Koopwijzer mediaspelers

lacinema-teaser-50

Koopwijzer mediaspelers

Een mediaspeler is ideaal voor het afspelen van uw complete multimediacollectie. Of het nu gaat om foto’s, zelf opgenomen of gedownloade films of uw favoriete muziek in mp3-formaat, het is allemaal te bekijken en te beluisteren. Maar waar moet u op letten bij de aanschaf van een multimediaspeler?

Als warme broodjes vliegen mediaspelers tegenwoordig over de toonbank. Niet zo verwonderlijk, want deze apparaten maken het multimediale leven een stuk makkelijker en bovendien beschikken ze over veel meer functionaliteit dan een dvd of Blu-ray-speler.

De werking van een mediaspeler is in de basis simpel. Door foto-, muziek- en videobestanden naar de mediaspeler te kopiëren en deze vervolgens met een kabel te koppelen aan uw televisie, kunt u deze bestanden bekijken en beluisteren. Ondanks de simpele werking zijn er toch tal van zaken die u voor een aankoop goed moet overwegen.

Er zijn twee soorten mediaspelers: met en zonder harde schijf. De mediaspelers zonder harde schijf worden ook wel mediastreamers genoemd. Deze mediastreamers zijn, door het ontbreken van een harde schijf, goedkoper dan mediaspelers. Om toch multimediabestanden te kunnen afspelen communiceert de mediastreamer via een (draadloos) netwerk met een computer of NAS (zie kader) waarop de multimediabestanden staan.

Multimediaspelers met harde schijf kunnen ook communiceren met andere computers, maar door multimediabestanden direct op de harde schijf te kopiëren is dit niet noodzakelijk. Bijkomend voordeel hiervan is dat u deze multimediabestanden ook kunt bekijken als u de mediaspeler meeneemt op vakantie of naar familieleden.

Bestanden overzetten

Voordat u kunt genieten van uw foto- of filmcollectie, moet u eerst de bestanden naar de mediaspeler kopiëren. Hier zijn drie manieren voor. Als u de mediaspeler aansluit op uw computernetwerk, dan is het mogelijk om de bestanden vanaf iedere computer direct naar de mediaspeler te kopiëren. Omdat het vaak om veel en grote bestanden gaat is het verstandig een mediaspeler uit te zoeken met een Gigabit-netwerkverbinding, zodat het kopiëren supersnel gaat. Wel zeggen we daar direct bij dat deze snelheid alleen wordt gehaald als ook uw router of hub over een  Gigabit-aansluiting beschikt.

De tweede manier om bestanden over te zetten naar de mediaspeler is door deze met een usb-kabel direct te koppelen aan uw computer. Dit werkt prima, maar het nadeel is dat u iedere keer de mediaspeler moet los koppelen en weer moet aansluiten op de televisie.

De nieuwste generatie mediaspelers biedt nog een derde mogelijkheid om bestanden te kopiëren. Deze mediaspelers zijn instaat om na het aansluiten van de videocamera op de mediaspeler of het plaatsen van een geheugenkaart in de mediaspeler, de multimediabestanden rechtstreeks via het menu te kopiëren naar de harde schijf.

Verbinding met de televisie

Nadat de bestanden op de mediaspeler staan, kunt u de mediaspeler met een kabel verbinden met de televisie. Let er bij een aanschaf goed op dat de mediaspeler over dezelfde aansluitingen beschikt als uw televisie. De meeste mediaspelers beschikken over zowel een digitale HDMI- als een analoge S-video-aansluiting. Om hd-beelden te kunnen bekijken is HDMI noodzakelijk. De S-video-aansluiting is geschikt voor oudere televisies, maar zorgt voor een matige beeld kwaliteit. Om een perfecte analoge beeldkwaliteit te krijgen, moet zowel de mediaspeler als uw televisie beschikken over een componentenaansluitingen. Deze zijn te herkennen aan de kleuren blauw, groen en rood.

Maakt u gebruik van HDMI, dan hoeft u geen kabel meer aan te sluiten voor het geluid. Bij S-video en componenten moet dit wel. Vrijwel alle mediaspelers beschikken over zowel analoge als digitale geluidsuitgangen, zodat u zelf kunt bepalen of u het geluid rechtstreek doorvoert naar de televisie of dit via een av-receiver laat afspelen.

 

Bediening mediaspeler

Het is zeer belangrijk dat de mediaspeler eenvoudig te bedienen is, zodat iedereen in de familie hier goed mee overweg kan. In steeds meer winkels is het mogelijk om verschillende mediaspelers uit te proberen. We raden u dat zeker aan, omdat er behoorlijk wat minder gebruiksvriendelijke mediaspelers zijn. Tijdens zo’n test kunt u bijvoorbeeld controleren of de afstandsbediening prettig werkt, of het menu in het Nederlands is en direct ervaren wat de verschillende internetdiensten inhouden. Met steeds meer mediaspelers is het namelijk mogelijk om video’s van YouTube, Hulu of Yahoo af te spelen, maar ook om naar honderden online radiostations te luisteren of foto’s te bekijken die op de websites van Flickr of Picasa staan. Is er bij u niet zo’n winkel in de buurt dan zijn er op het internet talloze forums en websites te vinden waarop het gebruiksgemak uitgebreid wordt besproken.

Bestandsondersteuning mediaspeler

Misschien wel het meest belangrijke van een mediaspeler is dat het zoveel mogelijk verschillende bestandsformaten ondersteunt, zodat u geen problemen ondervindt bij het afspelen van uw multimediacollectie. Om teleurstelling achteraf te voorkomen moet u bij een aankoop hier extra op letten. De formaten die een mediaspeler ondersteunt, zijn altijd terug te vinden op de website van de fabrikant.
De meest bekende bestandsformaten als avi, mp4, wmv, mp3, wav, pcm, jpg en gif worden door alle mediaspelers ondersteund, maar voor nieuwe formaten als mkv, iso, ifo, mts en m2ts is dat lang niet altijd het geval.

NAS en mediaspeler

Als u overweegt om een mediaspeler zonder harde schijf te kopen, denk dan ook eens aan een NAS (Network Attached Storage). Een NAS heeft als voordeel boven een computer dat het minder stroom verbruikt dan een pc en dat u hem automatisch op specifieke tijden kunt in- en uitschakelen.

Door bestanden op de NAS te zetten zijn die niet alleen door de mediaspeler af te spelen, maar ook door iedere computer, gameconsole of mobiel apparaat dat op het netwerk is aangesloten. Daarnaast bouwt u met een NAS, die is uitgerust met twee harde schijven, een extra beveiliging in bij het archiveren van uw kostbare multimediacollectie. Alle bestanden worden namelijk tegelijkertijd naar twee afzonderlijke schijven gekopieerd, waardoor u altijd beschikt over een reservekopie.

Vijf vragen die u zichzelf moet stellen bij de aankoop van een mediaspeler

1) Wil ik een mediaspeler met of zonder harde schijf?
2) Welke manieren worden ondersteund om bestanden naar de mediaspeler te kopiëren?
3) Beschikt de mediaspeler over de juiste aansluitingen voor mijn televisie en av-receiver?
4) Is de bediening van het menu gebruiksvriendelijk?
5) Welke bestandsformaten ondersteunt de mediaspeler?