Sonicfire Pro 5 Scoring Edition

teaser-sonifire-pro-5

Sonicfire Pro 5 Scoring Edition

Wie regelmatig achtergrondmuziek gebruikt bij videoproducties heeft vast en zeker van Smartsounds gehoord. Smartsounds zijn kleine stukjes muziek die in lengte, tempo en instrumentvariatie zijn aan te passen en die u vervolgens rechtenvrij kunt gebruiken. De SmartSound plug-in, die werkt in verschillende montage pakketten, is gratis te downloaden maar kent z’n beperkingen. Wie meer mogelijkheden wil om de SmartSounds aan te passen of te combineren is aangewezen op Sonicfire Pro Scoring Edition.

Express Track

De Scoring Edition bestaat uit twee onderdelen. In het bewerkingsgedeelte kunt u de SmartSounds importeren, bewerken en combineren terwijl u met Express Track op verschillende manieren kunt zoeken naar SmartSounds en ze zonder te bewerken kunt exporteren.

Express Track, dat ook los verkrijgbaar is, krijgt u gratis als u één van de honderden cd’s met SmartSounds koopt en is vergelijkbaar met de plug-in die wordt gebruikt in onder meer Adobe Première en Corel VideoStudio. Door deze oplossing kunt u nu ook, zonder dat uw videobewerkingspakket de plug-in ondersteunt, gebruik maken van Smartsounds.

De zoekmogelijkheden van Express Track zijn verruimd. Met Sensory Search kunt u nu muziek vinden dat lijkt op een nummer dat u hebt gehoord. U kunt aangeven of de muziek sneller of langzamer moet zijn of dat u muziek wilt met dezelfde of juist andere instrumenten.

Nieuw is de optie om met de muis een ritme aan te geven door er herhaaldelijk op te tappen. De tapsnelheid bepaalt het tempo van de muziek. Het gaat niet precies nauwkeurig, maar het komt in de buurt.

Door de komst van SmartSounds cd’s met verschillende muzieklagen waarmee u kunt bepalen in welke stemming een SmartSound moet worden afgespeeld, bijvoorbeeld als achtergrondmuziek of  als muziek bij een dialoog, zijn ook die zoekmogelijkheden opgenomen in Express Track. U selecteert eerst op Music Multi Layer disc en daarna kunt u aangeven welke van de elf stemmingen u wenst te gebruiken.

sonicfire-pro-5-express-track-groot

Lagen exporteren

In Express Track kunt u een exacte tijd opgeven voor de lengte van de Smartsound en een preview beluisteren. Daarna kunt u de muziek importeren in de Scoring Edition om te bewerken of het exporteren. De vernieuwingen van de exportmogelijkheden zijn geweldig. U kunt de Smartsound in z’n geheel opslaan maar u kunt ook de verschillende instrumentlagen als aparte bestanden opslaan zodat u ze individueel kunt gebruiken in uw montage. Op die manier kunt u zelf bepalen wanneer instrumenten starten en met welk volume. Express Track exporteert direct naar verschillende programma’s als Première Pro, Sony Vegas Studio of Adobe Flash.

sonicfire-pro-5-overview-groot1

De geïmporteerde muziek is in het bewerkingsgedeelte tot op detail aan te passen. Iedere SmartSound is opgebouwd uit verschillende segmenten. Al deze kleine stukjes muziek kunt u verplaatsen, toevoegen of verwijderen om zelf iets nieuws te componeren. U kunt dit doen terwijl u de video afspeelt. Helaas is Sonicfire nog niet in staat om HD-video af te spelen.
Om te bepalen wanneer de muziek harder of zachter moet, kunt u Spots aangeven in de video. U geeft het gewenste tempo op en Sonicfire selecteert dan de muziek.

De laatste opmerkelijk vernieuwing is de Timing Control. Hiermee kunt u beats in de Smartsounds exact gelijk krijgen met gebeurtenissen in de video. Dit doet u door de keyframes voor de beats te verslepen met de muis. De gehele track wordt vervolgens aan die verplaatsing aangepast. U kunt ook bepaalde gedeelten op slot te zetten zodat die niet mee veranderen.

Conclusie

SmartSounds zijn een echte aanwinst voor de videoliefhebbers. De collectie is zo uitgebreid dat er voor iedereen iets bij zit. Met de vernieuwde Express Track vindt u nagenoeg precies de muziek die u zoekt en de wijze waarop u de SmartSounds kunt exporteren is uniek. Het bewerken van de SmartSounds is behalve eenvoudig ook nog eens leuk omdat u volledige vrijheid hebt in de aanpassing er van. Het enige nadeel aan Sonicfire is dat het geen HD-video ondersteunt.

Sonicfire Pro 5 Scoring Edition

Website: www.smartsounds.com
Prijs: € 119,- (Pakket plus één cd)

Pluspunten: Goede zoekfunctie, fantastische exportmogelijkheden, veel vrijheid in aanpassen van muziek.

Minpunt: Geen ondersteuning in Sonicfire voor HD-video