Edius Express goedkope stabiele video-editor

edius-express-teaser

Edius Express goedkope stabiele video-editor

Grass Valley heeft een nieuw videobewerkingspakket uitgebracht voor de startende editor. Edius Express kost nog geen vijftig euro, is stabiel, kan veel, maar is niet altijd gebruiksvriendelijk.

De interface van Edius Express ziet er goed uit, kun je volledig zelf aanpassen en is een exacte kopie van de twee grotere broers Edius Neo en Edius Pro. Edius Express is voornamelijk bedoeld om te werken met avchd-video. Geïmporteerde bestanden worden overzichtelijk weergegeven in de bin. Daar kun je de eigenschappen van bestanden bekijken en mappen aanmaken om je bestanden te organiseren. Prettig is, dat je de mogelijkheid wordt geboden om avchd-bestanden met een muisklik te converteren naar een avi-bestand met de zeer goede Grass Valley HQ codec. Hierdoor is je video ook nog uitstekend bewerken op oudere computers.

De geïmporteerde video bekijk je in de Player monitor. Daar kun je delen van de video markeren om ze te plaatsen op de tijdlijn voor verdere bewerking. Bij de montage op de tijdlijn schakelt Edius Express automatisch over naar de Recorder monitor. De trimmogelijkheden op de tijdlijn zijn zeer divers en het kost even tijd om alle mogelijkheden hiervan onder de knie te krijgen, omdat je bekend moet zijn met de toetsenbordcombinaties die je hiervoor moet gebruiken. Erg goed is, dat bij het gebruik van deze trimtechnieken de monitor altijd twee beelden laat zien, waardoor je altijd direct ziet wat het resultaat is.

 

edius-express-overviewEdius Express is goed, maar niet direct eenvoudig in gebruik.

Alle basis effecten zijn aanwezig in Edius Express. De Layouter stelt je in staat om beeld-in-beeld effecten te realiseren, beelden te croppen of om de positie van objecten in het beeld te verplaatsen. Daarnaast zijn er eenvoudige effectfilters als blur, emboss en old movie, maar ook zeer geavanceerde kleurcorrectiefilters als de 3-way Color Correction, Chrominance en YUV Curve. Van een aantal van die geavanceerde kleureffecten kun je je afvragen of die niet te hoog gegrepen zijn voor een instappakket.

 

 

edius-express-colorDe kleurcorrectiemogelijkheden in Edius Express zijn professioneel.

De titelgenerator is goed, gebruiksvriendelijk en zeer uitgebreid. Naast tekst kun je ook gebruikmaken van de verschillende vormen en lijnen. De opties om teksten aan te passen zijn zeer uitgebreid en daarnaast kun je gebruik maken van verschillende templates of je eigen creaties opslaan in een nieuwe template.

Audio beperkingen
Een duidelijk minpunt in Edius Express is het audio gedeelte. Er is geen audiomixer, je kunt geen voice-over inspreken en het is niet mogelijk om het totale volume of het volume per spoor aan te passen. De enige optie die wordt geboden is om het volume van afzonderlijke clips te veranderen door gebruik te maken van rubberbands op de clips. Dit is lastig en kost zeer veel tijd en door het ontbreken van een volumemeter, weet je nooit of je het goed doet.

Met Edius Express is het alleen mogelijk om je montage te exporteren naar een bestand. Ook hier wordt het de beginnende editor niet eenvoudig gemaakt. Er zijn geen duidelijke presets en de gehanteerde terminologie in combinatie met de vele instellingsmogelijkheden van elke codec zal voor de meeste beginners iets te veel van het goede zijn. Dat neemt niet weg dat de kwaliteit van de geëxporteerde bestanden uitstekend is.

De goedkope prijs van Edius Express suggereert dat het een simpel pakket is waar je snel een filmpje mee kunt monteren en dat eenvoudig is in gebruik. Dat is een misvatting. Als je nog nooit een video hebt gemonteerd en je start met Edius Express, loop je al vrij snel tegen het probleem op dat niet weet wat je moet doen.

De handleiding is geschreven voor de professionele broer Edius Pro en daardoor kost het zeer veel tijd om uit te vinden hoe alles precies werkt. Neem je die moeite om het pakket aan te leren, dan zul je er veel plezier aan beleven. Want Edius Express is stabiel, biedt alles wat je nodig hebt om een goed filmpje te maken en heeft eigenlijk als enige minpunt dat het lastig is om je geluid goed te krijgen.

Naam: Edius Express
Website: www.grassvalley.com
Prijs: 47,49 Euro