AVCHD in Sony Vegas Pro

teaser-avchd-montagepakket-vegas-pro

AVCHD in Sony Vegas Pro

Sony was één van de eerste die het AVCHD-formaat ondersteunde in haar software. Niet vreemd natuurlijk voor een bedrijf dat aan de wieg stond van dit HD-formaat. Al in de vorige versie van Vegas Pro was het mogelijk om AVCHD-bestanden te importeren en te bewerken.

De eerste stap om met de Full HD resolutie te kunnen werken is het aanpassen van de projectinstellingen. U kunt hier dan gelijk aangeven of u 5.1 geluid wilt en of u deze instellingen als standaard wilt instellen.

avchd-montagepakket-vegas-pro-prerender

Net zoals in de consumenten versie Vegas Movie Studio biedt Vegas Pro u ook  de mogelijkheid om AVCHD-bestanden te importeren van een HD-camera, maar u krijgt daarbij nog steeds geen preview te zien. De geïmporteerde bestanden worden toegevoegd aan de Project Media. Prettig is dat u na het aanklikken van een bestand direct alle gegevens krijgt te zien over de gehanteerde resolutie, de gebruikte codec en hoeveel audio-kanalen er zijn.

Elementary streams

Het afspelen van AVCHD-video levert geen enkel probleem op mits de preview kwaliteit op ‘Auto’ staat. In die modus kunt u de video prima bekijken zelfs als deze voorzien is van effecten en overgangen. In het geval dat het beeld wel begint te haperen kunt u ervoor kiezen alleen dat gedeelte van het beeld te pre-renderen naar AVI of MPG. De settings hiervoor zijn zeer uitgebreid zodat u alle kanten op kunt. De gerenderde bestanden worden als aparte bestanden weggeschreven. Hierbij is het wel even opletten. Als u de bestanden met de standaard instellingen omzet naar mpeg-2, krijgen die bestanden het achtervoegsel m2v. Vegas Pro kan veel inlezen, maar geen m2v. Als u in plaatst van Elementary streams Transport streams gebruikt voor het pre-renderen dan kunt u de bestanden met het achtervoegsel m2t wel importeren en bekijken.

avchd-montagepakket-vegas-pro-export-mpeg-2

DVD Architect Pro 5.0

De exportmogelijkheden van HD-video zijn niet optimaal. Zo missen we een template om de video te exporteren naar een AVCHD-DVD, maar als u in plaatst van een Blu-ray disk een dvd in de brander legt, kunt u er toch één maken. Daarnaast kunt u geen menu maken voor de Blu-ray-disk. Hiervoor is DVD Architect Pro 5.0 noodzakelijk. Helaas is er geen goede uitwisseling tussen Vegas Pro en DVD Architect zoals dat bij Premiere Pro en Encore wel het geval is. Dat betekent dat veranderingen in de montage niet direct worden doorgevoerd in  DVD Architect wat het werken lastig maakt.

Of u nu bestanden maakt of een disk brand, houdt er rekening mee dat de encoder van Vegas Pro erg traag is. Daar staat tegenover dat de kwaliteit in alle gevallen uitstekend is ondanks de lage bitrate van de H.264 –bestanden.  Zeker als u al een nieuwe AVCHD-camera hebt die beelden opslaat met 24 M/bits kunt u er beter voor kiezen een Blu-ray disk te maken met 40 M/bits MPEG-2-bestanden om het verlies in kwaliteit te beperken.

AVCHD in Sony Vegas Pro

Productnaam Vegas Pro 8
Bedrijf Sony
Prijs € 527
Website sonycreativesoftware.com
HD Video importeren avi, mpeg, m2t, m2ts, mts, mp4, avc, mov, tod
Inladen van avchd-camera Ja
Processor gebruik bij bewerken video in procenten tussen de 57 en 84
Methoden om hd bewerking te versnellen Converteren naar MPEG-2 of ongecomprimeerde YUV, Preview resolutie verlagen
Schokkerige beelden bij afspelen HD video Nee
Schokkerige afbeeldingen bij gebruik effecten Nee
Schokkerige afbeeldingen bij gebruik overgangen Nee
Audio mixer Ja
5.1 surround mixing tools Ja
Blu-ray branden Ja
Blu-ray formaat AVC, MPEG-2
Blu-ray image Ja
Speciale HD menu templates Nee
Maximale bitrate blu-ray 16 Mbit/s AVC, 40 Mbit/s MPEG-2
AVCHD DVD branden Ja
Maximale bitrate AVCHD DVD 16 Mbit/s
Exporteren naar HD-bestand Ja
Maximale bitrate H.264 16 Mbit/s
Maximale bitrate HD MPEG-2 80 Mbit/s
Geavanceerde instellingen voor compressie Ja
Export naar Dolby Digital Ja