Video afspelen in Windows 8

video-in-windows-teaser

Video afspelen in Windows 8

U hebt Windows 8 al geïnstalleerd? Dan zult u met ons hebben geconstateerd dat het afspelen van video de nodige haken en ogen heeft. Hoogste tijd dus om op een rij te zetten welke mogelijkheden u hebt om daar verandering in te brengen.

Hoe multimediaal Windows 8 ook is, het afspelen van videobestanden blijft lastig. De enige videobestanden die Windows Media Player 12 ondersteunt zijn mp4, avi, wmv en mov bestanden die zijn gecodeerd met de avc-, mpeg-4 visual, dv, xvid- of divx-codec. Dus geen standaard ondersteuning meer voor mpeg-2-bestanden, laat staan dat deze mediaspeler u de mogelijkheid geeft voor het afspelen van flv, iso, webm of mkv bestanden.

 

video-in-windows-8-xbox-videoVideo afspelen in Windows 8 lijkt makkelijker dan het is.

 

Daarnaast is het ook niet meer mogelijk om standaard dvd's af te spelen in Windows Media Player als u niet beschikt over het Media Center Pack. Deze add-on zit niet standaard in Windows 8 Pro en dat is nu net de versie die u krijgt als u upgrade naar Windows 8.

Kortom, installeren van extra software is noodzakelijk als u zoveel mogelijk verschillende videobestanden wilt kunnen afspelen op uw pc. Alles wat u voor het afspelen nodig hebt is gratis te vinden op het internet. We zetten een aantal opties voor u op een rij.

 

Mkv, webm, mpeg-2, vob en flv in Windows Media Player

Als u verknocht bent aan Windows Media Player en wilt die mediaspeler gebruiken voor het afspelen van de meeste bestanden, dan surft u naar http://codecguide.com/klcp_64bit.htm. Daar kunt u gratis het K-lite codec pack downloaden. Na de installatie speelt u direct en zonder problemen mkv, webm, flv, mov prores en vob bestanden af in Windows Media player. Daarnaast beschikt K-lite over een Codec Tweak Tool om gebroken codecs te detecteren en te verwijderen.

 

video-in-windows-8-klite-codecHet K-Lite codec pack is compleet en eenvoudig te installeren.

 

video-in-windows-8-shark007Er zijn twee installaties nodig om Shark te draaien op een 64-bit Windows systeem.

Een goed alternatief voor het codec pack van K-lite is het codec pack van Shark007 dat u gratis kunt downloaden op http://shark007.net/win8codecs.html Let er wel op dat u eerst de 32-bit versie installeert en daarna de 64-bit versie. Na de installatie speelt Windows Media Speler zonder problemen mkv, mpeg-2, flv en mov prores bestanden af. Helaas zorgt dit codec pack er niet voor dat u direct dvd's of webm-bestanden kan afspelen.

 

 

Alternatieven voor Window Media Player

Als u niet zo blij bent met de functionaliteit en de bediening van Windows Media Player, dan zijn er genoeg gratis alternatieven die beter zijn. U zou bijvoorbeeld eens de Engelstalige Daum Potplayer kunnen uitproberen door hem te downloaden op http://www.videohelp.com/tools/PotPlayer. Deze prachtige speler installeert direct de benodigde codecs, zodat u zonder problemen nagenoeg elk gewenst bestandsformaat kunt afspelen. Daarnaast speelt de Daum Potplayer moeiteloos een dvd af en geeft het u zeer veel nuttige informatie over uw video. Dit is natuurlijk altijd weer handig bij het monteren van video. Het enige wat de Potplayer niet kan is Blu-ray disks afspelen. De enige manier om dat te omzeilen is door de Blu-ray disk eerst te rippen en daarna de mpls-bestanden van de Blu-ray disk in te laden in de afspeellijst. Nadeel hiervan is dat uzelf de verschillende hoofdstukken moet selecteren, omdat dit niet automatisch gaat.

 

 

video-in-windows-8-daum-dvd-infoWindows 8 speelt standaard geen dvd’s meer af. Door het installeren van de Daum Potplayer omzeilt u dat probleem.

 

Een gratis Nederlandstalige mediaspeler die wel in staat is om Blu-ray disks af te spelen, mits u die zelf hebt gemaakt, is de VLC Media Player. Deze speler kunt u downloaden op http://www.videolan.org. De VLC Media Player speelt nagenoeg elk bekend bestandsformaat af en is tevens in staat om ISO-bestanden met dvd's af te spelen. Overigens is het in Windows 8 mogelijk om ISO-bestanden te mounten, als zijnde een dvd-speler, zodat u ze ook op die manier kunt afspelen. Hebt u zelf veel dvd's en wilt u die converteren naar ISO-bestanden, dan kunt u dit doen met het gratis BurnAware Free programma dat u kunt downloaden op http://www.burnaware.com.

 

 

video-in-windows-8-smplayer

 

Een andere Nederlandstalige mediaspeler die prettig is in gebruik is de SMPlayer. Deze is te downloaden van http://smplayer.sourceforge.net. De SMPlayer speelt alle bekende bestandsformaten af, dvd's en dvd's verpakt in ISO-bestanden. Prettig is, dat de SMPlayer ook over een Youtube browser beschikt, waardoor u gelijk alle video's op Youtube kunt bekijken. Daarnaast is het tevens mogelijk video's op andere websites te bekijken door een url in te voeren.

 

 

Video Apps voor Windows 8

Windows 8 beschikt over een Metro interface waar applicaties op draaien. Standaard zijn er een aantal apps geïnstalleerd, waaronder de app Video. U zou misschien verwachten dat deze app een hoog staaltje innovativiteit en interactiviteit met zich mee bracht. Helaas is niets minder waar. Het is een zeer beperkte die voornamelijk is bedoeld om video's te kopen. Er is wel een optie om eigen videobestanden te bekijken, maar die is zeer primitief en werkt alleen als uw video's in de video bibliotheek op de C-schijf staan. U kunt die video's niet ordenen en er niet op zoeken. De video app speelt net als de Windows Media speler maar een beperkt aantal video's af. Het helpt niet om extra codecs te installeren, omdat deze app geen gebruik maakt van directshow, maar van Media Foundation.

 

video-in-windows-8-multimedia8-appDe Multimedia 8 app kan net iets meer dan de standaard video app van Microsoft.

Als de video app van Microsoft zelf niet voldoet, zult u net als ons waarschijnlijk de Windows 8 App Store openen om op zoek te gaan naar alternatieven. We waarschuwen u alvast dat alternatieven zeer spaarzaam zijn. Standaard staan er in de App Store apps voor Uitzending gemist, RTL XL en de Video app die u al hebt. Voor de rest is er niets te vinden. Na wat Google werk vonden we toch nog twee apps waar u iets aan kunt hebben.
De eerste is de Multimedia 8 app. Zoek daarvoor in Google op 'multimedia 8 app for windows 8'. Deze stelt u in staat om video's en muziek af te spelen, afspeellijsten te maken en videoclips te openen via een url of mediaserver in uw eigen netwerk. De bestandsondersteuning is zeer beperkt en komt overeen met de formaten die Windows Media Player ondersteunt.

 

video-in-windows-8-youtube-appDe Youtube Player App is zeer beperkt in functionaliteit.

Als in in Google zoekt op 'youtube player app for windows 8', dan komt u uit bij de Youtube Player. Deze app toont negen video's in de categorieën Top Rated, Trends en Most viewed. Deze video's kunt u bekijken en waarderen. Het is niet mogelijk te zoeken op Youtube, video's up te loaden of om je eigen kanaal te bezoeken. Al met al dus een matige app.

Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we meer hadden verwacht van Windows 8 betreft het afspelen van video's. U zou kunnen denken wat niet is, kan nog komen, maar wij betwijfelen of dat gaat gebeuren. Het beste wat u kunt doen is de gratis software installeren en daarmee aan de slag gaan.

 

 

 

Video archiveren is niet zo eenvoudig als het lijkt
High Efficiency Video Coding / H265