Camtasia Studio 8

camtasiastudio8-teaser

Camtasia Studio 8

Techsmith heeft een nieuwe versie uitgebracht van haar screenrecording programma Camtasia Studio. De belangrijkste vernieuwingen in deze achtste versie zijn een vernieuwde tijdlijn en de mogelijkheid om objecten te animeren.Met Camtasia Studio is het zeer eenvoudig om schermopnames te maken van één of meerdere monitoren. Techsmith heeft flink gesleuteld aan haar opname codec, met als resultaat dat de opnames er beter uitzien en minder ruimte in beslag nemen.

De monitor en de tijdlijn zijn vernieuwd. De monitor laat nu bij een afwijkende resolutie tussen de opname en de bewerking in een transparant gedeelte zien wat er buiten het beeld valt. Dit is niet alleen handig, maar je kunt daarna met de muis de resolutie alsnog aanpassen.

camtasiastudio8

Op de tijdlijn kun je nu gebruik maken van meerdere tracks, waardoor het mogelijk wordt om verschillende audio- en videoclips, objecten en ondertitels overzichtelijker te bewerken. In de praktijk blijkt het werken met de tijdlijn in Camtasia Studio toch niet zo handig. Continu moet je de hoogte van de tracks aanpassen, omdat tracks elkaar iets overlappen en om de Visual Animations balk balk te kunnen bekijken en bewerken.

De bibliotheek is uitgebreid met tientallen goede muziekfragmenten en tal van geanimeerde thema’s om je opnames mee te verrijken. Erg prettig is, dat je objecten nu zelf kunt animeren, door gebruik te maken van keyframes. Dit is niet moeilijk, maar het werkt onhandig door de veel te kleine Visual Animations balk onder elke video clip. Daarnaast is het jammer dat animeren alleen kan per clip en niet per track.

Elke opname kun je naar tal van bestandsformaten exporteren en de kwaliteit is uitstekend. Prettig daarbij is je zelf je eigen exporttemplates kunt maken.
Camtasia Studio is zonder meer een uitstekend pakket om schermopnames mee te maken en te bewerken. De vernieuwingen vallen echter wat tegen, zeker gezien de twee jaar tijd die ze daarvoor hebben gehad.

Camtasia Studio 8

Naam: Camtasia Studio 8
Website: www.techsmith.com
Prijs: € 287,-

Gratis en goed: video monteren met Lightworks
Review Adobe Premiere Pro CS6