijkheid om drie en vier punts edits te maken, het toepassen van effect maskers, een vernieuwde undo en redo en de exportmogelijkheid naar Blu-ray met H.264. Daarnaast zijn er nog tal van kleine aanpassingen en de optie om je eigen beeldscherm op te nemen.

In Video Pro X3 kun je verschillende soorten 3D-bestanden afspelen. Zowel anaglyf, side-by-side als frame sequential 3D-bestanden kunt u inladen. Het 3D-effect is te vergroten door de stereodiepte te veranderen. De 3D functies zijn erg handig terug te vinden door heel het programma, omdat ze worden getoond met een gekleurd brilletje. Met de bijgeleverde anaglyfbril kun je op elke monitor van 3D genieten. Daarnaast ondersteunt het pakket weergave van regel per regel in combinatie met een gepolariseerde bril en monitor en volledige weergave in combinatie met de Nvidia Vision kit. Alle opties werken goed, alleen is het jammer dat jet tijdens het bekijken van de 3D-beelden met de Nvidia Vision kit niet direct de beelden kunt aanpassen. Daarvoor moet je terug naar de anaglyphen weergave.

magix-video-pro-x3-3D

Editing

Bij het monteren kun je nu gebruik maken van drie punts en vier punts edits. Bij een vier punts edit bepaal je zowel op de tijdlijn als in de bronmonitor een in- en uitpunt. Theoretisch gezien, wordt de ingevoegde clip op maat gemaakt door de tijd te verlengen of te verkorten. Wat we ook probeerden, dit lukt niet. Elke keer wordt er een drie punts edit uitgevoerd, waardoor de volgende clip op de tijdlijn wordt opgeschoven of overschreven. Het is handig, dat je nu zelf mag bepalen of het invoegen effect heeft op één of meerdere tracks, door de nieuw muismodus Ripple all tracks of Ripple one track te gebruiken.

magix-video-pro-x3-overview

De nieuwe effect maskers zijn aardig maar niet perfect. Een effectmasker is een jpg-bestand met witte en zwarte delen, waarbij de witte delen beelden doorlaten en de zwarten niet. Door variaties aan te brengen waar die verschillende gedeelten zich bevinden in het jpg-bestand, is het mogelijk om specifieke gedeelten van het beeld met een effect te beïnvloeden. Op zich een leuke functie, waar het niet dat je de kaders van de maskers niet zelf kunt aanpassen. Het is daardoor vrijwel onmogelijk om object precies te omkaderen, waardoor het effect niet het gewenste resultaat krijgt. Allen bij objecten die recht toe recht aan zijn werken de effect maskers wel.

Undo en Redo

Een vernieuwing die aanspreekt is de mogelijkheid om verschillende stappen in één keer ongedaan te maken of te herstellen. Door te klikken op Undo of Redo wordt een lijst getoond met duidelijke naamgeving van de stappen die je eerder hebt uitgevoerd.  Wel moet je er even op letten dat je in de instellingen het aantal stappen flink verhoogd, omdat er anders maar negen stappen worden onthouden.

In de exportfase zien we één belangrijke vernieuwing; de mogelijkheid om Blu-ray disks te branden met de H.264 codec. De encoder die wordt gebruikt is van Mainconcept. De instellingen zijn volledig aan te passen en de kwaliteit is zeer goed.

Professioneel of niet

Laten we even helder zijn. De vernieuwingen van Video Pro X3 zijn de moeite waard, zeker als u met 3D aan de slag wilt. De vraag is meer of het pakket het predicaat professioneel verdiend, want de naam en de prijs suggereren dat je daarmee te maken hebt. Wij hebben daar zo onze twijfels over. Dit pakket kent nagenoeg dezelfde functionaliteit als de kleinere broer Video deluxe. Alle vernieuwingen die je in Video Pro X3 aantreft, waren al eerder verschenen in Video deluxe 17. De belangrijkste verschillen met dit pakket zijn, dat je over twee monitoren beschikt, meer multicam streams kunt gebruiken en dat er een apart projectenvenster is om content van het project te scheiden van de Mediapool.  Dat is niet veel meerwaarde voor een pakket dat ruim 250 euro meer kost.  Wij zouden dan ook zeker eerder voor Video Deluxe kiezen, te meer omdat die ook nog eens in je eigen taal is.

Video Pro X3

Naam: Video Pro X3
Website: www.magix.com/nl/video-pro-x
Prijs: € 399,-