Acronis True Image Home 2009

teaser-acronis-true-image

Acronis True Image Home 2009

Met  Acronis True Image Home 2009 kunt u snel en eenvoudig volledige of gedeeltelijke images plannen, maken en beheren. Daarnaast biedt het pakket nog een aantal extra’s om uw waardevolle gegevens te herstellen of juist volledig te verwijderen van de computer.

De installatie duurt lang en er wordt u direct gevraagd om een image te maken. De image kan worden opgeslagen op lokale harde schijven, netwerkstations, verwisselbare media of op een verborgen partitie voor extra veiligheid.

De vernieuwde interface in de look and feel van Windows Vista ziet er goed en overzichtelijk uit. U kunt na de eerste image starten met het plannen van alle back-up taken. Behalve schijven of partities kunt u ook afzonderlijke mappen, uw e-mail, adresboeken of instellingen van programma’s archiveren. Die laatste optie is erg handig om snel de instellingen terug te zetten voor onder meer Internet Explorer, Word, Excel of Firefox. Helaas worden er maar weinig programma’s herkend en is het niet mogelijk ze handmatig toe te voegen. Acronis geeft aan dat door upgrades het aantal applicaties wordt vergroot.

acronis-true-image-2009-overview-groot

Beveiligde zone

U kunt aangeven hoe vaak u de gegevens wilt back-uppen, of u een volledige back-up wilt maken of een incrementele (alleen de verschillen ten op zichten van de eerste image worden geback-up) en er zijn tal van mogelijkheden om de back-up te beveiligen, te splitsen in meerdere bestanden of de compressieverhouding aan te passen. U krijgt keurig een samenvatting van alle gekozen opties voordat de back-up wordt gemaakt. De eenvoud en duidelijkheid zorgt ervoor dat er niets mis kan gaan. Van eenmaal gedefinieerde back-ups kunt u via aparte vensters de planning aanpassen en de status bekijken. Vanaf nu kunt u ook met één druk op de knop uw belangrijkste data back-uppen.

Het is mogelijk om een schijfletter te koppelen aan een back-up zodat u alle bestanden kunt bekijken met de nieuwe zoekoptie of kunt kopiëren. Desgewenst kunt u er voor kiezen om de back-up toe te voegen aan de originele image. Nieuw is ook dat u de back-up kunt opslaan als ZIP-bestand zodat u de belangrijke data kunt meenemen op een USB-stick zonder dat u het Acronis pakket hoeft te installeren.

Uw systeem herstellen kan op verschillende manieren. U kunt incrementele back-ups terugzetten of een gehele image. Dit kan vanuit een (nog) werkend systeem, maar u kunt ook gebruik maken van de herstel-cd die u zelf kunt maken met Acronis True Image Home. Voor het herstellen kunt u aangeven welke bestanden er moeten worden overschreven of juist niet. Op die manier voorkomt u dat u e-mail, contacten of documenten kwijtraakt die nog niet in de back-up waren opgenomen.

Een zeer handige optie is om uw image te bewaren in een beveiligde zone. Acronis True Image Home claimt dan een partitie op één van uw harde schijven en plaatst daar de image. Deze beveiligde zone is altijd met een wachtwoord beveiligd. Is de zone eenmaal ingesteld dan kunt u bij het starten van de pc op F11 drukken om Acronis True Image Home te starten en op die manier uw systeem te herstellen.

Testomgeving

Een fantastisch functie en een uitkomst voor iedereen die regelmatig software test, installeert en de-installeert is Try&Decide. Hiermee kunt u een virtuele omgeving in de beveiligde zone creëren om de software te testen. Denk hierbij aan nieuwe drivers, conversie programmaatjes of freeware. Van te voren weet u niet of deze software werkt met al uw instellingen, voldoet aan uw verwachtingen of dat er ongewenste rommel mee wordt geïnstalleerd. In de Try&Decide-modus is uw systeem beveiligd tegen alle gevaren en kunt u de software net zolang testen als nodig is. Daarna kunt u bepalen of u de veranderingen in het systeem wilt doorvoeren of niet.

acronis-true-image-2009-trydecide-groot

Conclusie

Acronis True Image Home 2009 is een goed en gebruiksvriendelijk pakket om uw data mee te beveiligen. De heldere handleiding en helpteksten in het programma zorgen ervoor dat het niet mis kan gaan. We waren vooral gecharmeerd van de mogelijkheden om back-ups toe te voegen aan een originele image en de Try&Decide modus om software te kunnen testen. Dat u daarbij ook nog tools krijgt om software zonder sporen achter te laten definitief van de computer kunt verwijderen, is mooi meegenomen.

Acronis True Image Home 2009

Website: www.acronis.nl
Prijs: € 49.95

Pluspunten:
Prettig in gebruik
Try&Decide optie voor testen nieuwe software

Minpunten:
Traag bij starten en maken van back-ups.

Aantal sterren:
4 Sterren