Corel Video Studio Pro X2

teaser-corel-videostudio12-surroundmixerl

Corel Video Studio Pro X2

Ulead VideoStudio heet nu Corel  VideoStudio Pro X2. Corel heeft het programma dat als één van de eerste overweg kom met HD-video compleet vertaald naar het Nederlands.  De interface heeft weinig verandering ondergaan.  Het heeft een iets donkerder uiterlijk gekregen, de pictogrammen hebben een ander kleurtje gekregen en de functie voor Painter Creator is toegevoegd.

Bij het starten van VideoStudio Editor missen we een wizard die u door de eerste stappen van het aanmaken van een project en het importeren van video heen loodst.  Bij het starten van de Wizard Film, om automatisch een film op basis van een thema te maken, krijgt u die wizard wel.

 

videosoftware2008-corel-videostudio12-spookeffect-groot

 

Alle standaard mogelijkheden voor capturen en importeren zijn aanwezig.  Nieuw is dat u nu ook HD-video kunt importeren . Via ‘importeren van mobiel apparaat’ wordt de videocamera  direct weergegeven maar krijgt u geen informatie of preview. Dat lukt wel als u kiest voor  ‘Digitale media invoeren’ . U moet dan wel eerst naar de schijf navigeren die is toegekend aan de camera. Daarna  kunt u een selectie maken van de videoclips die u wenst te importeren. Mpeg-2 bestanden van de JVC Everio kunnen niet op deze manier worden geïmporteerd. Die bestanden moet u eerst overzetten op de computer en dan met ‘Video invoegen’ aan uw project toekennen.

 

videosoftware2008-corel-videostudio12-surroundmixerl-groot

 

De bibliotheek waar alle geïmporteerde bestanden staan is lastig om mee te werken. De mappen voor audio, video en afbeeldingen zijn strikt gescheiden en er is geen optie om videoclips te classificeren of  van commentaar te voorzien. Bij grote hoeveelheden video is het dan ook flink zoeken naar de juiste videoclip.  Handig is wel al u direct vanuit de bibliotheek videoclips kunt versturen per mail, een webpagina kunt maken met deze clip of de video kunt gebruiken als schermbeveiliging.

 

Kleurcorrectie

Als u een clip in de bibliotheek selecteert verschijnen daaronder direct een aantal opties voor  kleurcorrectie, in en uit faden en om de snelheid aan te passen. Nieuw is dat de begin- en eindpunten van de video direct zijn in te korten in het Preview venster waarin u ook de video kunt splitsen en kunt wisselen tussen het totale project en individuele clips.
Het aantal tijdlijnen om de video te bewerken is beperkt. Er is een videotrack en zes overlay tracks waardoor beeld in beeld effecten kunt maken. Daarnaast zijn er  twee tracks voor titels, één voor het opnemen van geluid en één audiotrack.

 

videosoftware2008-corel-videostudio12-import-mobiel-groot

 

Video-effecten en overgangen zijn er genoeg maar een klein aantal kunt u maar aanpassen.  De vensters om dit aanpassen mogelijk te maken zijn wel vergroot en dat werkt prettig. Een van de weinige nieuwe functies is Painter Creator. Hiermee kunt u tekeningen maken die worden opgeslagen als videoclips die u vervolgens kunt gebruiken in uw montage.

Het monteren van HD-video gaat goed zolang dit in mpeg-2  is. Zelfs met effecten is het beeld dan nog vloeiend. Anders is dat met avchd-video. Dan zien we duidelijk haperingen in het beeld en is het nodig om een Smart Proxy bestand te maken. Deze nieuwe functie genereert een bestand met mindere kwaliteit waardoor u toch de HD-video kunt bewerken. Een prima oplossing voor het werken met zwaar gecomprimeerde video.

 

videosoftware2008-corel-videostudio12-avchd-dvd-bitrate

 

Uw bestanden kunt u exporteren naar hd-bestanden,  blu-ray, dvd mobiel of op YouTube zetten. U kunt ook een avchd-dvd maken, waardoor u toch zonder Blu-Ray brander kunt genieten van HD-video.

Conclusie

Het zal veel mensen plezieren dat VideoStudio nu in het Nederlands is. VideoStudio kan goed overweg met HD-video en biedt u alle mogelijkheden om dit te exporteren. Wat tegen valt zijn de aanpassingsmogelijkheden van effecten en overgangen en de opties voor het beheren van uw videoclips.