Zoeken naar snelheid met meerdere SSD’s in één systeem

ssd-verhaal-teaser

Zoeken naar snelheid met meerdere SSD’s in één systeem

De prijzen voor Solid State Drives (SSD) nemen gestaag af. Voor minder dan een euro per GB kunt u nu al een SSD kopen. Of u optimaal van de snelheid van meerdere SSD’s in één pc kunt genieten hangt af van uw moederbord.

SSD-schijven staan bekend om hun grootte snelheid. Een traditionele harde schijf leest en schrijft data weg met een data doorvoer die ligt tussen de 120 MB/s en 140 MB/s. Een SSD van de tweede generatie, aangesloten via SATA 2, leest en schrijft data weg met een gemiddelde snelheid die ligt tussen de 260 MB/s en 300 MB/s. Een prestatie die vooral toe te schrijven is aan de veel snellere toegangstijden van een SSD.

 

ssd-verhaal-vertex2-bench

 

Als u een SSD koopt die SATA 2 ondersteunt, zult u waarschijnlijk geen problemen ondervinden om die snelheid ook daadwerkelijk te realiseren. De SATA 2 aansluiting bestaat al jaren en kan data met een maximale snelheid doorvoeren van 3 GB/s oftewel 384 MB/s. De meeste moederborden beschikken over vier of meer van deze SATA 2 aansluitingen.

 

ssd-verhaal-atto-hdd

Anders is dat wanneer u de nieuwste generatie SSD’s koopt. Die ondersteunen SATA 3 met een maximale datadoorvoer van 6 Gb/s oftewel 768 MB/s. De SATA 3 SSD’s lezen en schrijven data weg, uiteraard afhankelijk van het merk, met een snelheid die ligt tussen de 500 MB/s en 550 MB/s. Bijna twee keer zo snel als de tweede generatie SSD’s. Het starten van Windows en het openen van programma’s gaat daarmee zo snel, dat u er alleen maar blij van kunt worden. Of u die snelheid ook daadwerkelijk haalt, hangt af van de beschikbare aansluitingen op uw moederbord.

 

 Marvell en Intel sata-3 controllers

Onze test-pc beschikt over een Asus P8P67 moederbord met vier SATA 2 aansluitingen en vier SATA 3 aansluitingen. Twee SATA 3 aansluitingen beschikken over een Marvell controller en twee over een Intel controller. Dat brengt op ons op een idee om een flexibel systeem te bouwen met vier SATA 3 SSD’s, zodat we snel kunnen opstarten  met verschillende Windows installaties. Die vier SATA 3 aansluitingen zouden daarvoor genoeg moeten zijn, zou u denken om dat te kunnen realiseren. Dat dachten wij ook! Maar mooi niet dus.

 

ssd-verhaal-marvell-van-hdd

 

Na het aansluiten van de vier Vertex 3 SSD’s, draaien we de gratis Atto Disk Benchmark om de lees en schrijf snelheid van de SSD’s te testen. Tot onze verbazing blijkt dat de SSD’s via de Marvell controller veel langzamer werken dan de SSD’s aangesloten op de Intel controller. Het verschil is meer dan 200 MB/s. Het controleren van de kabels, het wisselen van SSD’s en het updaten van het BIOS zorgt niet  voor een beter resultaat. Het blijkt dat de Marvell controller gewoon veel slechter presteert dan de Intel controller.

 

intel-ssd-van-hdd

 

Er zijn tal van moederborden die zijn uitgerust met zowel Marvell als Intel controllers, maar er zijn inmiddels ook moederborden die alleen gebruik maken van Intel controllers. Voor het aansluiten van  uw SSD’s doet u er goed aan om eerst te controleren over welke aansluitingen uw moederbord beschikt om optimaal van maximale snelheid te kunnen genieten.

 

Alternatieven

We hebben nog steeds de wens om op ons Asus moederbord, met naar nu blijkt twee geschikte aansluitingen, vier SSD’s aan te sluiten. Een mogelijkheid is om een insteekkaart te kopen met twee extra SATA 3 aansluitingen. Daar zijn er echter niet veel van. Wij kwamen uit bij de Startech 2 Port SATA 6 Gbps Express SATA Controller Card van nog net geen zestig euro. De naam zou vermoeden dat deze kaart 6 Gbps ondersteunt, maar dat is niet waar. In de specificaties staat dat deze kaart een maximale doorvoer kent van 5 Gbps oftewel 640 Mb/s. Daarvoor moet deze kaart wel worden aangesloten op een PCIe x1 slot van de tweede generatie.

 

ssd-verhaal-startech-van-hdd

 

De nieuwe moederborden beschikken over dergelijke PCIe-sloten. Alleen klopt in dat geval die 640 Mb/s niet, want een PCIe x1 slot van de tweede generatie kent een maximale datadoorvoer van 500 MB/s. Dit is het dubbele van een PCIe slot van de eerste generatie die een maximale datadoorvoer kan halen van 250 Mb/s.

 

startech-controllerkaart

 

Maar 500 MB/s is nog altijd meer dan de snelheid die we realiseren met de Marvell controller. Ook staat er in de specificatie dat deze controllerkaart gebruikt maakt van een Marvell controller, maar wel een ander type. We nemen de gok en kopen deze kaart. Na het uitvoeren van de Atto Disk Benchmark zijn we wederom teleurgesteld. De leessnelheid is weliswaar iets hoger dan die van de Marvell-controller op het moederbord, maar de schrijfsnelheid blijft fors achter en is niet eens veel sneller dan die van een gewone harde schijf. Een zoektocht naar een betere controllerkaart levert nog niet het gewenste resultaat op. De eenvoudigste oplossing zou zijn een nieuw moederbord te kopen met genoeg snelle SATA 3 aansluitingen, maar de prijs is dan direct weer hoog.

 

 

SSD-Bay

De reden dat we meerdere SSD’s hebben gekocht, is omdat we een flexibel systeem willen bouwen, met meerdere Windows installaties. Ons gedachten voor een alternatief gaat dan ook uit naar een apparaat waarmee we snel SSD’s kunnen wisselen, zodat we de pc eenvoudig kunnen opstarten met verschillende Windows installaties.

 

Sharkoon-quickPort

Na even zoeken op het internet komen we regelmatig reclame tegen voor de Sharkoon SATA Quickport Intern 4-bay. Met een gemiddelde prijs van 45 euro is dit een goed alternatief voor een nieuw moederbord.  De Quikport is een 5,25 inch kastje met ruimte voor vier SSD’s. De Quickport wordt geleverd met vier SATA kabels om de vier SSD’s op het moederbord te kunnen aansluiten. Gezien het feit dat we maar over twee snelle poorten beschikken, sluiten we alleen op die twee poorten een SSD aan. Daarna schroeven we twee SSD’s op een frame en schuiven die in de Quickport. Het systeem werkt zonder problemen. Op de overgebleven twee frames installeren we de twee andere SSD’d met elk hun eigen Windows versies. Willen we daar de computer mee starten, dan is dat snel gebeurt door even een SSD te wisselen. We hebben ons uiteindelijk doel met een omweg bereikt, maar we kunnen nu wel optimaal gebruik maken van de snelheid van alle vier de SATA 3 SSD’s.