Hotmetal Pro 5.0

Softquad biedt u een overdaad aan knoppen en vensters, waardoor u in het begin het spoor nog al eens bijster raakt.

Hotmetal Pro 5.0

De vijfde versie van Softquads Hotmetal Pro webeditor is er één met ups en downs. Het programma biedt u zoveel mogelijkheden dat u zeker enige tijd nodig hebt om er efficiënt mee te kunnen werken. Hebt u echter het merendeel van de verschillende functies onder de knie en bent u bekend met de huisregels van Softquad, dan kunt u er snel goede sites mee ontwerpen.

Hotmetal Pro is geen eenvoudig programma en als u nog niet bekend bent met dit programma, roept het in eerste instantie waarschijnlijk meer vragen op dan het beantwoordt. Zoals de meeste onder ons gingen wij direct na het openen van het pakket aan de slag met het openen en bewerken van webpagina’s zonder eerst de 300 pagina’s dikke handleiding te lezen. Na tientallen keren te zijn geconfronteerd met schermpjes die ons vertelden dat onze bestanden niet correct waren en moesten worden aangepast, begonnen we zowaar aan onze kennis van HTML te twijfelen. Het ging in dit geval om alle bestanden met een frameset en alle bestanden die niet de sluiting tags [/TR], [/TD] en [/TH] gebruikten.

Softquad biedt u een overdaad aan knoppen en vensters, waardoor u in het begin het spoor nog al eens bijster raakt.

 

 

 

 

 

 

 

De handleiding, die er overigens keurig verzorgd uitziet, bood ons echter geen hulp. Na enig speurwerk ontdekten we een aantal tips en trucs in de interne HTML Reference en in de nieuwsgroepen op de site van Softquad die een ander licht deden schijnen op onze foutmeldingen. Het probleem van de frameset-bestanden konden we snel achterhalen. Binnen deze bestanden waren alle tags in onderkast geschreven, wat wel is toegestaan maar wordt afgeraden door het World Wide Web Consortium om de leesbaarheid van documenten te vergroten. Omdat Softquad de specificatie van HTML 4.0 zeer nauwkeurig volgt konden we hier wel begrip voor opbrengen.

Anders was dat met ons tweede probleem. Om dezelfde reden van goede leesbaarheid raadt het Consortium in de HTML 4.0 specificatie aan de sluiting tags van de elementen TR, TD en TH weg te laten. Waarom keurt Hotmetal Pro dit dan wel af? In de tips van de interne HTML Reference vonden we het antwoord. SoftQuad deelt namelijk die mening niet met het consortium en daarom wordt u als gebruiker verplicht sluiting tags te gebruiken.
Dit toch wel zeer strenge en conservatieve optreden van Softquad komen we bij de meeste elementen en attributen wel tegen. Dit is jammer. Temeer omdat Softquad u niet de mogelijkheid biedt om de validatie van uw documenten op één of andere manier te beïnvloeden. Handige HTML-trucjes, die niet zijn toegestaan maar wel werken, om compatibiliteit met verschillende browsers te verkrijgen en het invoeren van ingewikkelde CGI-scripts leveren dan ook de nodige problemen op.

 

Niet vooruitstrevend
Na een onrustige start kunnen we direct constateren dat de opzienbarendste verandering in Hotmetal Pro 5.0 is dat de drie losse programma’s van Softquad uit versie 4.0 nu zijn geïntegreerd in één programma. Dit betekent dat u nu zonder moeite de Site Manager, de FX Chooser en de Frame Editor kunt gebruiken. Het vierde onderdeel de Arcadia Infuse Scriptbuilder is komen te vervallen omdat dit bedrijf is overgenomen door een concurrent. Daarvoor in de plaats krijgt u nu PhotoImpact SE van Ulead.
De integratie van de verschillende onderdelen levert een keur aan mogelijkheden en is een echte verrijking voor de gebruiker. Wel bestaat het gevaar dat u door een overvloed aan schermen en toolbars het overzicht verliest. Het is dan ook zeker handig gebruik te maken van een zelfgedefinieerde toolbar, waarop u vervolgens de meestgebruikte knoppen plaatst.
Bent u eenmaal vertrouwd geraakt met het programma, dan maakt u in een handomdraai een complete site. En er is hulp genoeg. Allereerst kunt u de Site Maker gebruiken, een wizard die in luttele minuten een basis legt voor een zakelijke, persoonlijke of Intranet site. Vervolgens kunt u alle pagina’s op drie verschillende manieren bewerken, in ‘code view’, in ‘tags on view’ of in ‘WYSIWYG view”. Werkt u in de code view, dan krijgt u maar beperkte mogelijkheden. Zo werkt in deze view de ‘attribuut inspector’ niet, een handig scherm waarin alle mogelijkheden van tags, attributen en events voor u op een rij worden gezet. Het is daarom prettiger om in één van de twee andere views te werken. Wat betreft HTML is Hotmetal Pro zoals we zeiden streng, maar wel één van de beste in z’n soort. De aangehaalde problemen zult u zeker niet tegenkomen als u uw site vanaf het begin maakt met deze editor.

Veel concurrenten kunnen nog wat opsteken van de manier waarop Hotmetal Pro omgaat met het beheren van de site.

Vooruitstrevend is deze editor niet. Zo ontbreekt u de mogelijkheid om in WYSIWYG view elementen automatisch te positioneren, iets waar de concurrent Macromedia zeer sterk in is. Wij konden geen knop en geen hulp vinden bij het maken van layers. Er zat dus niets anders op dan de layers eerst te definiëren in een style sheet om ze vervolgens te positioneren. Het maken van style sheets in Hotmetal Pro gaat zonder problemen. De style sheet editor is zeer krachtig en bevat alle CSS eigenschappen van level 1. Zowel het generen van inline, external als embedded style sheets ging zonder moeite. Het enige wat we misten was de optie om een externe style sheet met één druk op een knop aan een hele site toe te kennen.

Assets venster
Het implementeren van achtergronden, afbeeldingen, JavaScripts en andere objecten gebeurt door middel van het Assets venster, dat samen met de directory-structuur van uw computer in één scherm is ondergebracht. Assets is de nieuwe term voor de voormalige FX Chooser. Vanuit dit scherm kunt u door middel van een sleepbeweging met uw muis objecten aan uw document toevoegen. Alle objecten staan op de installatie cd-rom of zijn door u zelf toegevoegd. In het eerste geval doet u er goed aan de geselecteerde objecten eerst te kopiëren naar de gewenste directory. Hotmetal Pro doet dit niet automatische en zet absolute links in de documenten. Dit betekent dat wanneer u de site upload naar uw provider u zonder afbeeldingen komt te zitten en dat u vervolgens alle links in uw documenten moet aanpassen. Een belangrijke reden om een direct gebruik van het Assets menu te vermijden.
Eén van de mooiste onderdelen van Hotmetal Pro 5.0 zijn de tools voor het beheren van de site. Om hiervan gebruik te kunnen maken is het echter wel vereist om een bestaande site om te zetten naar een project óf een nieuw project te creëren. Vervolgens kunt u in één oogopslag zien wat voor links u hebt en welke links er werken. Tevens kunt u een samenvatting van uw site of een site map op uw site maken.

Conclusie
De nieuwste editor van Softquad is een eigenaardige professor in het maken van HTML-bestanden. Niet vooruitstrevend, maar wat uw maakt met de editor werkt gegarandeerd in het merendeel van de browsers. Dat het programma te vroeg is uitgebracht blijkt wel uit het feit dat er al twee patches zijn die tientallen problemen oplossen. Zonder deze patches loopt Hotmetal Pro 5.0 om onverklaarbare redenen vast en heeft het moeite met het inlezen van grote documenten. Koppelen we dit aan het gegeven dat Softquad u niet al te veel ruimte geeft om het programma naar eigen behoefte in te stellen, moeten we concluderen dat HotmetalPro een zeer goede editor is die nog niet tot de top is doorgedrongen.