Magix Video deluxe 15 premium

teaser-magix-video-deluxe-15-overview

Magix Video deluxe 15 premium

De interface van Magix Video deluxe is veranderd. De kleuren zijn wat donkerder en  de vensters zijn nu schaalbaar. Het is nog niet mogelijk om zelf ingestelde lay-out op te slaan voor later gebruik.  De beste verbetering is dat er geen pop-ups meer verschijnen bij het instellen van effecten en key-frames.  Hierdoor was in vorige versies weinig meer van het beeld te zien. Nu worden alle instellingen afgehandeld in een vast venster dat onderdeel uit maakt van de lay-out en dat creëert rust. Jammer is dat men dit niet voor de audio-effecten heeft gedaan. De pop-ups van de mixer en audioeffecten staan pontificaal in beeld en dat is vervelend.

Het startscherm loodst u door de eerste settings heen. Presets kunnen worden geselecteerd en in het programma is er een duidelijke keuzemogelijkheid voor opname, bestand importeren, cd dvd kopie of videorecorder.  Een handige optie is om beelden van het  beeldscherm te kunnen opnemen. Op die manier kunt u eenvoudig instructiefilmpjes maken en bewerken voor dvd, internet of mobiel.

 

videosoftware2008-magix-video-deluxe-15-overview

 

Bestanden van een HD-camera moeten via de import functie worden binnegehaald. U krijgt geen preview te zien wat er op de camera staat. Dit is lastig, omdat u zelf door de mappenstructuur van de camera heen moet en aan de lange nummers  van de mts-bestanden niet kunt weten of u de juiste clips selecteert.  Daarbij is het vreselijk irritant dat u maar één bestand per keer kunt importeren. Sneller werkt het om de importfunctie over te slaan en direct naar de Bewerken modus te gaan. Daar kunt u meerdere bestanden tegelijkertijd selecteren voor uw montage.

 

MediaPool

De Mediapool is de plaatst waar alle geïmporteerde bestanden terecht komen. Daarnaast kunt u in de Mediapool naar de bestanden surfen op uw computer. Dit kan verwarrend werken. Handiger  is het om shortcuts aan te maken naar de mappen waarin uw bestanden zich vinden. De Mediapool geeft geen informatie over de bestanden en er is geen mogelijkheid om videoclips te classificeren of snel terug te vinden. Informatie over de bestanden krijgt u alleen door op een videoclip in de tijdlijn de eigenschappen op te vragen.

Om goed te kunnen werken met HD-video heeft Magix een nieuwe functie bedacht.  Alle avchd-bestanden kunnen worden geconverteerd naar mpeg-2. Er verschijnt automatisch een venster voor deze functie als u een avchd-bestand sleept naar de tijdlijn. Deze functie werkt goed. Het cpu-gebruik neemt met ruim dertig procent af bij het afspelen van mpeg-2 bestanden in vergelijking met avchd. Keerzijde is dat het omzetten de nodige tijd kost; dertig minuten voor een videoclip van zes minuten en dat 5.1 geluid wordt gedownmixd naar stereo.

 

videosoftware2008-magix-video-deluxe-vascodigama-groot

 

Als u geen effecten gebruikt kunt u goed werken met HD-video. Met effecten gaat het beeld happeren. U hebt dan nog wel de mogelijkheid om de resolutie van het previewvenster aan te passen waardoor u de beelden bij eenvoudige effecten nog steeds kunt volgen. Magix kent geen mogelijkheid om tussentijds videoclips te renderen.

 

videosoftware2008-magix-video-deluxe-surround-editor-groot

 

Monteren in Magix gaat eenvoudig. U kunt hiervoor de storyboard modus, de scènelijn of de tijdlijn gebruiken.  De effecten en overgangen zijn maar deels aanpasbaar en dat valt tegen. Daar staat tegenover dat u wel gebruik kunt maken van het effectenpakketen Adorage en Vasco Da Gama om routekaarten mee te maken. Dit in combinatie met een uitgebreid geluidseffecten archief geeft u alle middelen om een spetterende montage neer te zetten.

 

videosoftware2008-magix-video-deluxe-15-titeleditor-groot

 

Met Magix Video deluxe 15 kunt u exporteren naar alle bekende bestandsformaten. Daarnaast kunt u dvd’s en Blu-Ray disks voorzien van een geanimeerd menu. Er is geen optie voor het maken van een avchd-dvd, maar als u de compressiesettings aanpast en een dvd brand in plaats van een Blu-Ray disk  werkt het wel.

 

Conclusie

Magix Video Deluxe is er een stuk op vooruit gegaan. Het is minder rommelig en het werken met HD-video gaat redelijk goed. Beter kan nog het organiseren en classificeren van videomateriaal en het wegwerken van de pop-ups voor de audio tools. Magix Video deluxe wordt gekleverd met veel extra’s waardoor u behalve een goed pakket ook nog eens waar krijgt voor u geld.