Tips voor aanschaf videocamera

Tips voor aanschaf videocamera

De aanschaf van een nieuwe videocamera levert bij de meeste steevast hoofdbrekens op. Dit is niet verwonderlijk als we het ruimte aanbod er van bekijken. Behalve in prijs en functionaliteit verschillen de camera's ook nog eens in technologie om de video op te slaan. Hoogste tijd om stil te staan bij de belangrijkste punten voor de aanschaf van een videocamera.

Een goede videocamera moet aan tal van eisen voldoen. Over het algemeen geldt: des te beter de kwaliteit, hoe meer u moet betalen. Er van uitgaande dat u beschikt over een budget dat ligt tussen de 300 en 2000 euro, betekent dit vrijwel altijd dat er keuzes moeten worden gemaakt. Bij de aanschaf van iedere camera moet u zich altijd afvragen waarvoor u de camera wilt gaan gebruiken. De reden waarvoor u de camera gaat gebruiken bepaalt de eisen waaraan de camera moet voldoen. We onderscheiden voor het gemak vier verschillende categorieën waarvoor u de camera wilt gebruiken: binnenshuis, buitenshuis, sport en evenementen en semi-professioneel gebruik.

Binnenshuis

Als u de camera het meest binnenshuis gebruikt dan is het van belang dat de camera goed overweg kan met weinig licht of anders een optie biedt voor het gebruik van een videolamp. Belangrijk is ook dat de camera eenvoudig te bedienen is zodat u snel een goede opname kunt maken. Omdat binnen meestal vanuit de hand wordt geschoten is het belangrijk dat de camera de beelden optisch of digitaal kan stabiliseren. De optische manier van stabiliseren is beter omdat de beeldcorrecties dan door de lens worden uitgevoerd.

Buitenshuis

Als u vooral buitenshuis filmt is de levensduur van de batterij van belang. Het plaatsen van dikkere batterijen met een langere levensduur moet dan mogelijk zijn. U kunt langer gebruik maken van de batterij als u de zoeker van de camera gebruikt in plaats van het lcd-scherm. Dit biedt tevens als voordeel dat u geen last heeft van de zon. Op dit moment is de tendens dat de zoekers steeds kleiner worden en minder informatie bieden die noodzakelijk is om de camerafuncties te bedienen.
Wie veel buiten filmt zal zeker gebruik willen maken van bijvoorbeeld polarisatie-, kleur- of speciale uv-filters. Het is dus van groot belang dat deze verkrijgbaar zijn in de diameter van uw lens. Filters met een diameter van 37, 55 en 58 mm zijn het meest gangbaar.

Sport en evenementen

Voor sport en evenementen is het belangrijk dat de camera beschikt over hogere sluitertijden om de snelle acties haarscherp te kunnen vastleggen. Daarnaast is ook de zoom functie van belang. Zoomen kan optisch en digitaal gebeuren. De optisch zoom levert het beste resultaat doordat de zoom wordt bewerkstelligd door de lens. Bij een digitale zoom wordt het beeld digitaal uitvergroot. Dit levert altijd een slechter beeld op. Om goede beeldkwaliteit te krijgen als er wordt gezoomd moet de camera op een statief worden geplaatst. In dat geval is het noodzakelijk dat de opslagmedia kunnen worden vervangen zonder de camera van het statief te moeten halen. Camera's waarbij de tape aan de onderkant moet worden geplaatst zijn dus minder geschikt. Als laatste is het handmatig scherpstellen zeer praktisch. Veelal gebeurt het scherpstellen via het lcd-scherm, maar met een aantal camera's kan dit ook door aan de focusring bij de lens te draaien. Dit geniet de voorkeur omdat u het beeld dan beter kan blijven volgen.

Semi-professioneel

Gaat u de camera gebruiken voor semi-professionele doeleinden als het maken van bedrijfspresentaties of amateur films, dan is het belangrijkste dat de camera perfect beeld geeft. Een 3 ccd camera is dan de enige optie. De primaire kleuren rood, groen en blauw worden dan ieder door een eigen ccd opgevangen. Dit levert altijd een mooier beeld op dan camera's met één ccd. Daarnaast speelt de grote van een ccd ook een rol. Een grotere ccd betekent over het algemeen betere kwaliteit.

De vraag naar breedbeeld opname met een verhouding van 16:9 wordt steeds groter. Zover bekend is er geen enkele consumentencamera met een 16:9 ccd. Alle fabrikanten zoeken dus naar hulpmiddeltjes om deze verhouding te verkrijgen. In bijna alle gevallen leidt dit tot minder beeld doordat er beeldlijnen aan de boven- en onderkant worden weggelaten. Camera's die het beeld daadwerkelijk breder maken of die gebruik maken van letterbox genieten de voorkeur. Behalve beeld is ook audio zeer belangrijk. Minimaal moet u in staat zijn om audio niveaus handmatig aan te passen en een microfoon en koptelefoon aan te sluiten. Een geavanceerde accessoireschoen kan hierbij helpen omdat hier verschillende typen microfoons op kunnen worden aangesloten.

Vrijheid om zoveel mogelijk functies naar eigenhand te zetten is het laatste kenmerk van een prosumer camera. Witbalans, zebra's, sluitertijden, diafragma's, handmatig scherpstellen zijn hierbij de belangrijkste functionaliteiten.
Als u weet aan welke eisen uw camera moet voldoen kunt u nog kijken naar de compatibiliteit met eerder aangeschafte spullen, de gebruikte opslagmethode en bediening.

 

Compatibiliteit

Als u al een videocamera in uw bezit hebt met de nodige accessoires is het verstandig te kijken of deze accessoires ook gebruikt kunnen worden met de nieuwe camera. Het zou zonde zijn als batterijen, uv-filters, polarisatiefilters, microfoons, videolampen en geheugenkaarten waarvoor u honderden euro's hebt betaald in de kast verdwijnen. Het komt vaak voor dat pas na de aanschaf wordt beseft dat de diameter van het objectief anders is of dat het accessoireschoentje ontbreekt of geen geavanceerde functies kent.

Opslag methode

Er zijn drie verschillende manieren om video op te slaan die ieder hun voor- en nadelen hebben. Veruit de meeste camera's maken gebruik van een mini-dv tape. Het grote voordeel hiervan is dat het opgenomen beeldmateriaal niet al te veel wordt gecomprimeerd en dat daardoor de opgenomen beeldkwaliteit hoog blijft. Daarnaast is dit videoformaat frame-nauwkeurig te monteren. Als de camera over een dv-ingang beschikt, kunt u het materiaal na montage weer eenvoudig op tape archiveren. Nadeel van mini-dv is dat u wel het nodige werk moet verzetten om de beelden op een dvd te zetten. Eenvoudiger is in dat geval gebruik te maken van een dvd-camera. De grootste voordelen hiervan zijn dat u de beelden direct kunt terugkijken, simpele montages kunt uitvoeren op de camera en dat de beelden direct zijn gearchiveerd. Helaas zijn er ook nadelen. Omdat het hier een nieuwe technologie betreft zijn de kosten voor implementatie vrij hoog. Vaak gaat dit ten kosten van andere functionaliteiten als goede lenzen en vrijheid in bediening.
Belangrijk is ook de keuze voor de gebruikte dvd-technologie. Opslag op dvd-r/rw komt het meest voor. Nadeel van dit formaat is dat u alleen een gefinaliseerde disk kunt bekijken en alleen een open disk kunt bewerken. De andere mogelijkheid is dvd-ram. Grootste nadeel van dit formaat is dat u het bijna nergens op kunt afspelen. U moet dus van te voren goed controleren of uw dvd-(rom)speler overweg kan met dit formaat.
Bij dvd-camera's worden de beelden als mpeg-2 opgeslagen. Waar professionele camera's de mpeg-gegevens al per frame encoderen en opslaan doen consumenten camera's dat nog met een aantal frames tegelijkertijd. Dit maakt montage van de beelden achteraf tot een groot probleem omdat de meeste videosoftware hier niet mee overweg kan.

De nieuwste methode om videobeelden op te slaan is door gebruik te maken van een flash card. JVC introduceerde een camera met een microdrive van 4 GB. De videobeelden worden als mpeg-2 opgeslagen. Het grote voordeel van deze technologie is dat de opslagruimte op deze flash cards alleen maar groter zal worden. Een grotere opslagruimte betekent dat of de kwaliteit om hoog kan of dat er langer kan worden gefilmd. Op dit moment is net zoals bij de dvd-camera's het nadeel dat de opgenomen videobeelden moeilijk te bewerken zijn.

Bediening

Geen camera is hetzelfde en dat zien we duidelijk terug in de bediening. Het is dan ook verstandig bij de aankoop van de camera hier goed bij stil te staan. In de winkel al spelen met de camera kan later veel teleurstelling voorkomen. Zo kunt u onder andere kijken of de camera lekker in de hand ligt en alle functies goed te bedienen zijn. Sommige camera's maken gebruik van manuele knoppen terwijl bij andere de bediening via het lcd-scherm verloopt. In het laatste geval is het van belang dat het lcd-scherm een goed beeld geeft bij wisselend licht. Maakt u liever gebruik van de zoeker dan moeten de elementaire functies als belichting en scherpstelling wel mogelijk blijven.

Conclusie

De keuze voor een nieuwe camera is er één die de nodige voorbereiding vereist. Het belangrijkste is natuurlijk de beeldkwaliteit. Maar omdat deze mede wordt bepaald door de manier waarop de camera wordt bediend is het noodzakelijk dat u de camera uitprobeert in de winkel. Alleen uzelf kunt bepalen of een camera prettig te bedienen is. Wilt u de videobeelden zelf monteren dan is de keuze voor een dvd- of microdrive-camera op dit moment nog niet de beste keuze.

Panasonic VDR-M70

Camera's die opnemen op een optisch medium verschijnen er steeds mee. Zeker als u geen zin hebt om de opgenomen videobeelden te bewerken op de computer, bieden deze camera's uitkomst. Bij de Panasonic VDR-M70 heeft u de keuze uit dvd-ram en dvd-r om de beelden op te slaan. Kiest u voor dvd-r dan kunt u in tegenstelling tot dvd-ram de schijf maar éénmalig gebruiken. DVD-ram is in Nederland nooit een populair opslagmedium geweest. Veel dvd-(rom)spelers ondersteunen dit formaat niet. U moet dit dus eerst controleren.
Met de VDR-M70 kunt u ook foto's nemen. U kunt deze opslaan op een SD geheugenkaart of op de dvd-ram disk zelf. In dat geval kunt u ruim twee duizend afbeeldingen in hoge kwaliteit vastleggen. De dvd-ram schijf fungeert dan als het ware als harde schijf.
De meeste instellingen worden door de camera zelf geregeld, maar desgewenst kunt u de belichting en scherpstelling regelen via een aantal stappen op het zeer goede lcd-scherm. Aangezien dit niet nauwkeurig werkt is het beter de camera in automatisch stand te laten staan. De zoeker van de VDR-M70 levert geen informatie over de instellingen en is te klein. Het gebruik er van wordt nog eens bemoeilijkt doordat de batterij onder de zoeker uitsteekt.

Eenvoudige montages kunnen op de camera worden uitgevoerd.

Productnaam VDR-M70
Bedrijf Panasonic
Prijs
website www.panasonic.nl
Algemeen
Gewicht 585g
Afmetingen 64 x 89 x 146mm
Opnameformaat DVD-RAM & DVD-R
Lens gedeelte
Omvang ccd 1/4 inch
Filterdiameter 37mm
Lens Panasonic
Fwaarde-lichtsterkte F 1.8 - 2.4
Brandpuntafstand in mm 3.8 - 38
Optische-digitalezoom 10/240
Camera gedeelte
Minimale belichting 12 lux
Witbalans x
Sluitertijd -
LCD-scherm 2.5" LCD
Beeldstabilisatie Ja, digitaal
Flitser -
Videolamp -
Audio-opname MPEG2 of Dolby AC3 stereo
Audio-opname niveau aanpassen -
ND filter -
Zebra patroon -
Breedbeeld -
Memory card gedeelte
Card slot SD / MMC
Geheugenkaart -
Afbeelding formaat JPEG
Pict bridge -
Aansluitingen
S-video Uit via multi-aansluiting
Composiet Uit via multi-aansluiting
Audio Uit via multi-aansluiting
IEEE1394 -
USB x
Accessoireschoen ja, advanced

 

Sony DCR-DVD201E

Beelden van de Sony DCR-DVD201E worden opgeslagen op dvd -r/rw. Het dvd-r/rw formaat is compatible met bijna alle dvd-(rom)spelers. Toch kleven er een aantal nadelen aan dit formaat. Om de disk te kunnen afspelen moet deze eerst worden gefinaliseerd. Zeker bij zeer korte opname kan dit proces tien minuten duren. Als de disk eenmaal afgesloten is, zijn de beelden niet meer te bewerken op een computer. U moet de disk dan eerst unfinalizen. Dit proces van (un)finalizen is zeer vervelend.
In de automatische functie levert de DVD201E bij daglicht prima beelden op die helder van kleur zijn. Is het licht wat minder, dan wordt het beeld al snel minder. Jammer is dat het accessoireschoentje niet geavanceerd is en dus niet over weg kan met de kleine videolampen van Sony.
De focus en de belichting zijn handmatig in te stellen door een jog-knopje. Omdat hiervoor geen stappen worden weergeven is het lastig om de instellingen precies goed te krijgen. De manuele instellingen zijn niet te gebruiken als u de zoeker gebruikt. De zoom-knop is te klein om goed te kunnen bedienen, maar het geluid opgenomen door de stereomicrofoon aan de voorzijde klinkt prima.

De DVD201E kan ook foto's nemen die op de dvd worden geplaatst. De videobeelden kunnen op de camera worden bewerkt voordat u ze definitief overzet naar een dvd.

Het lcd-scherm geeft onder de meest hoeken perfect beeld.

Productnaam DCR-DVD201E
Bedrijf Sony
Prijs
website www.sony.nl
Algemeen
Gewicht 585g
Afmetingen 50,5 - 88 - 146 mm
Opnameformaat Mini DV
Lens gedeelte
Omvang ccd 1/5 inch
Filterdiameter 25 mm
Lens Carl Zeiss Vario-Tessar
Fwaarde-lichtsterkte F 1.8 - 2.3
Brandpuntafstand in mm 3.2 - 32
Optische-digitalezoom 10/120
Camera gedeelte
Minimale belichting 7 lux
Witbalans x
Sluitertijd 1/4 - 1/3500
LCD-scherm 2.5" LCD
Beeldstabilisatie Ja, digitaal
Flitser -
Videolamp -
Audio-opname AC3 stereo
Audio-opname niveau aanpassen -
ND filter -
Zebra patroon -
Breedbeeld x
Memory card gedeelte
Card slot -
Geheugenkaart -
Afbeelding formaat JPEG
Pict bridge -
Aansluitingen
S-video in/uit
Composiet in/uit
Audio in/uit
IEEE1394 -
USB x
Accessoireschoen Ja

 

 

Sony HC17E

Iedereen die geen behoefte heeft aan een ingewikkelde camera zou goed uit de voeten moeten kunnen met de Sony HC17E. Deze camera is zeer gebruiksvriendelijk. Om het eenvoudig te houden heeft Sony er één belangrijke knop opgezet en die de naam 'Easy' (éénvoudig) gegeven. Door op deze knop te drukken worden alle instellingen door de camera zelf bediend. Wilt u toch de instellingen zelf aanpassen, dan kunt u het touch-screen menu bedienen door met u vingers op het lcd-scherm te drukken. De belangrijkste functie worden dan keurig in twee tabbladen getoond.
Er zit zowel een opname- en zoom knop op het lcd-scherm als bij de hand waarmee u de camera vasthoudt. De camera is de enige met een zwart-wit zoeker, beschikt niet over een geheugenkaart om afbeeldingen op te slaan en heeft geen geavanceerde accessoireschoen. De beelden van de HC17E zien er prima uit. Nachtelijke opnames kunnen worden gemaakt met de night-shot functie.
Het lcd-scherm is niet zo goed als we van Sony gewend zijn en geeft vaak slecht beeld. De digitale zoom van 640x lijkt interessant, maar geeft vreselijk slecht beeld en is alleen op statief stil te krijgen. In dat geval is het lastig dat de tapes van onderaf in de camera worden gestopt.
De HC17E is prima geschikt voor mensen die even snel een opname willen maken.

Voor opname tussendoor is deze camera prima geschikt.

Productnaam DCR-HC17E
Bedrijf Sony
Prijs
website www.sony.nl
Algemeen
Gewicht 500 g
Afmetingen 55 x 90 x 112 mm
Opnameformaat Mini DV
Lens gedeelte
Omvang ccd 1/6 inch
Filterdiameter 25 mm
Lens Carl Zeiss Vario-Tessar
Fwaarde-lichtsterkte F 1.8 - 3.1
Brandpuntafstand in mm 2.3 - 46
Optische-digitalezoom 20/640
Camera gedeelte
Minimale belichting 5 lux
Witbalans x
Sluitertijd 1/50 - 1/3500
LCD-scherm 2.5" LCD
Beeldstabilisatie Ja, digitaal
Flitser x
Videolamp -
Audio-opname PCM 12 bit (4 ch.) / 16 bit (2 ch.)
Audio-opname niveau aanpassen -
ND filter -
Zebra patroon -
Breedbeeld x
Memory card gedeelte
Card slot -
Geheugenkaart -
Afbeelding formaat -
Pict bridge -
Aansluitingen
S-video uit
Composiet uit
Audio uit
IEEE1394 uit
USB x
Accessoireschoen Ja

 

JVC GR-DX27E

Voor huis, tuin en keuken opnames is de DX27E prima te gebruiken. De complete bediening van de camera kan worden gedaan met de duim van de hand waarmee u de camera vasthoudt. Het enige waarvoor u de linkerhand hoeft te gebruiken is om de camera aan, op manueel of op automatisch te zetten.
Het draaipunt van het lcd-scherm zit vast aan de bovenkant van de camera. Dit scharniertje voelt zeer fragiel aan en het lijkt of dat deze niet veel kan verdragen. Gelukkig valt dit mee.

Het prettige aan deze camera is dat er aan de voorkant in de camera een videolamp is gebouwd die automatisch aan gaat wanneer er te weinig licht is. Deze lamp geeft behoorlijk wat licht waarmee het mogelijk wordt ook in het donker goed te filmen.
De zoeker werkt alleen als u hem uittrekt en voorziet u van gegevens over uw instellingen. De DX27E heeft de grootste digitale zoom van alle camera's. Het beeld wordt maar liefst 700x digitaal uitvergroot. De kwaliteit is daar dan ook naar en u hebt hier in feite niets aan.
Met deze camera kunt u wel foto's nemen maar die worden op de tape gezet wat ze vrijwel zinloos maakt omdat u er niets mee kan.

De ingebouwde videolamp zorgt ervoor dat u ook in het donker kunt opnemen.

Productnaam GR-DX27E
Bedrijf JVC
Prijs
website www.jvc.nl
Algemeen
Gewicht 530 g
Afmetingen 52 x 93 x 94 mm
Opnameformaat Mini DV
Lens gedeelte
Omvang ccd 1/6 inch
Filterdiameter 27 mm
Lens JVC Video Lens
Fwaarde-lichtsterkte F 1.2
Brandpuntafstand in mm 2.6 - 31.2
Optische-digitalezoom 12/700
Camera gedeelte
Minimale belichting Niet opgegeven
Witbalans x
Sluitertijd 1/50 - 1/4000
LCD-scherm 2.5" LCD
Beeldstabilisatie Ja, digitaal
Flitser -
Videolamp Ingebouwd
Audio-opname PCM 12 bit (4 ch.) / 16 bit (2 ch.)
Audio-opname niveau aanpassen -
ND filter -
Zebra patroon -
Breedbeeld x
Memory card gedeelte
Card slot -
Geheugenkaart -
Afbeelding formaat -
Pict bridge -
Aansluitingen
S-video uit
Composiet uit
Audio uit
IEEE1394 uit
USB -
Accessoireschoen Nee

 

JVC's Everio MC200E

Het uiterlijk van JVC's Everio MC200E is om van te smullen. Dit zeer compacte cameraatje is de elegantie ten top. Uniek is ook dat deze camera de beelden als mpeg-2 op een microdrive van 4 GB plaatst. Deze geheugenkaart kunt u dan vervolgens op de computer uit lezen. Door de compactheid van de camera worden de beelden weergegeven op een vast 1,8 inch lcd-scherm aan de achterkant. Dit kan lastig zijn als hier te veel licht op valt.

De complete bediening verloopt via één klein knopje aan de achterzijde van de camera, wat even wennen is. De Everio kan behalve beelden ook twee megapixel afbeeldingen opslaan op een geheugenkaart. Irritant is wel dat u dan iedere keer van foto naar film mode moet switchen. Daarnaast kunt u de camera ook gebruiken als voilerecorder. De automatisch functies van de camera werken op de zoom functie na zeer goed. Als de Everio bij het zoomen geen duidelijke onderwerp heeft om op te focuses, zoomt de camera zelf terug naar de oude stand.

Om de bestanden van de microdrive op dvd te zetten wordt software bijgeleverd van Cyberlink. Binnen een paar klikken heeft u dan een dvd gemaakt. De Everio is een echte gadget. De camera is namelijk te klein om goed mee te filmen, beschikt niet over een accessoireschoen en is in prijs aanzienlijk. Maar mooi is de Everio zeker!

Voor de gadget freaks is dit een echte 'must have'

Productnaam GZ-MC200E
Bedrijf JVC
Prijs
website www.jvc.nl
Algemeen
Gewicht 355 g
Afmetingen 74 x 56 x 94 mm
Opnameformaat Microdrive, mpeg-2 ps
Lens gedeelte
Omvang ccd 1/3.6 ccd
Filterdiameter 30,5 mm
Lens JVC Video Lens
Fwaarde-lichtsterkte F 1.8 - 2.2
Brandpuntafstand in mm 4.5 - 45
Optische-digitalezoom 10/200
Camera gedeelte
Minimale belichting Niet opgegeven
Witbalans x
Sluitertijd 1/2 - 1/4000
LCD-scherm 1,8 LCD
Beeldstabilisatie Ja, digitaal
Flitser x
Videolamp -
Audio-opname AC-3 2 ch / wav
Audio-opname niveau aanpassen -
ND filter -
Zebra patroon -
Breedbeeld x
Memory card gedeelte
Card slot SD / MMC
Geheugenkaart -
Afbeelding formaat JPEG
Pict bridge x
Aansluitingen
S-video uit
Composiet uit
Audio uit
IEEE1394 -
USB x
Accessoireschoen Nee

 

Canon XM2

Een ijzersterk beeld is het resultaat van deze 3-ccd camera van Canon. De camera is de grootste en zwaarste die we bekeken. Deze camera is bedoeld voor de serieuze amateur-filmer. Met zijn 20x optische zoom en manuele bediening van de meeste functies is deze camera een goede optie voor de filmer die alles onder controle wil hebben.
Bijzonder zijn de knoppen om de audio handmatig in te regelen en het Neutral Density filter voor gebruik bij te veel zonlicht. De instellingen van het diafragma worden netjes in F-stops weergegeven zodat u precies weet wat u doet. Op het handvat boven de camera zit een extra opname- en zoomknop. Deze kunt u gebruiken als u vanaf een statief filmt. Dit statief is zeker noodzakelijk als u maximaal inzoomt op het onderwerp. Ondanks de optisch stabilisatie is het beeld anders niet stil te krijgen. Jammer van de XM2 is dat het in de 16:9 stand aan de boven en onderkant belden weglaat om tot de juiste aspect ratio te komen.
De haarscherpe 1.7 megapixel afbeeldingen kunt u opslaan op een SD geheugenkaart. De zoeker van de XM2 is de prettigste die we zagen. De camera wordt geleverd met een extra oogkap die zeer handig is voor als u filmt met een bril. De batterij kunt u opladen met de bijgeleverde oplader.
Alle instellingen van de XM2 zijn ook via de zoeker af te lezen.

Alle instellingen van de XM2 zijn ook via de zoeker af te lezen.

Productnaam DM-XM2 E
Bedrijf Canon
Prijs
website www.canon.nl
Algemeen
Gewicht 1,12 kg
Afmetingen 118 x 136 x 306 mm
Opnameformaat Mini DV
Lens gedeelte
Omvang ccd 1/4 inch 3 ccd
Filterdiameter 58 mm
Lens Canon
Fwaarde-lichtsterkte F 1.6 - 2.9
Brandpuntafstand in mm 4.2 - 84
Optische-digitalezoom 20/100
Camera gedeelte
Minimale belichting 0,37 lux
Witbalans x
Sluitertijd 1/6 - 1/16,000
LCD-scherm 2.5" LCD
Beeldstabilisatie Ja, optisch
Flitser -
Videolamp -
Audio-opname PCM 12 bit (4 ch.) / 16 bit (2 ch.)
Audio-opname niveau aanpassen x
ND filter x
Zebra patroon x
Breedbeeld x
Memory card gedeelte
Card slot SD / MMC
Geheugenkaart 8 MB
Afbeelding formaat JPEG
Pict bridge -
Aansluitingen
S-video in/uit
Composiet in/uit
Audio in/uit
IEEE1394 in/uit
USB x
Accessoireschoen Ja, advanced

 

Sony HC1000E

Pronkstuk van Sony is de nieuwe HC1000E 3-ccd camera. De camera ziet er apart uit met de externe draaibare tapebehuizing waardoor u altijd kunt filmen met een rechte pols. Sony heeft een aantal opmerkelijke keuzes gemaakt voor een camera van deze prijs en kwaliteit. Het eerste wat opvalt is dat de batterij in de behuizing zit. Hierdoor wordt het onmogelijk om batterijen met een langere levensduur te gebruiken. Ten tweede is het opvallend dat alle instellingen via een touch-screen worden geregeld. Amateur filmers hebben liever dat instellingen als geluid, belichting en witbalans manueel te bedienen zijn zodat ze de veranderingen kunnen waarnemen op het beeld. Alleen de focusring van de HC1000E is manueel te bedienen.

De beelden van de HC1000E zijn zeer goed en helder van kleur. Deze camera is de enige die een zeer goed 16:9 beeld geeft zonder daarvoor beeldlijnen onder en boven aan het beeld te verwijderen. De camera beschikt over een flitser die kan worden gebruikt bij het maken van afbeeldingen die op een geheugenkaart kunnen worden opgeslagen. De zebra strepen op het beeld geven aan wanneer het beeld overbelicht is. Met de optionele CQP1-microfoon kan surround geluid worden opgenomen. De HC1000E is een zeer goede camera, maar wel aan de prijzige kant.

De HC1000E maakt goede breedbeeld opnames

De HC1000E maakt goede breedbeeld opnames

Productnaam DCR-HC1000E
Bedrijf Sony
Prijs
website www.sony.nl
Algemeen
Gewicht 890 g
Afmetingen 101 x 31 x 158 mm
Opnameformaat Mini DV
Lens gedeelte
Omvang ccd 1/4.7 inch 3 ccd
Filterdiameter 37 mm
Lens Carl Zeiss Vario-Sonnar T
Fwaarde-lichtsterkte F 1.6 - 2.8
Brandpuntafstand in mm 3.6 - 43.2
Optische-digitalezoom 12/150
Camera gedeelte
Minimale belichting 5 lux
Witbalans x
Sluitertijd 1/3 - 1/10.000
LCD-scherm 2.5" LCD
Beeldstabilisatie Ja, optisch
Flitser x
Videolamp -
Audio-opname PCM 12 bit (4 ch.) / 16 bit (2 ch.)
Audio-opname niveau aanpassen x
ND filter -
Zebra patroon x
Breedbeeld x
Memory card gedeelte
Card slot Memory Stick Duo
Geheugenkaart 8MB
Afbeelding formaat JPEG
Pict bridge x
Aansluitingen
S-video in/uit
Composiet in/uit
Audio in/uit
IEEE1394 in/uit
USB x
Accessoireschoen Ja, advanced

 

Panasonic GS120

Wie voor relatief weinig geld zeer goede beelden wil hebben, zit goed bij de GS120. Zowel bij dag als bij avond zijn de beelden van deze camera voortreffelijk. Daar tegenover staat dat de camera licht en goedkoop aanvoelt en de instellingen niet manueel zijn te bedienen. Via een menu kunnen kan de belichting, witbalans en sluitertijd worden aangepast. Het scherpstellen kan handmatig door middel van drukknoppen, maar dit gaat niet nauwkeurig. Het menu spreekt niet voor zich en het kost dan ook even tijd om goed met de camera overweg te kunnen.

Het lcd-scherm van deze camera valt tegen. Bij de minste standpunt verandering van de camera wordt het beeld slecht en vaak zelfs onbruikbaar. Zeker in situaties met weinig licht is dit problematisch.

Foto's kunnen worden opgeslagen op een SD geheugenkaart en zien er zeer goed uit. De camera heeft geen invoer mogelijkheden voor analoge signalen, waardoor oude videobanden of geluidsopnamen niet kunnen worden opgeslagen op mini-dv. Voor een camera van dit niveau zou dit toch mogelijk moeten zijn. Gelukkig kan de camera wel gemonteerde videobeelden opslaan via de dv-ingang.
De camera kan met de bijgeleverde software ook worden gebruikt als webcam. De camera wordt geleverd met een freestyle afstandbediening met microfoon en een externe oplader.

Ook bij weinig licht goede beeldkwaliteit

Productnaam NV-GS120
Bedrijf Panasonic
Prijs
website www.panasonic.nl
Algemeen
Gewicht 550 g
Afmetingen 70 x 75 x 126mm
Opnameformaat Mini DV
Lens gedeelte
Omvang ccd 1/6 inch 3 ccd
Filterdiameter 37 mm
Lens Leica Dicomar objectief
Fwaarde-lichtsterkte F 1.8 - 2.8
Brandpuntafstand in mm 2.45 - 24.5 mm
Optische-digitalezoom 10/500
Camera gedeelte
Minimale belichting 1 lux (Color Night View)
Witbalans x
Sluitertijd Tape: 1/50 - 1/8000 sec. / Card: 1/25 - 1/500 sec.
LCD-scherm 2.5" LCD
Beeldstabilisatie Ja, digitaal
Flitser -
Videolamp -
Audio-opname PCM 12 bit (4 ch.) / 16 bit (2 ch.)
Audio-opname niveau aanpassen -
ND filter -
Zebra patroon -
Breedbeeld x
Memory card gedeelte
Card slot SD / MMC
Geheugenkaart 8 MB
Afbeelding formaat JPEG
Pict bridge x
Aansluitingen
S-video uit
Composiet uit
Audio uit
IEEE1394 in/uit
USB x
Accessoireschoen Ja, advanced
HD en HDV
Beginnen met videobewerking