Magix Video deluxe MX Premium

teaser-magix-video-deluxe-18-mx

Magix Video deluxe MX Premium

Nieuwe effecten en overgangen

Veel enthousiaster zijn we over de effect plug-in van Red Giant. Met Magic Bullet Quick Look, verkrijgt u rond de honderd effectfilters, waarmee u het videobeeld totaal kunt veranderen. Al deze filters zijn onderverdeeld in categorieën zoals diffusion, Music video’s, popular film, stock emulation en tints. Ondanks dat deze plug-in volledig Engelstalig is, zal niemand er moeite mee hebben om ermee te werken.

magix-video-deluxe-18-mx-magix-bullet-looks

Behalve plug-ins heeft Video deluxe MX ook twee eigen effecten aangepast. Zo is er een optie Artistieke vervaging bijgekomen om beelden wazig te maken en is het snelheidseffect om beelden versnelt of in slow motion af te spelen verbetert, doordat tussenliggende frames worden geïnterpoleerd. Hierdoor wordt de kwaliteit van het beeld beter behouden.

magix-video-deluxe-18-mx-overgangen

Als laatste  zijn er tien nieuwe overgangen die u kunt gebruiken in uw montage. Deze zijn afkomstig van de effectenboer New Blue FX. Hier valt weinig op aan te merken, want ze werken goed en zien er prima uit.

 

GPU-acceleratie en preview rendering

Zolang u niet met effecten en overgangen werkt, presteert Video deluxe prima. Zelfs het afspelen van twee full hd avchd-beelden in de vorm van een splitsreen of beeld in beeld levert geen problemen op. Niet dat we dat hadden verwacht, want ook in de vorige versie speelden deze beelden gewoon af. In versie 17 ontstonden de problemen vooral als er effecten werden toegepast. Door de ondersteuning van OpenCL (Open Computing Language) in Video deluxe MX zouden deze problemen tot het verleden behoren, omdat de grafische kaart de effectberekeningen voor haar rekening neemt. Doordat de grafische kaart de berekeningen uitvoert, wordt de processor van de computer minder belast, waardoor alles soepeler en sneller zou moeten verlopen.

magix-video-deluxe-18-mx-snelheid-preview-rendering

De eerste test die we uitvoeren is met het nieuwe Artistieke blur effect in combinatie met een beeld in beeld. Beide videoclips hebben een full hd resolutie en zijn enkele minuten lang. De start leek veel belovend maar naar twintig seconden begint het beeld te haperen. Als we het effect veranderen door het nieuwe snelheidseffect wil het beeld zelfs helemaal niet meer afspelen. Verwondering alom, omdat we de indruk kregen dat het programma daadwerkelijk gemiddeld drie keer sneller was en Magix nu OpenCL ondersteunt.

magix-video-deluxe-18-mx-gpu-rendering-setting

Om te kunnen achterhalen of de grafische kaart daadwerkelijk wordt ingeschakeld bij het afspelen van de effecten, kunt u het gratis programmaatje GPU-Z downloaden. Na herhaaldelijke tests en metingen concluderen we dat de grafische kaart helemaal niet extra wordt aangesproken in Magix Video deluxe MX.

Er zit dus niets anders op dan de effecten eerst te renderen met de nieuwe preview rendering optie. Hiervoor moet u eerst op de tijdlijn een in- en uitpunt plaatsen om het gedeelte dat u wilt renderen te markeren. Daarna gaat u naar de instellingen voor preview rendering. Daar kunt u het preview formaat kiezen en aanvinken dat u grafische kaart wilt gebruiken bij het renderen door de optie ‘Videoeffecten op GPU berekenen’ aan te vinken. Vervolgens is de rendering te starten van uit het Bewerkenmenu of via het nieuwe pictogram boven de tijdlijn.

magix-video-deluxe-18-mx-preview-rendering-gedeelten-klaar

Maar ook nu geven alle metingen aan dat de grafisch kaart niet wordt aangesproken. Resultaat is, dat u erg lang moet wachten voordat het renderproces is afgerond, voordat u de video vloeiend kunt afspelen. Omdat Magix zelf de prestatieverbetering de belangrijkste vernieuwing vindt in Video deluxe MX, vinden we deze uitslagen toch verontrustend.

magix-video-deluxe-18-mx-preview-rendering-gedeelten

Na verschillende telefoongesprekken, mailtjes en uitwisseling van videoschermopnames, geeft Magix toe dat onze tests juist zijn, maar dat we de verkeerde effecten gebruiken. Alleen de effecten grootte/positie, rotatie, 3D-vervorming, helderheid, contrast, gamma en kleur werken met OpenCL en alleen als ze niet in combinatie met andere (niet-ondersteunde) effecten worden gebruikt.

Dat valt toch tegen, omdat de prestatie van Video deluxe MX met alle andere effecten als ook met alle effect plug-ins dus niet is verbeterd. Als u alleen de door Magix genoemde effecten gebruikt, wordt de grafische kaart wel aangesproken. De processorbelasting van de GPU ligt dan rond de twintig procent en dat merkt u direct bij het renderen van de video.

 

Exporteren met Cuda

Bij het exporteren zult u weinig vernieuwingen aantreffen. Wel is het aantal menu-templates flink uitgebreid en dat is toe te juichen. Veel interessanter is de ondersteuning van de Cuda-technologie van Nvidia bij het exporteren naar video met de H.264-codec. Net zoals bij het berekenen van effecten met de OpenCL technologie, kan de GPU van de grafische kaart ook bij het encoderen worden ingezet. De snelheidwinst die hiermee kan worden geboekt is enorm. In die zin is het zeer positief dat Video deluxe MX deze technologie ondersteunt.

magix-video-deluxe-18-mx-mp4-export-transport

Het eerste wat we doen is een bestand exporteren naar mp4-formaat met de H.264-codec. Dit is het meest gangbare formaat om de video te kunnen afspelen op verschillende apparaten. We voeren de test drie maal uit. Een keer met Video deluxe 17, één keer zonder GPU-acceleratie ingeschakeld en één keer met GPU-acceleratie ingeschakeld. De uitkomsten vallen tegen. In alle test blijkt de export van een vijf minuten durend filmpje rond de vijf minuten te duren en ligt de processor belasting van de grafisch kaart tussen de vier en zes procent. We herhalen de tests met verschillende bronbestanden en resoluties, maar de resultaten blijven gelijk. Maar het was toch drie keer sneller?

magix-video-deluxe-18-mx-mp4-export-transport-cuda

Ja, dat is het ook. Hier komen achter nadat we onze bevindingen voorleggen aan Magix en we een mailtje krijgen uit Duitsland met de melding dat we CUDA moeten inschakelen. Maar wat we ook doen en waar we ook klikken, we kunnen deze optie nergens terug vinden bij de export naar mp4 of naar mov met de H.264 codec. Uiteindelijk vinden we de optie bij het exporteren naar avchd-transportstroom onder de geavanceerde instellingen. Exporteren naar dit formaat levert een m2ts-bestand op, dat op veel apparaten niet is af te spelen. Neemt niet weg dat alleen bij dit formaat CUDA wordt ondersteund en hoe! Ruim vijfenzestig procent belasting op de GPU van de grafische kaart. Binnen een minuut was het vijf minuten durende filmpje geëncodeerd. Daarna moesten we het alsnog omzetten naar mp4 (zonder versnelling), maar dat kon de pret niet drukken. Het is te hopen dat Magix snel ondersteuning via een patch levert voor de meest gangbare exportformaten, zodat u er ook daadwerkelijk iets aan hebt.

Na een week stoeien met Magix Video deluxe MX hebben we gemixte gevoelens over dit pakket. Enerzijds blijft het een leuk pakket voor iemand die begint met videobewerken, anderzijds zijn we wat teleurgesteld in de beloofde prestatieverbeteringen. Door de veelzijdigheid van Video deluxe MX in combinatie met de goede extra plug-ins is dit pakket voor nieuwe gebruikers zeker aan te raden. Beschikt u al over versie 17 dan is er eigenlijk niet veel verschil en is het misschien verstandiger om te wachten op Magix Video deluxe 2012, 19 of MX 19.