Full HD Camcorders

teaser-sony-versus-jvc

Full HD Camcorders

Functievergelijking Sony versus JVC

Beeld en geluid

Sony HDR-SR12

De  HDR-SR12 heeft een 1/3 inch Clearvid cmos-sensor. HD-beelden worden opgeslagen in avchd-formaat en standaard beelden in mpeg-2. De maximale bitrate voor full hd (1920 x 1080) is 16 Mbps. Het geluid wordt opgenomen in Dolby Digital 2.0 of 5.1.

JVC Everio HD-30

De HD-30 is uitgerust met een 1/3 inch cmos-sensor. HD-beelden worden opgeslagen in avchd of mpeg-2. Bij avchd is de maximale bitrate 17 Mbps en bij mpeg-2 26,6 Mbps. Het geluid bij opgenomen in Dolby Digital 2.0 of mpeg-1 layer 2.

Uiterlijk

Sony HDR-SR12

De body van de HDR-SR12 is solide. De camera ligt stevig in de hand en de afwerking van de afsluitingen van de aansluitmogelijkheden kan als een voorbeeld dienen voor veel camera’s. Het 3.2 inch grootte LCD-scherm geeft een prachtig beeld ook als deze wordt gekanteld. Sony houdt de beeldzoeker in ere en dat is goed.

JVC Everio HD-30

De camera is een stuk lichter dan de Sony. Bij trillerige handen of bij het inzoomen is dit direct merkbaar. De rubberen afsluitingen van de aansluitmogelijkheden moet beter en het losse klepje voor het afschermen van het accessoire schoentje mag niet gebeuren. Het 2.8 inch LCD-scherm is groot genoeg omdat het niet dient als touch screen. Bij het kantelen van het lcd-scherm is het beeld moeilijk zichtbaar.

teaser-600-sony-versus-jvc

Bediening

Sony HDR-SR12

De  HDR-SR12 maakt gebruik van een touch screen. Hier kleven twee nadelen aan. Ten eerste moet het lcd-scherm regelmatig worden schoongemaakt en ten tweede is het soms lastig het beeld goed te zien. Het bedieningsmenu is helder van structuur waardoor u hier snel bekend mee bent. Erg goed is het draaiwiel voor scherpte, witbalans en belichting die u een fijnere controle geven over het beeld tijdens het filmen.

JVC Everio HD-30

Het duurt even voordat u bekend bent met de menustructuur van de HD-30. Het zit niet altijd logisch in elkaar en door de multifunctionele werking van de joystick kunt u regelmatig de weg kwijtraken. Als u eenmaal bekend bent met het menu is het zeer prettig dat het beeld niet volstaat met allerlei bedieningspictogrammen. Het zoomwieltje had iets groter gemogen en beter gepositioneerd.

Functies

Sony HDR-SR12

DE HDR-SR12 mist de functies voor het instellen van de sluitertijd en diafragma. Vooral bij opnames met minder licht is dit onprettig. De spotmeter en spotfocus werken goed bij grote objecten maar minder bij details. De functie van het opnemen in slow motion is ideaal voor sportevenementen.

JVC Everio HD-30

De assistent voor het scherpstellen is erg handig. De handmatige instellingen zijn zeer uitgebreid en bieden u totale controle over de camera.

Spring naar toolbar