HD video sharing sites

hd-sharing-sites-teaser

HD video sharing sites

Miljoenen mensen plaatsen dagelijks zelfgemaakte video’s online zodat de hele wereld er van kan genieten. De kwaliteit van deze filmpjes laat vaak te wensen over. Het merendeel van deze video’s op video sharing sites hebben blokkerige beelden in combinatie met een zeer lage resolutie van 320 x 240. Om bandbreedte en dus kosten te beperken worden de geuploade video’s altijd opnieuw geëncodeerd met als resultaat dat er van de kwaliteit vaak weinig overblijft.

Gelukkig is er zoiets als marktwerking. Steeds meer mensen maken video’s met een HD-camera en willen deze online kunnen delen met anderen zonder kwaliteitsverlies. Om aan deze vraag tegemoet te komen bieden bestaande video sharing sites nu steeds vaker de mogelijkheid om HD-video’s up te loaden en te bekijken. Vaak is het resultaat nog mager. Gelukkig schept dit weer ruimte voor nieuwe websites die zich specialiseren in HD-video en waar u wel van haarscherpe beelden kunt genieten.

Groot voordeel voor u is dat nog steeds gratis kan. Daarnaast kunt u de video embedden op uw eigen website zodat u niet opdraait voor de kosten van de hoge bandbreedte bij uw provider.
HD-video’s uploaden kan bijna in ieder formaat, maar om kwaliteitsverlies te voorkomen kunt u dit het beste doen met een H.264/AVC-codec. Voor € 25 kunt u uw Quicktime-speler opwaarderen naar de pro versie zodat u met deze codec uw videobestanden kunt encoderen.

Wij hebben voor u zeven websites op een rij gezet waar u HD-video kunt bekijken en uploaden.

 

Dailymotion.com

De roots van deze Nederlandstalige website liggen in Frankrijk en dat is goed te merken aan de overvloed van Franse video’s. De navigatie werkt niet prettig, maar er is wel een apart HD-kanaal. De video’s zijn onderverdeeld in ‘official content’ en ‘creative content’. Trailers, reclame en promo’s vallen onder de officiële content en geuploade HD-video’s van gebruikers onder de creatieve content. De kwaliteit van de HD-video’s is zeer goed en ook fullscreen zien de beelden er nog prachtig uit. Jammer is wel dat er veel meer officiële content is dan creatieve (zelf gemaakte). Dit komt waarschijnlijk door de regel dat voor het uploaden van HD-video een Motionmaker status is vereist. U kunt deze status alleen verkrijgen als uw video wordt goedgekeurd door het Dailymotion team. Hebt u eenmaal de Motionmaker status, dan kunt u iedere week 1 GB HD-video uploaden. De video’s van Dailymotion zijn te embedden in uw eigen website.

hd-sharing-sites-dailymotion

 

Exposureroom.com

Creativiteit staat hoog in het vaandel op de website van Exposureroom. Veel aankomende filmmakers, scriptschrijvers en fotografen uploaden hier hun creaties. De website ziet er prachtig uit en de kwaliteit van de HD-video’s is zeer goed. Er is geen apart HD-kanaal maar als u op HD zoekt, kunt u genieten van ruim 20.000 HD-video’s.

Onder de Flashspeler staan drie knoppen waarmee u kunt aangeven in welke resolutie u de video wilt bekijken. De flashspeler wordt bij HD ingesteld op een resolutie van 1280 x 720. Wilt u de bestanden bekijken in 1920 x 1080 dan moet u de beelden fullscreen bekijken.

U kunt onbeperkt gratis video’s uploaden en de bekende bestandsformaten worden allemaal geaccepteerd. Erg handig van Exposureroom is dat iedereen aangeeft welke camera er is gebruikt en dat er in de help handige documenten staan voor het encoderen naar HD. Door de kwalitatief goede video’s, de gevarieerde inhoud en het mooie uiterlijk is Exposureroom een top website!

hd-sharing-sites-exposureroom

 

Veoh.com

Onbeperkt HD-video’s uploaden kan op Veoh.com. Deze grote video sharing site ondersteunt HD-resoluties tot en met 1920 x 1080. Helaas kunnen video’s niet in HD-resolutie worden afgespeeld op de website zelf. De beelden die Veoh in de Flashspeler laat zien zijn van geringe kwaliteit. Om de video in HD-resolutie te kunnen bekijken, moet u het bestand downloaden. Met de gratis Veoh web-speler kunt u vervolgens de video’s op uw pc bekijken. U kunt er ook voor kiezen om de video te embedden op uw eigen website om van HD-kwaliteit te kunnen genieten.

Veoh heeft veel video’s maar zowel de kwaliteit als de inhoud kan beter. Als u zoekt op HD, 720p of high definition worden er zeer veel video’s getoond maar het merendeel is echter geen HD. Het gesponsorde HD-kanaal van Sony bevat achttien HD-video’s. U kunt die bestanden niet downloaden en omdat de fullscreen optie van de Flashspeler niet werkt, valt er weinig te genieten.

hd-sharing-sites-veoh

 

Viddyou.com

Viddyou bestaat nog niet zo lang. Twee kernwoorden zijn voor Viddyou van belang: community en private. Iedereen kan een community starten en zelf bepalen wie er toegang krijgt tot de video’s. Het is ook in deze communities dat de meeste filmpjes te zien zijn. Er is geen apart HD-kanaal maar in de HD-communitie staat een beperkt aantal filmpjes van hoge kwaliteit. De vraag is maar of dit zichtbaar zal groeien omdat er € 25 per jaar moet worden betaald om per week 1 GB aan full-HD-video’s te mogen uploaden. Als deze video’s niet worden gedeeld met anderen heeft alleen de uploader er profijt van. Viddyou biedt hiermee een prima en betaalbare oplossing voor iedereen die niet alles klakkeloos met de buitenwereld wil delen. Om de community gedachte te verstevigen is Viddyou eenvoudig te combineren met community websites als Facebook en Twitter. Daarnaast worden alle video’s ook geschikt gemaakt voor de iPhone.

hd-sharing-sites-viddyou

 

Vimeo.com

Deze Engelstalige website is een lust voor het oog. Het aparte HD-kanaal bevat ruim zestien duizend video’s van zeer hoge kwaliteit. Prettig is ook dat er bijna geen trailers zijn van games of bioscoopfilms. U kunt eens per week een filmpje van 500 MB uploaden met een maximale resolutie van 1280 x 720. U kunt naar de video’s linken of deze embedden in uw eigen website. Voor € 42 kunt u een plus account krijgen waardoor u onbeperkt HD-video’s kunt uploaden. De video’s kunt u in maximale resolutie bekijken in een prettige Flashspeler, maar zijn niet te downloaden. Erg handig is dat veel makers aangeven hoe ze de video’s hebben gemaakt en met welke HD-camera. De ene video is nog mooier dan de ander. Vimeo is een echte aanrader voor de HD-liefhebber.

hd-sharing-sites-vimeo

 

Vuze.com

Om online HD-video van hoge kwaliteit te kunnen bekijken is een flinke breedband verbinding noodzakelijk. Hebt u die niet, dan kunt u toch nog van het online aanbod HD-video genieten door het installeren van de Vuze-speler die gratis te downloaden is op vuze.com. Als u Vuze start krijgt u een overzicht van alle videokanalen inclusief een HD-kanaal. De HD-video’s die in ieder kanaal staan, kunt u herkennen aan het HD-logo. Door met de muis over het plaatje van de video te bewegen kunt u meer informatie krijgen, de video afspelen of downloaden. Er zijn duizenden HD-video’s die u kunt downloaden. Het merendeel bestaat uit trailers en muziekclips. De gedownloade video’s komen in de bibliotheek te staan van Vuze. U kunt ze daar bekijken in de hoogst haalbare HD-kwaliteit.

U kunt ook onbeperkt HD-video’s publiceren en iedereen kan deze content downloaden en bekijken tenzij u ervoor kiest geld te verdienen aan de video’s. In dat geval moet er eerst worden betaald om de content te mogen bekijken.

hd-sharing-sites-vuze

 

YouTube.com

Enkele maanden deed het gerucht de ronde dat YouTube een HD-videokanaal zou openen. Tot op heden hebben we daar nog niets van gezien. Als grootste video sharing site blijft YouTube ver achter bij de concurrentie als het om HD-video gaat. Als u zoekt op HD krijgt u weliswaar ruim elf duizend HD-video’s gepresenteerd, maar de kwaliteit daarvan is slecht. De maximale resolutie van de HD-video’s is 1280 x 720. U moet er zeker van zijn dat u bij het uploaden deze resolutie gebruikt, want alleen dan verschijnt er onder de Flashspeler de mogelijkheid om de video in hoge kwaliteit te bekijken. Helaas bleef er van onze schitterende HD-beelden niet veel over ongeacht of we het nu uploaden in MOV of WMV.

hd-sharing-sites-youtube