Gratis Videospin verovert web

teaser_videospin_inter

Gratis Videospin verovert web

Pinnacle biedt sinds kort een gratis programmaatje aan om razend snel een videofilmpje te monteren voor het web, pc of dvd. Met het nieuwe Videospin probeert Pinnacle al zo vroeg mogelijk de harten en loyaliteit te winnen van de toekomstige video-enthousiastelingen. Videospin is een zeer eenvoudige variant van het commercieële Pinnacle Studio en via dit gratis product is een overstap naar het geavanceerdere Studio snel gemaakt.

Het 150 MB grote Videospin laat zich eenvoudig downloaden en installeren onder zowel Windows XP als Vista. Na registratie op de site van Pinnacle en de melding dat u twee weken gratis gebruik kunt maken van de video-codecs voor mpeg en divx, start Videospin.

De interface is zeer eenvoudig en ziet er verzorgd uit. Onderverdeeld in twee tabbladen kunt u de weg niet kwijt raken. Geen enkel venster is schaalbaar waardoor u de interface niet naar uw eigen hand kunt zetten. Daarnaast vallen er direct twee zaken op. Het levensgrootte logo van Pinnacle op de tijdlijn en een groot geanimeerd reclameblok boven de tijdlijn. Na verloop van tijd irriteert vooral de bovenste reclamezuil voor Pinnacle producten en derde partijen.

Videospin is aardig, maar niet bijzonder

Videospin is aardig, maar niet bijzonder

Importeren

U kunt video’s capturen van uw camera of wmv-, avi- of mpg-bestanden inladen van uw harde schijf. Deze komen keurig op een rij te staan in een klein projectenvenster waar ook de belangrijkste kenmerken (duur, afmetingen en bitrate) van de video’s worden weergeven. Behalve video kunt u ook de bekende audiobestanden wav, mp3 en wma importeren als ook enkele bekende beeldformaten.

Hebt u de benodigde ingrediënten voor uw video op een rij dan kunt u deze eenvoudig verslepen naar de tijdlijn. Een storyboard om uw verhaal vorm te geven is er niet. Behalve een videotrack biedt Videospin u ook een track voor titels, audio-effecten en achtergrondmuziek.

 

Bewerken

De bewerkingsmogelijkheden van Videospin zijn zeer beperkt en vallen tegen. U kunt videofragmenten trimmen en knippen, een overgang plaatsen tussen twee videoclips en het titels en audio toevoegen. Wat vooral mist zijn de effecten die het videootje leuk genoeg maken om het te uploaden naar Yahoo!Video of Youtube, twee zeer handige exportmogelijkheden van Videospin. Daarnaast zou een slider om verschillende audio-tracks te mixen geen overbodige luxe zijn geweest. Nu kan het volume alleen worden ingesteld door op een lastige manier blokjes te zetten op de volumelijn of deze met de muis geheel te verslepen. Het resultaat van uw bewerkingen kunt u bekijken in een previewvenster of full screen.

De exportfunctie van Videospin zijn goed asl je beschikt over de codecs.

De exportfunctie van Videospin zijn goed asl je beschikt over de codecs.

 

 

 

 

 

 

 

Export

Het leuke aan de eerste twee weken werken met Videospin is dat u alle exportmogelijkheden kunt gebruiken. Zo kunt u exporteren naar mpeg-2 of -4, naar divx of naar uw iPod of PSP. U kunt er ook voor kiezen om de bestanden om te zetten naar flash of wmv en direct te uploaden naar de Youtube of Yahoo!Video. Handige exportmogelijkheden die een toegevoegde waarde bieden aan Videospin. Helaas vervallen na twee weken alle mpeg exportmogelijkheden en kunt u hier pas weer gebruik van maken na betaling van € 14,99. Het maken van een dvd is met Videospin niet mogelijk.

Gratis blijkt toch niet gratis!

Gratis blijkt toch niet gratis!

Conclusie

Hoewel we een gegeven paard niet in de bek mogen kijken en we een groot voorstander zijn van gratis software, vinden we dat Videospin in vergelijking met de gratis Windows Movie Maker op een aantal fronten flink te kost schiet.
De schaalbare interface van Movie Maker werkt prettiger, het kent een storyboard en tijdlijn, u kunt gebruik maken van 28 leuke video-effecten, de verschillende audiosporen zijn eenvoudiger te mixen en de titels zijn vele malen spectaculairder dan die van Videospin. Gebuikt u Movie Maker onder Vista dan kunt u ook nog een complete dvd met menu maken.

Het enige waarin Videospin Movie Maker de baas blijft is bij het exporteren. Het exporteren en direct uploaden naar videodiensten op het web is handig en het converteren naar draagbare media zeer wenselijk. Helaas duurt de pret voor het exporteren naar mpeg-varianten maar twee weken want dan moet u ervoor betalen.

Het is te hopen dat Pinnancle Videospin snel uitbreid met een aantal spectaculaire bewerkingsfuncties uit Studio. Pas dan zal Videospin een waardige concurrent worden voor Windows Movie Maker.

Beoordeling: 2,5 sterren

+ Gratis
+ Verzorgd
+ Goede exportmogelijkheden
-Beperkte bewerkingsmogelijkheden
-Geen mogelijkheid te maken dvd

Systeemeisen

Minimale systeemeisen: Pentium 1,4 GHz, 512 MB ram, Windows XP/Vista, 150 MB harde schijf.

Prijs: Gratis

Info: www.videospin.com

Alternatief: Windows Movie Maker en Virtualdub

Spring naar toolbar