HDMI capturekaart

IntensityPro-teaser

HDMI capturekaart

Er zijn maar weinig betaalbare capturekaarten op de markt waarmee u ongecomprimeerde videobeelden in full hd resolutie kunt capturen. Om die reden is de Intensity Pro van Blackmagic Design een interessante kaart voor iedere hd-videoliefhebber.

De Intensity Pro maakt gebruik van de PCI Express x1 aansluiting op het moederbord. De kaart heeft een hdmi-ingang en –uitgang en beschikt ook over een 26-pin D-sub poort aansluiting waarop u de bijgeleverde break-out kabel kunt aansluiten. Deze kabel met maar liefst elf RCA-jacks zorgt ervoor dat u ook analoog kunt capturen en exporteren in sd en hd kwaliteit, door gebruik te maken van de composiet, S-video of componenten aansluitingen.

intensity-pro-controlpanel

De drivers en het captureprogramma Media Express op de cd-rom zijn verouderd. Zeer vervelend, zeker als u hier na vier uur stoeien pas achterkomt en er nog geen beeld is gecaptured. Op de site van Blackmagix Design kunt u na registratie updates van de software downloaden. Bij het installeren van de update, verschijnt direct de melding dat de firmware van de Intensity Pro moet worden geupdate. Dit blijkt bij iedere upgrade of downgrade van de software noodzakelijk te zijn om de kaart goed te kunnen laten werken.

intensity-pro-MediaExpressInterface

Het is knap irritant als na het aansluiten van de hd-camera via hdmi het bijgeleverde captureprogramma Media Express nog steeds geen beeld laat zien. Uiteindelijk blijkt dat er ook nog een aantal instellingen moeten worden aangepast in het controlepaneel van Blackmagix dat verborgen zit in het Windows controlepaneel onder de optie geluid. Hier moet u aangeven of u via hdmi, componenten of S-video wilt capturen en wat er moet gebeuren met de invoer en uitvoer van de video. Opties zijn de beelden te upscalen naar 720p, 1080i of 1080p of te downscalen van hd naar sd.  Als de instellingen in het controlepaneel precies gelijk staan met die van Media Express is de Intensity Pro klaar voor gebruik.

Raid 0

De eerste capturepoging loopt op niets uit. De harde schijf blijkt de hoeveelheid data, ruim 100 MB/s, van de ongecomprimeerde 8-bit YUV-beelden met een 4:2:2 kleurruimte niet te kunnen verwerken. Door te capturen naar een schijf in een raid 0 configuratie kan dit probleem worden verholpen. Hebt u geen raid-configuratie, dan kunt u de beelden ook capturen met een Motion Jpeg codec of capturen met een lagere hd-resolutie.

Media Express doet wat het moet doen, namelijk capturen van videobeelden. U kunt met dit programma na het capturen de bestandsnaam wijzigen, de eigenschappen bekijken of de video afspelen. Bewerking van de video is niet mogelijk. Daarvoor moet u uw eigen videoapplicatie gebruiken of de beelden direct capturen met Premiere Pro CS4 of Apple Final Cut Pro. Voor deze twee applicaties worden de speciale drivers geïnstalleerd. Met de applicatie van Adobe bleek het capturen makkelijker gezegd dan gedaan. De ene keer werd de Intensity Pro wel herkend door Premiere Pro en de andere keer niet.

Kwaliteit video

De gecapturde beelden van onze hd-camera waren van zeer hoge kwaliteit. De Intensity Pro plukt de beelden direct van de camera zonder compressie toe te passen. De ongecomprimeerde beelden zien er veel beter uit en zijn kleurrijker dan de opgenomen beelden met de H.264 codec van dezelfde hd-camera. Bijkomend voordeel is dat de ongecomprimeerde beelden makkelijker te bewerken zijn en dat u dus af kunt met een minder zware computer.

IntensityPro

De Intensity Pro kan geen beelden capturen van hdmi-apparaten die beveiligd zijn met HDCP (High-Bandwith Digital Content Protection). Dit betekent, dat u met deze kaart niet digitaal beelden kunt capturen van bijvoorbeeld mediaspelers, blu-ray-spelers of game consoles. Analoog kan wel, maar dan moet het apparaat waarvan u wilt capturen uitgangen hebben voor componenten video om in hd-resoluties te kunnen capturen.  De kwaliteit van deze analoge beelden is sterk afhankelijk van de kwaliteit van componentenaansluitingen en de gebruikte componentenkabel. Zijn deze goed, dan is de kwaliteit zeer hoog.

De Intensity Pro is een betaalbare hd-capturekaart die garant staat voor kwaliteit. Wel is zeer lastig om de Intensity Pro goed aan de praat te krijgen en is de bijgeleverde software niet echt bijzonder. Desalniettemin is deze kaart een aanwinst voor iedereen die graag in hoge kwaliteit hd-video wil capturen in thuis of studio situatie.

Intensity Pro

Naam: Intensity Pro
Website: www.blackmagic-design.com
Prijs: € 179,-