AVCHD in Vegas Movie Studio

teaser-hd-videosoftware-vegasplat

AVCHD in Vegas Movie Studio

De wizard voor het aanmaken van een HD-project werkt niet optimaal. U zult zelf in de ‘Projectsettings’ de juiste resolutie moeten opgeven. Daarna kunt u op twee manieren de AVCHD-bestanden importeren van de camera. Via de functie ‘Import AVCHD Camcorder’ of door de AVCHD-bestanden te selecteren in de ‘Explorer’ en ze toe te voegen aan het project. Het voordeel van de laatste optie is dat u nog wel gegevens over het bestand krijgt, maar in beide gevallen zult u het moeten stellen zonder preview.

hd-videosoftware-vegasplat-previewsettings

Vegas Movie Studio Platinum heeft als één van de weinige pakketten geen enkele moeite met het importeren van Dolby Digital 5.1 geluid. De verschillende audio streams krijgen allemaal keurig een eigen track op de tijdlijn zodat u ze goed kunt bewerken.

De AVCHD-bestanden worden zonder moeite in de hoogste resolutie afgespeeld. Zelfs de meeste effecten en overgangen kunnen realtime worden bekeken zonder dat het beeld gaat happeren. Mocht dat in een enkel geval wel gebeuren dan kunt u óf de previewkwaliteit aanpassen of de AVCHD-bestanden tussentijds renderen naar MPEG-2 dat wel de nodige tijd kost.

Het bijgeleverde DVD Architect is niet in staat om naar Blu-ray te branden of een AVCHD-DVD te maken. Vanaf de tijdlijn kunt u wel de montage direct naar HD-bestanden, AVCHD-dvd of Blu-ray branden. In het geval van de laatste twee gebeurt dit wel zonder menu.

hd-videosoftware-vegasplat-prerender

Vegas Movie Studio biedt als enige de optie om bij het maken van HD-bestanden te kiezen tussen export naar MP4, M2TS of AVC. De maximale bitrate is 16 Mbit/s. De rendering duurt erg lang. Na 17 minuten konden we naar onze twee minuten durende demo kijken. Gelukkig was de kwaliteit zeer goed.

MP4

De maximale bitrate voor het maken van een Blu-ray disk is met 16 Mbit/s seconden in AVCHD-formaat wat aan de lage kant, zeker gezien het feit dat veel camera’s al standaard een bitrate voor AVCHD hanteren van 17 Mbit of hoger. Erg handig is dat u ook een image in ISO-formaat kunt maken van de Blu-ray, zodat u deze direct kunt testen met PowerDVD. De kwaliteit van de Blu-ray was evenals de HD MP4-bestanden uitstekend.

Als u een AVCHD-dvd wilt maken, die af te spelen is op de meeste Blu-ray-spelers, kunt u de optie kiezen om de HD-video te exporteren met de nieuwe encoder voor AVCHD. Deze Sony encoder biedt u zelfs de mogelijkheid om Dolby Digital 5.1 geluid te exporteren. Het gegenereerde M2TS bestand kunt u vervolgens met Nero branden op een dvd.

AVCHD in Sony Vegas Movie Studio Platinum

Productnaam Sony Vegas Movie Studio Platinum 9
Bedrijf Sony
Prijs € 67,77
Website sonycreativesoftware.com
HD Video importeren avi, mpeg, m2t, m2ts, mts, mp4, avc, mov, tod
Inladen van avchd-camera Ja
Processor gebruik bij bewerken video in procenten tussen de 48 en 57 procent
Methoden om hd bewerking te versnellen Converteren naar MPEG-2 of ongecomprimeerde YUV, Preview resolutie verlagen
Schokkerige beelden bij afspelen HD video Nee
Schokkerige afbeeldingen bij gebruik effecten Nee
Schokkerige afbeeldingen bij gebruik overgangen Nee
Audio mixer Ja
5.1 surround mixing tools Ja
Blu-ray branden Ja
Blu-ray formaat AVC
Blu-ray image Ja
Speciale HD menu templates Nee
Maximale bitrate blu-ray 16 Mbit/s
AVCHD DVD branden Nee
Maximale bitrate AVCHD DVD Niet van toepassing
Exporteren naar HD-bestand Ja
Maximale bitrate H.264 16 Mbit/s
Maximale bitrate HD MPEG-2 25 Mbit/s
Geavanceerde instellingen voor compressie Ja
Export naar Dolby Digital Ja