AVCHD in Magix Video deluxe

teaser-hd-videosoftware-magix

AVCHD in Magix Video deluxe

Wie AVCD-bestanden van de camera wil importeren in Magix Video Deluxe doet er verstandig aan de importfunctie over te slaan en direct de ‘Bewerken’ modus te activeren. De importfunctie zorgt voor verwarring omdat u dan door de AVCHD-menustructuur moet navigeren. Daarnaast kunt u met de importfunctie maar één bestand tegelijkertijd importeren.

In de ‘Bewerken’ modus hebt u die problemen niet en krijgt u keurig een overzicht van alle bestanden als u de schijf van de camera selecteert. Als u een AVCHD-bestand op de tijdlijn zet, worden u twee opties geboden. Als eerste wordt gevraagd om het bestand naar de harde schijf te kopiëren. Als dat is gedaan krijgt u de optie om het AVCHD-bestand te converteren naar MPEG-2 voor een snellere bewerking.

hd-videosoftware-magix-avchd-resolutie-verlagen

En inderdaad werkt Magix efficiënter met mpeg-2 dan met AVCHD. Het cpu-gebruik neemt met ruim twintig procent af bij het afspelen van mpeg-2 bestanden in vergelijking met AVCHD en bij de export naar Blu-ray duurt het encoderen een stuk korter. Maar er is een flinke keerzijde. Het converteren kost ontzettend veel tijd; op ons quad-core systeem met 4 GB dertig minuten voor een videoclip van zes minuten. Daarnaast wordt 5.1 geluid gedownmixd naar stereo en de kwaliteit gaat achteruit. Dit is ook niet zo vreemd want het geconverteerde mpeg-2-bestand is kleiner van omvang dan het AVCHD-bestand, terwijl het minimaal twee keer de omvang zou moeten hebben om dezelfde kwaliteit te waarborgen.

Als u geen effecten gebruikt kunt u goed werken met AVCHD-bestanden. Met effecten gaat het beeld happeren. U hebt dan nog wel de mogelijkheid om de resolutie van het previewvenster aan te passen naar een kwart waardoor u de beelden bij eenvoudige effecten nog steeds kunt volgen.

hd-videosoftware-magix-avchd-convert-mpeg

MPEG 4 Part 10

Magix heeft verschillende exportinstellingen voor HD. U kunt MP4-bestanden maken gecomprimeerd met het oudere MPEG-4 Part 2 of met MPEG 4 Part 10 (AVC/H.264). Kiest u één van de gedefinieerde templates dan wordt er een bitrate gekozen van 7,5 Mbit/s wat gelijk staat aan de kwaliteit van een zeer goede dvd, maar te weinig is om iets over te laten van de HD-kwaliteit. U kunt dit aanpassen door onder de ‘geavanceerde instellingen de bitrate te verhogen. De maximaal ondersteunde bitrate is in theorie 40 Mbit/s. Helaas wees de praktijk uit dat de bitrate niet hoger kwam dan 9,5 Mbit/s. Dit had als resultaat blokken en vegen in het beeld.

Het maken van een Blu-ray disk kan alleen in MPEG-2 formaat. Om een Blu-ray disk te kunnen maken kiest u onder het tabblad ‘Branden’ eerst voor de ‘Geavanceerde Modus’. Doet u dit niet, dan kunt u alleen een dvd branden.
Magix biedt alleen de mogelijkheid om video te encoderen voor Blu-ray in MPEG-2-formaat. Dit kan met een maximale bitrate van 32 Mbit/s. De kwaliteit is goed en alleen bij het uitvergroten zien we duidelijke verschillen met het origineel. Nadeel van het encoderen met MPEG-2 is dat de bestandsomvang met ruim 30 procent toeneemt en er dus minder video op de Blu-ray past.

AVCHD in Magix Video deluxe

Productnaam Magix Video Deluxe 15 Premium
Bedrijf Magix
Prijs € 119,99
Website magix.nl
HD Video importeren avi, mov, mp4, tod,mpeg-2, mts, m2ts
Inladen van avchd-camera Ja
Processor gebruik bij bewerken video in procenten tussen de 40 en 50
Methoden om hd bewerking te versnellen Converteren naar MPEG-2, verlaging filmresolutie
Schokkerige beelden bij afspelen HD video Nee
Schokkerige afbeeldingen bij gebruik effecten Ja
Schokkerige afbeeldingen bij gebruik overgangen Ja
Audio mixer Ja
5.1 surround mixing tools Ja
Blu-ray branden Ja
Blu-ray formaat MPEG-2
Blu-ray image Nee
Speciale HD menu templates Nee
Maximale bitrate blu-ray 32 Mbit/s
AVCHD DVD branden Ja
Maximale bitrate AVCHD DVD Niet van toepassing
Exporteren naar HD-bestand Ja
Maximale bitrate H.264 9,5 Mbit/s
Maximale bitrate HD MPEG-2 Niet mogelijk
Geavanceerde instellingen voor compressie Ja
Export naar Dolby Digital Ja