Review Edius Pro 7

Edius-pro-7-logostart

Review Edius Pro 7

Grass Valley heeft het professionele montagepakket Edius Pro 7 in 64-bit uitgebracht. Los van een paar piepkleine vernieuwingen, is er verder geen functioneel verschil met de voorgaan de versie 6.5. 
Edius Pro is een montagepakket dat bekend staat om zijn stabiliteit, zijn flexibele omgang met verschillende bestandsformaten en een voortreffelijke kwaliteit van de encoder. Edius Pro 7 borduurt voort op deze pluspunten. Doordat Edius Pro 7 nu 64-bit is, kan er aanspraak worden gemaakt op het werk geheugen boven de 3 GB.

 

Edius-pro-7-logostartEdius Pro 7 is een goed montageprogramma, maar kent bijna geen functionele veranderingen ten aanzien van versie 6.5.

 

In de praktijk zullen de meeste gebruikers hier niets van merken, omdat Edius daar helaas nog niet optimaal gebruik van maakt. Zelfs bij het afspelen van drie 4k streams met blur effecten op bij verschillende exporteren formaten en resoluties, adresseert Edius niet meer dan 4,5 GB geheugen. Edius Pro wordt dus niet merkbaar sneller omdat het 64-bit is. Alleen als u met veel verschillende programma’s tegelijkertijd werkt, kan het geheugen een rol gaan spelen. Het hangt dan voornamelijk af van de zwaarte van die applicaties.

 

----

Interesse in een cursus Edius Pro? Klik hier voor het aanbod.

----

Bent u van plan om de 64-bit versie van Edius 7 te kopen, dan moet u rekening houden met het feit dat uw besturingssysteem ook 64-bit is. Er is namelijk geen 32-bit versie van Edius Pro 7. Daarnaast moet u, als u een AMD-processor gebruikt, controleren of deze overweg kan met SSE3-instructies. Alleen de nieuwere AMD processoren kunnen dat. Zonder die instructies werkt Edius Pro 7 niet en dat is uitermate vervelend als u toevallig beschikt over zo'n AMD-processor.

 

Minimale vernieuwingen

Als u al gebruiker bent van Edius pro 6.5 dan zult u weinig vernieuwingen aantreffen. Er is een automatisch update functie toegevoegd, een Gaussian blur filter en volgens de makers een verbeterde encoder voor het exporteren naar mpeg-2 en H.264. Aan de strakke en prettig werkende lay-out is niets veranderd en ook wat betreft de instellingen, effecten en multicam functionaliteit is niets vernieuwd.

Helaas is het wel zo, dat er nog een aantal bugs zijn in Edius Pro 7. Een groot deel is inmiddels verholpen met het uitbrengen van versie 7.01, maar er staan er nog een aantal genoemd in de Known Issues lijst van Grass Valley.

 

Edius-pro-7-error-dvdEdius Pro 7 is nog niet helemaal vrij van bugs. Check vooral even de Know Issues lijst op grassvalley.com.

 

De twee meest opvallende daaraan zijn de bugs die u tegenkomt als u exporteert naar mpeg-2 met een variabele bitrate of wanneer u een dvd-menu probeert te maken. In het eerste geval wordt de ingevoerde bitrate niet doorgevoerd bij het exporteren van het bestand, wat de kwaliteit nadelig beïnvloed. Bij het maken van een dvd-menu crasht Edius, zodra u gebruik maakt van hoofdstukken in het menu.

 

Export

Van de verbeterde exportmodules voor mpeg-2 en H.264 viel in de praktijk weinig te merken, anders dan dat u nu bij de export naar H.264 hogere bitrates kunt selecteren vanuit het menu. Helaas ontbreken er templates voor de export naar 2k en 4k, dus die moet u zelf aanmaken.

 

Premiere-pro-cc-cudaEdius Pro 7 maakt nog niet optimaal gebruik van de CUDA-technologie.

 

Ook de snelheid waarmee wordt geëxporteerd is niet noemenswaardig toegenomen. De ondersteuning van de CUDA-technologie, waarbij de grafische processor wordt ingezet bij het exportproces, is voor verbetering vatbaar. Op dit moment wordt er niet meer dan vijftien procent gebruik gemaakt van de processor van de grafische kaart. De kwaliteit van de geëxporteerde bestanden is zoals gewoonlijk uitstekend.

 

----

Interesse in een cursus Edius Pro? Klik hier voor het aanbod.

----

Overstappen of niet?
Edius Pro 7 is natuurlijk een zeer goed montagepakket, wat iedereen is aan te raden. Het bevat nog wel wat kinderziektes, maar die zullen ongetwijfeld de komende maanden worden opgelost. Beschikt u al over versie 6.5, dan is er eigenlijk geen enkele noodzaak om over te stappen. Stapt u wel over, houd dan goed rekening met de systeemvereisten en maak zeker gebruik van de dertig dagen proefversie om te controleren of alles op uw pc naar behoren functioneert.

 

Edius Pro 7

Naam: Edius Pro 7
Website: www.grassvalley.com
Prijs: 653,40 euro