Pinnacle Studio 12

teaser_studio12

Pinnacle Studio 12

Volledig hd-ondersteuning, fantastische nieuwe effecten en een groot aantal kleine verbeteringen is wat u kunt verwachten van de nieuwe Pinnacle Studio 12. Dat videobewerken niet moeilijk hoeft te zijn maar vooral leuk is bewijst Pinnacle al jaren en gelukkig wordt die lijn ook in de twaalfde versie voortgezet.

 

Snel, compleet en goede vernieuwingen

Het eerste wat opvalt is de snelheid van Studio 12. Zowel de installatie, het starten als ook verschillende bewerkingen binnen het programma verlopen aanzienlijk sneller. Studio 12 komt in drie versies; standaard, plus en ultimate. De opvallendste vernieuwing in de standaard versie is Pinnacle Montage. Op basis van verschillende thema’s kunt u verschillende videofragmenten tegelijkertijd laten zien, aan elkaar koppelen of voorzien van effecten. Op deze manier kunt u eenvoudig een geanimeerd fotoalbum maken of verschillende videofragmenten tonen in een videomuur. Uiteraard kunt u dit ook realiseren zonder deze, drag and drop, voorinstellingen, maar dan bent u een stuk langer bezig.

Importeren en exporteren in Pinnacle Studio

Behalve Pinnacle Montage is in alle versies ruimere ondersteuning voor het im- en exporteren van bestanden. Studio ondersteunt nu de import van psd, gif en ac3 bestanden en exporteert naar mp3, wav en flash. Jammer is dat Studio nog steeds geen raad weet met mov-bestanden die toch veel worden gebruikt. Daarnaast is het vervelend dat audio- en videobestanden niet samen zichtbaar worden in de albums. Dit betekent dat u constant heen en weer moet navigeren tussen het muziek- en videoalbum. Gelukkig kent Studio nu wel de mogelijkheid om direct naar een van de vele pagina’s in u album te springen. Nu nog de mogelijkheid krijgen om te kunnen zoeken en bestanden te kunnen classificeren en de albums zijn af.

Blu-ray disks maken met geanimeerde menu’s is geen enkel probleem.

Video bewerken in Pinnacle Studio

Videobewerken in Studio is kinderlijk eenvoudig. Bestanden zet u op een storyboard of tijdlijn, kort ze desgewenst in om vervolgens overgangen of effecten toe te passen en titels toe te voegen. Wilt u dit ook doen met high definition materiaal dan is minimaal Studio Plus vereist. Wel willen we u waarschuwen dat werken met hd-materiaal lang niet altijd soepel verloopt. De aanbevolen systeem eis van 2,66 GHz met 2 GB geheugen is nog aan de lage kant om lekker te kunnen werken met avchd-bestanden. Op onze AMD 5000+ systeem met 3 GB geheugen duurde het ruim vijf uur om twee uur hd-materiaal te laden met een resolutie van 1920 x 1280. In de bewerking crashte Studio regelmatig.
Handige nieuwe functies bij het bewerken van uw video zijn de markeringen op de tijdlijn en de hoofdvolumeregeling. De markeringen zorgen ervoor dat u eenvoudig heen en weer kunt springen in uw montage, terwijl u met de hoofdvolume regeling het geluid kunt verzachten zonder de onderlinge mixen te verstoren.

Schilderen met effecten met de plug-in van Magic Bullet.

Special effects in Pinnacle Studio

De standaard versie van Studio beschikt al over zoveel effecten dat u lange tijd vooruit kunt. Maar voor wie meer wil is de Ultimate versie een uitstekende keuze. U beschikt dan over Boris Graffiti om zeer geavanceerde titels mee te maken, het bekende Vitascene voor nog meer effecten en overgangen en Magic Bullet Looks. Dit laatste programma is echt fantastisch. Met een druk op de knop verandert u de gehele look and feel van uw montage. U krijgt meer dan honderd uitgekiende templates waarmee u van start kunt. In mum van tijd geeft u uw complete montage de koelbloedige kleuren van CSI, een romantische sfeer of een herfstachtige look.

Exporteren in Pinnacle Studio

Het is nu mogelijk audio te exporteren als mp3- of wav-bestand of uw complete montage als flash video op te slaan. Vanaf de plus versie krijgt u ook de mogelijkheid om een avchd dvd te branden. Op een avchd dvd kunt u tot 35 minuten aan hd materiaal kwijt. Daarnaast kunt u vanaf de plus versie nu ook volwaardige blu-ray disks maken compleet met geanimeerde menu’s. Bij het branden van blu-ray hebt u de keuze dit te doen in mpeg-2 of avc formaat en u kunt gebruik maken van Dolby Digital 5.1 geluid bij de ultimate versie.

Conclusie

Pinnacle Studio 12 kent genoeg verbeteringen ten opzichte van de vorige versie om een upgrade of aanschaf te overwegen. De snelheid is merkbaar verbeterd en een aantal handigheidjes als het plaatsen van markeringen, efficiënter werken met geluid en Pinnacle Montage zijn welkome aanvullingen. Daarnaast kunt u hd-materiaal importeren, bewerken en exporteren en beschikt u over een aantal fantastische plug-ins als Boris Graffiti en Magic Bullet Looks. Way to go Pinnacle!

Pinnacle Studio 12 Ultimate

Prijs: €129

Website: www.pinnaclesys.com

Beoordeling: 4 sterren

+ Ondersteuning avchd
+ Groot gebruiksgemak
+ Blu-ray branden met menu’s

- Loopt vaak vast bij bewerken hd-materiaal
- Geen ondersteuning mov-bestanden

Alternatieven: Magix Video Deluxe 2008 (€ 55,-), Adobe Premiére Elements (€ 99,-)

Ftp Rush
DVD maken, 5 keer dvd-authoring