Zelf web- en podcasten

Zelf web- en podcasten

In een mum van tijd creëert u prachtige streaming audio- en videobestanden of verzorgt u een live broadcast in zowel beeld als geluid voor familie en vrienden. Laat het internet het podium van uw multimediale creatie worden.

Als we de filmtrailers, videoclips en seksfilmpjes buiten beschouwing laten, kunnen we stellen dat het slecht is gesteld met het aanbod van aantrekkelijk breedbandcontent. Uiteraard willen providers van breedbandaansluitingen (kabel en ADSL) u anders doen geloven. Waarom zou u anders een breedbandverbinding moeten nemen? Het chatten gaat er niet sneller door en na een half jaar is de kick van het downloaden van software en muziek er wel af. Tijd dus om het heft in eigen handen te nemen. In een mum van tijd creëert u prachtige streaming audio- en videobestanden of verzorgt u een live broadcast in zowel beeld als geluid voor familie en vrienden. Laat het internet het podium van uw multimediale creatie worden.
De mogelijkheden die het internet biedt voor het ten toon spreiden van meningen of creaties zijn grenzeloos. De miljoenen websites, postings in nieuwsgroepen en chatboxes zijn daar prachtige voorbeelden van. Nog nooit hebben zoveel mensen hun ziel en zaligheid blootgelegd aan wildvreemden over de hele wereld.
Hoe anders is het gesteld met het aanbod van streaming audio- en videobestanden. We zien maar weinig eigen geschoten materiaal terug op persoonlijke websites. En dat terwijl we massaal naar reality programma's kijken op televisie. Wat is er nu leuker dan je eigen reality programma te maken en deze uit te zenden op je website? De realisatie hiervan is eenvoudig en de software is gratis.

Streaming media

In de begin dagen van het internet was het bekijken van videofilmpjes of het luisteren naar audiobestanden een tijdrovend karwei. Multimedia bestanden moesten eerst worden gedownload naar de computer voordat ze konden worden beluisterd of bekeken. Om de downloadtijd enigszins beperkt te houden koos men er liever voor om korte fragmenten aan te bieden. De meeste videofragmenten die op het net te vinden waren seks gerelateerd of betroffen korte commercials voor het aankondigen van een nieuwe films of muziekalbums.
Consumenten en fabrikanten waren dan ook blij toen het streamen van beeld en geluid mogelijk werd. Ineens begonnen bestanden te spelen direct nadat de player werd geopend. Daarbij kwam nog dat de copyrights werden gewaarborgd omdat de streaming bestanden niet konden worden opgeslagen. Het resultaat was dat er nu complete speelfilms konden worden uitgezonden. Tot vier jaar geleden wist alleen de seksindustrie hier goed geld aan te verdienen.
Nederland raakte pas goed bekend met streaming media ten tijde van de eerste Big Brother. Duizenden mensen volgden dagelijks achter hun computer de gebeurtenissen van winnaar Bart en zijn medebewoners. Zelfs toen voor deze streams betaald moest worden bleven de mensen niet weg.

HTTP of RTSP

Er zijn twee verschillende streaming methodes: progressive streaming en realtime streaming. Bij progressive streaming of http-streaming worden de audio- of videobestanden op een normale webserver geplaatst. Bij progressive streaming hoeft de ontvanger niet te wachten totdat het hele bestand binnen is. Door eerst een stukje op te slaan (buffering) kan de gebruiker direct luisteren of kijken. Het is niet mogelijk om bij progressive streaming voor- en achteruit te springen in de afgespeelde media en bij netwerkstoornissen wordt het geluid of beeld onderbroken. Belangrijk is dat het bij progressive streaming altijd mogelijk is om een kopie te maken van de content.
Voor het streamen in realtime is altijd een streaming server noodzakelijk. Dit kost veel geld, maar u krijgt er ook iets voor terug. Bij Realtime streamen wordt er gebruik gemaakt van twee aparte protocollen. Het Realtime Streaming Protocol (RTSP) en het protocol Microsoft Media Server (MMS) kijken continu naar de verbindingssnelheid van de gebruiker en passen de snelheid van de datastroom daarop aan. Bij realtime streaming kan de gebruiker voor- en achteruit springen in de video en in theorie zal de video nooit stoppen met spelen. Bij de streaming protocollen is het gebruikelijk dat data die verloren is gegaan door netwerkstoornissen niet alsnog wordt opgehaald.
Maar er zijn meer voordelen bij het draaien van een media server. De bandbreedte wordt efficiënter benut door goed te kijken naar de individuele verbindingssnelheden. Bij een groot aantal gebruikers wordt hierdoor het data verkeer minder en dat is goedkoper.
In de praktijk zult u het waarschijnlijk het meest gebruik maken van progressive streaming en met de huidige snelheden van de breedbandverbindingen is dit meestal geen enkel probleem. Wilt u grote groepen mensen bereiken dan kunt u of zelf een streaming server opzetten of kijken of u gebruik kunt maken van de streaming server van uw provider.

Encoderen

Vanuit de meeste videobewerkingsprogramma kunt u direct exporteren naar één van de drie streaming formaten Windows Media, Realnetworks of Quicktime exporteren. Bij Windows Media krijgen de bestanden het achtervoegsel .WMV of .WMA, bij Realnetworks .RM en bij Quicktime .MOV.
Realnetworks en Microsoft bieden daarnaast ook een gratis encodeerprogramma aan. Met Helix Producer Basic (www.realnetworks.com/products/producer) kunt u bestanden omzetten naar Realmedia die kunnen worden afgespeeld in Realplayer One. Met Windows Media Encoder kunt u de bestanden maken die kunnen worden afgespeeld in Windows Media Player.Beide pakketten leveren prima kwaliteit bestanden en stellen u in staat om enkele instellingen aan te passen. Nog leuker is dat deze pakketten ook in staat zijn om een live-uitzending te verzorgen. Op die manier kunt u vrienden en bekenden laten meegenieten van uw feestjes in en rond het huis.
Helaas biedt Helix Producer Basic u maar een beperkt aantal mogelijkheden en doet u er dus verstandig aan om Windows Media Encoder te gebruiken. De flexibiliteit van dit pakket is enorm en zelf met de oude Media Player 6.4 kan uw publiek de uitzendingen ontvangen.
Uw verzameling geëncodeerde audio- en videobestanden kunt u eenvoudig linken op uw website en andere daarvan laten genieten. De meeste providers bieden genoeg opslagruimte om enkele uren video of audio op kwijt te kunnen. Als u ook nog met regelmaat van de klok live-uitzendingen verzorgt, heeft u in no-time een vast publiek.

 

 Wat heeft u nodig?

Om uw familie en vrienden te laten meegenieten van een live event in uw huis heeft u drie dingen nodig.

 1. Een computer waarop een videocamera of webcam is aangesloten.
 2. De gratis Windows Media Encoder van Microsoft.
 3. Verbinding met het internet.
Als u de Encoder hebt geïnstalleerd en de werking van de camera hebt gecontroleerd bent u klaar voor de uitzending.
 • Start de Encoder.
 • In de wizard dubbelklikt u op 'Broadcast a live event'.
 • Bij Video en Audio kiest u voor het capture device dat u wilt gebruiken. De beschikbare opties worden getoond. U klikt op volgende.
 • U kiest voor 'Pull from Encoder' en klikt op volgende.
 • In dit venster kunt u desgewenst de poort aanpassen waarover de data wordt getransporteerd en u klikt op volgende.
 • U kunt nu aangeven hoe de audio of video moet worden geëncodeerd. De keuze wordt bepaald door de verbindingssnelheid van de ontvanger. In het kader 'Data transfer rates' kunt u zien welke voor u doelgroep geschikt is. Klik op volgende.
 • Het event kunt u opslaan naar een bestand om het nog eens uit te zenden. Klik opvolgende.
 • Desgewenst vult u hier gegevens in die zichtbaar worden in de Windows Media Player. Klik op volgende.
 • Een overzicht met de gekozen instelling wordt getoond. Zet een vinkje bij 'Begin broadcasting…' en klik om voltooien om de live broadcast te beginnen.

Rest u nog om de ontvangers het internetadres op te geven zodat ze in de Windows Media Player de uitzending kunnen bekijken. U kunt de URL aflezen onder 'connections' als de uitzending is gestart.

Begluren en meebeleven bij een live broadcast met Media Encoder. Het blijft leuk.

Begluren en meebeleven bij een live broadcast met Media Encoder. Het blijft leuk.

 

De drie hoofdrolspelers

De aanbieders van complete oplossingen voor streaming media zijn zeer beperkt. Microsoft (Windows Media Series), Realnetworks (Helix producer en server) en Apple (Quicktime server) maken al jarenlang de dienst uit. Jaar in jaar uit proberen ze elkaar de loef af te steken. Het resultaat is dat de technologie in rap tempo volwassen is geworden. Keerzijde is dat bedrijven keuzes moesten maken in welk publiek zij wilden bedienen. Iedere partij had zijn eigen server technologie en player.
Het opzetten van een server kost veel geld, laat staan drie verschillende. Door de hegemonie van het Windows besturingssysteem zijn de Quicktime servers van Apple nooit populair geworden. Realnetworks stond jarenlang op nummer één, maar daar blijkt nu een kentering in te komen. Microsoft is verder in haar technologie (ondersteuning 5.1 geluid) en door het aanbieden van de gratis Media Encoder kan iedere gebruiker direct aan de slag.
Het is nu wachten op een streaming server voor mpeg-bestanden. De kwaliteit van mpeg-codering is perfect geschikt voor streaming en iedere player kan er mee overweg. Het moge duidelijk zijn dat deze ontwikkeling lijnrecht staat tegenover de belangen van de drie hoofdrolspelers en hen is er dan ook alles aan gelegen om deze ontwikkeling te dwarsbomen

Bestanden omzetten met de Helix Producer Basic is kinderspel.

Bestanden omzetten met de Helix Producer Basic is kinderspel.

 

7 Tips voor het filmen

De kwaliteit van streaming video kan worden verbeterd door al tijdens het filmen een aantal zaken te letten.

 • Film zo min mogelijk snelle beelden. De encodering van snelle scènes kost de encoder veel moeite, zorgt voor fouten en levert grotere bestanden op.
 • Gebruik een statief. Bij het encoderen van video wordt veelal alleen het verschil tussen frames opgeslagen. Bij het uit de hand filmen verandert ieder frame, waardoor de bestanden onnodig groot worden.
 • Film zoveel mogelijk close-ups. Deze zijn beter zichtbaar op kleinere resolutie filmpjes.
 • Zoom en pan (het van links naar rechts filmen) zo min mogelijk.
 • Gebruik geen licht effecten. De encodering hiervan gaat slecht.
 • Zorg ervoor dat gefilmde personen effen kleding dragen. Ruitjes en streepje zien er niet uit na encodering.
 • Maak zo min mogelijk gebruik van bijzondere overgangen. Wipes, fades en dissolves zijn mooi om te zien maar na compressie blijft hier weinig van over.

 

Radiozender

Het opzetten van een eigen radiozender op het internet is behalve leuk, zeer snel gratis te realiseren.

 • U surft naar www.shoutcast.com en download daar de Schoutcast server en de schoutcast DSP plug-in voor Winamp 2.x.
 • Vervolgens download u op www.winamp.com versie 2.91 van Winamp.

U heeft nu alle benodigdheden voor het opzetten van uw radiozender.

Let er wel op dat u eigen gemaakte muziek gebruikt voor uw uitzendingen, de Buma Stemra luistert mee.
 • U installeert Winamp 2.91 en het maakt daarbij niet uit op welke computer u dit doet. U kunt het zelfs op uw werk of bij vrienden installeren.
 • Vervolgens installeert u de Shoutcast DSP plug-in op de computer waarop u Winamp heeft geïnstalleerd.
 • De schoutcast server installeert u op de computer die in verbinding staat met het internet.

Als alle installaties zijn uitgevoerd moet u een aantal instellingen veranderen.

De output kunt u monitoren.
 • In Winamp drukt u op CRTL+P om vervolgens bij DSP/effect de Shoutcast plug-in te activeren en te configureren.
 • U activeert de Shoutcast server en veranderd in de configuratie file alleen het wachtwoord. Dit wachtwoord vult u vervolgens in bij de settings van de plug-in.
 • Met de microfoon op de geluidskaart of mengpaneel bent u nu klaar voor de eerste uitzending.
 • Vergeet niet de URL voor de uitzending door te geven aan vrienden en bekenden.