9 dvd-kopieerprogramma’s onder de loep

9 dvd-kopieerprogramma’s onder de loep

Dvd's zijn een fantastische uitvinding. Het perfecte beeld en geluid staat in schril contrast met de korrelige televisie-uitzendingen die via de kabel tot ons komen. Maar de dvd heeft ook een keerzijde. Als u hem laat vallen op de grond of uw kind gaat er mee aan de haal dan is de kans groot dat uw zelfgemaakte of duurbetaalde dvd niet meer af te spelen is. Alleen al om die reden biedt een reserve kopie uitkomst.

Dvscene bekeek 8 dvd-kopieerpakketten die u daarbij kunnen helpen. --- Kopiëren dvd illegaal? Er is grote onduidelijkheid of het maken van een reserve kopie van een dvd illegaal is of niet. Deze onduidelijkheid komt voort uit de nieuwe Europese richtlijn voor de Auteurswet, het uitblijven van de aanpassing van de Nederlandse Auteurswet en uit het ontbreken van jurisprudentie. De Auteurswet van 1912 is duidelijk. Artikel 16b bepaalt dat het maken van een 'enkele kopieën' mag. Maar de Auteurswet is oud en achterhaald. Een aanpassing op deze wet is in de maak, maar omdat deze wet nooit in afzwakkende zin mag afwijken van de Europese regelgeving is het verstandig te kijken wat daarin wordt bepaald. De Europese richtlijn voor Auteursrecht (2001/29/EG) geeft aan dat het maken van een reserve kopie niet strafbaar is. Wel strafbaar is het bewust omzeilen (kraken) of toepassen van manieren om de encryptie op digitale content te omzeilen. Om een dvd te kunnen kopiëren moet eerst het Content Scrambling System worden omzeild. Alle programma's die dit kunnen maken gebruik van DeCSS een uitvinding van de Noor Johanson. Hij werd aangeklaagd op grond het kraken van een encryptiemethode en tot het aanzetten van het maken van illegale kopieën. In December 2003 werd Johanson vrijgesproken in hoger beroep. In Nederland, als lid van de EU, zou de uitspraak anders hebben kunnen uitpakken als gevolg van de Europese richtlijn. Maar de rechter kan ook bepalen dat het recht op het maken van een thuiskopie van hoger belang is dan het omzeilen van de encryptiemethode. Toekomstige uitspraken zullen bepalen hoe de wet moet worden geïnterpreteerd. Door fabrikanten van dvd-kopieersoftware wordt met spanning gewacht op de uitspraak in mei in de rechtszaak tussen 321 Studios, maker van DVD Copy Express, en de Amerikaanse filmindustrie. Wint de filmindustrie dan zal het maken van thuiskopieën tot waarschijnlijk tot het verleden behoren. Gelukkig is de verwachting van menig expert dat het zover niet zal komen. Vandaar dat de Nederlandse overheid vorig jaar een heffing heeft ingevoerd op alle dvd-recordables, zodat de auteursrechthebbende toch nog een vergoeding krijgen en dat software producenten gewoon software maken die het voor iedereen mogelijk maakt zonder computerkennis een kopie van een dvd te maken.

DVD Shrink is zeer goed en geavanceerd.

DVD Shrink is zeer goed en geavanceerd.

 

Het maken van een kopie van een dvd wordt in een aantal stappen genomen. Is de dvd voorzien van een beveiliging (Content Scrambling System) dan moet deze eerst worden omzeild om de bestanden naar de harde schijf te kunnen overzetten. Dit wordt gedaan met een ripprogramma. Het omzeilen van deze beveiliging is een heikel punt. Het nationale recht wijkt daarin af van het Europese recht (zie kader) en er kunnen uitzonderingen zijn. In dat geval heeft de rechter het laatste woord. Het is dus een ieders eigen verantwoordelijkheid om een beveiligde dvd te kopiëren. Sommige makers van dvd-kopieersoftware denken daar precies hetzelfde over. Zij voorzien hun pakket niet van een rip-mogelijkheid en kunnen alleen kopieën maken van dvd-videobestanden op een harde schijf. Als de bestanden op de harde schijf staan moet in de meeste gevallen een selectie worden gemaakt van wat er moet worden gekopieerd of niet. Dit komt doordat de meeste films op een dvd 9 staan. Deze dual layer dvd kan 8,5 GB aan data bevatten terwijl de dvd's die u brandt maar 4,7 GB kunnen herbergen. Er zal dus iets moeten worden weggelaten of de gegevens moeten gecomprimeerd worden. Alleen van een dvd 5, die 4,7 GB aan dat kan bevatten kan zonder selectie of compressie een één op één kopie worden gemaakt.
Bij het terugbrengen van de hoeveelheid gegevens kunt u eerst kijken naar het aantal ondertitels en audiosporen. Levert dit niet het gewenste resultaat op dan kunt u overwegen de extra's en de menu's weg te laten. Past de complete film dan nog niet op één dvd dan moet u een keuze maken tussen kwaliteitsverlies door compressie of een tweede dvd gebruiken.

Als alle keuzes zijn gemaakt dan kunt u de dvd branden. Bij goedkopere dvd's is het aan te raden niet de volledige capaciteit van de dvd te benutten. De foutmarges boven de 4 GB zijn aanzienlijk groter dan bij duurdere merken.
Sommige pakketten zijn ook in staat om een kopie van een dvd te maken naar vcd, svcd of DivX-bestand. Al deze kopieën kunnen dan worden gebrand op een cd. De kwaliteit is natuurlijk minder maar bij de svcd en DivX acceptabel genoeg om naar te kijken. Wilt u van deze functies gebruik maken wees er dan zeker van dat uw dvd speler hiermee overweg kan. Op www.dvdrhelp.com kunt u voor de meeste dvd-spelers daarop antwoord vinden.

 

Gratis rippers

Voor bijna alle software die er wordt uitgebracht, is er wel een gratis alternatief te vinden op het internet. Voor omvangrijke pakketten als videobewerkingssoftware stellen deze vaak niet veel voor, maar in het geval van het kopiëren van dvd's ligt dat anders. Ondanks dat het illegaal is, kan niemand ontkennen dat internet het walhalla is voor het verkrijgen van illegale films. Deze worden voornamelijk aangeboden in het populaire DivX-formaat. Al lang voordat de softwarebedrijven commerciële pakketten aanboden werden de films al van dvd-geript om er vervolgens een DivX van te maken.
De bekendste rippers zijn DVDDecrypter en Smartripper. Beide zijn zo geavanceerd dat u op iedere gewenste manier een dvd kunt naar de harde schijf kunt kopiëren.
Vervolgens kunt u aan de slag om de kopie van de dvd op maat te maken. Precies hetzelfde dus als de pakketten in deze test. Onze voorkeur gaat uit naar DVD Shrink. Behalve alle mogelijkheden voor het selecteren van ondertitels en audiosporen, biedt dit pakket ook nog eens de mogelijkheid om het start frame en eind frame van de film te bepalen. En die functie is goud waard. Door het weglaten van te lange intro's of de aftiteling kunt u al snel enkele honderden MB's besparen. Hierdoor passen de meeste films wel op één dvd en zonder kwaliteitsverlies. Beschikt u toevallig over het brandpakket Nero, dan kunt u met DVD Shrink de kopie branden. In alle andere gevallen moet u de kopie eerst naar de harde schijf wegschrijven.

Zowel SmartRipper, DVDDecrypter als DVD Shrink zijn te downloaden via de zeer nuttige website www.dvdrhelp.com. Behalve handleidingen voor deze programma's vindt u hier ook freeware voor het maken van vcd's en svcd's, informatie over zeer veel dvd-spelers en een behulpzame community voor alles wat met audio en video te maken heeft. Bent u niet bekend met de Engelse taal dan kunt u surfen naar www.doom9.nl. Hier vindt u dezelfde programma's, maar nu met Nederlands commentaar.

SmartRipper kan bijna alles naar wens van een dvd rippen.

SmartRipper kan bijna alles naar wens van een dvd rippen.

 

Conclusie

De functionaliteit van de dvd-kopieerpakketten valt flink tegen. In onze test is er geen enkel pakket dat alles doet wat u zou kunt wensen om een reservekopie naar wens te maken. Sterker nog: het freeware pakket DVD Shrink overtroeft de meeste pakketten in functionaliteit en gebruiksgemak. De enige twee pakketten die de toets der kritiek doorstaan zijn Instant Copy en CloneDVD. Zou de prijs van DVD Xcopy Platinum reëel zijn geweest, dan hadden we die ook nog kunnen aanraden.

 

DVD Copy Suite

Dit pakket is niet te begrijpen zonder handleiding. Dit komt voornamelijk door de gestelde restricties die moeten voorkomen dat er iets illegaals gebeurt. U moet dan ook gebruik maken van een ripprogramma om aan de slag te kunnen. Als de geripte bestanden eenmaal in een map staan kunt u die opgeven als bron bij Copy Suite. Daarna kan betrekkelijk eenvoudig de hoofdfilm of totale dvd met compressie worden gebrand. Lastiger wordt het als u hoofdstukken wilt selecteren of de dvd wilt splitsen, dan moet u daarvoor eerst de bestanden wegschrijven naar een map op de harde schijf om vervolgens die map weer als bron te openen. Pas dan kunt u gaan branden. Copy Suite kan ook een image maken van een dvd-video of een data-dvd om deze dan later weer te kunnen branden. De twee dvd's die wij maakten leverden een matig resultaat aan beeld op. In de rustige scènes kwam er al blokvorming voor. Daarnaast bleken de dvd's niet afspeelbaar op iedere stand-alone dvd-speler.

Copy Suite is niet te gebruiken zonder handleiding.

Copy Suite is niet te gebruiken zonder handleiding.

 

Productnaam DCS DVD Copy Suite v1.08.156
Bedrijf Easy Computing
Prijs € 39,95
website www.easycomputing.nl
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 98, ME, 2000, XP
Intern geheugen 64 MB
Harde schijf 10 GB
Processor Alle processoren
Functies
Ript CSS beveiligde DVD -
DVD-bestanden van harde schijf laden x
Splitten dvd 9 naar 2 x dvd 5/td> x
Alleen hoofdfilm kopieëren x
DVD naar DVD x
DVD naar SVCD -
DVD naar VCD -
DVD naar DIVX -
Compressie niveau aanpassen -
Selecteren 1 of meerdere menu's, ondertitles en audio -
Selecteren DVD extra's x
Preview monitor -
DVD wegschrijven naar harde schijf x
Maken dvd-image x
Uitkomsten test
Aantal MB's video hoofdfilm zonder compressie (Origineel = 3132 MB) 3132 MB
Aantal MB's video hoofdfilm totale dvd backup 2433 MB
Hoeveelheid gebruik schijfruimte bij complete dvd backup 4,27 GB
Beoordeling
Vrijheid van handelen 2 Sterren
Gebruiksgemak 1 Ster
Prijs/kwaliteit 1 Ster

 

 

DVD2one

Dit kleinste pakketje uit onze test heeft ook de minste functionaliteit. De Nederlandse maker Erwin van den Berg is waarschijnlijk liefhebber van Hollandse zuinigheid. DVD2one beheerst alleen maar het transcodeer gedeelte (het hercomprimeren van gegevens) van het maken van een dvd-kopie. U kunt alleen dvd-videobestanden lezen van de harde schijf en wegschrijven naar de harde schrijf. Nogal logisch dat dit pakket het dan op snelheid wint van de concurrenten!

DVD2one is onverzorgd en te beperkt om er iets mee te kunnen.

DVD2one is onverzorgd en te beperkt om er iets mee te kunnen.

 

DVD2one biedt u de mogelijkheid om zowel de hoofdfilm als de complete dvd te kopiëren. U krijgt daarbij de vrijheid om de ondertitels en de audiosporen te selecteren. Het pakket kent geen preview functie en blinkt niet uit in gebruiksvriendelijkheid. Zo moet u bij het selecteren van de hoofdfilm nog allerlei keuzes maken die niet worden uitgelegd. Want wie weet het verschil tussen de 'cells, chapters en layers' van de hoofdfilm? En als alleen de hoofdfilm is gewenst, waarom moet er dan een keuze worden gemaakt? Tenslotte kunnen we nog opmerken dat de zorg aan het uiterlijk minimaal is. Zo worden de Nederlandse termen naar hartelust afgewisseld met Engelse. Bent u toch bereidt om voor dit pakket ? 39.99 neer te tellen dan is één ding zeker: u koopt een kat in de zak.

 

Productnaam DVD2One 1.40
Bedrijf DVD2One
Prijs € 39,99
website www.dvd2one.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 2000, XP
Intern geheugen 64 MB
Harde schijf 1 GB
Processor Alle processoren
Functies
Ript CSS beveiligde DVD -
DVD-bestanden van harde schijf laden x
Splitten dvd 9 naar 2 x dvd 5/td> -
Alleen hoofdfilm kopieëren x
DVD naar DVD -
DVD naar SVCD -
DVD naar VCD -
DVD naar DIVX -
Compressie niveau aanpassen -
Selecteren 1 of meerdere menu's, ondertitles en audio x
Selecteren DVD extra's x
Preview monitor x
DVD wegschrijven naar harde schijf -
Maken dvd-image -
Uitkomsten test
Aantal MB's video hoofdfilm zonder compressie (Origineel = 3132 MB) 3154 MB
Aantal MB's video hoofdfilm totale dvd backup 2107 MB
Hoeveelheid gebruik schijfruimte bij complete dvd backup 4036 GB
Beoordeling
Vrijheid van handelen 3 Sterren
Gebruiksgemak 2 Sterren
Prijs/kwaliteit 1 Ster

 

DVDeo 3

DVDeo is prima geschikt om 1 op 1 kopieën te maken van dvd's. Als u een dvd 9 (8,5 GB) op een dvd 5 (4,7) wilt persen dan heeft u aan dit programma niets. DVDeo is namelijk niet in staat om de videogegevens terug te brengen door extra compressie toe te passen. Het programma kan overweg met encrypte dvd's en met dvd-bestanden op een harde schijf. U kunt de hoofdfilm selecteren met bijbehorende ondertitels en audiosporen of een kopie maken van de complete dvd. Helaas wordt dit laatste wel erg lastig gemaakt. U moet zelf iedere titel apart toevoegen en dit gebeurt niet op een overzichtelijke manier.

DVDeo kan geen dvd 9 branden op een dvd 5

DVDeo kan geen dvd 9 branden op een dvd 5

 

Voor back-ups naar vcd, svcd en AVI-bestanden is DVDeo beter uitgerust. U kunt nu zelfs aangeven hoeveel compressie, welke bitrates en welke beeldformaten u wenst te gebruiken. Voor het encoderen maakt DVDeo gebruik van de Mainconcept MPEG-encoder. Deze encoder levert goede kwaliteit en is redelijk snel. Desalniettemin leverde het maken van de svcd's behoorlijk problemen op. Tot drie maal toe werd tijdens het encoderen het proces afgebroken. Het maken van de Maxi-svcd, alle gegevens worden dan op één cd gebrand, verliep beter. Alleen de kwaliteit bij snelle beelden was zeer slecht.

 

Productnaam DVDDeo 3
Bedrijf Denda
Prijs € 39,95
website www.denda.nl
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 98, ME, 2000, XP
Intern geheugen 128 MB
Harde schijf 1 GB
Processor 800 MHz
Functies
Ript CSS beveiligde DVD x
DVD-bestanden van harde schijf laden x
Splitten dvd 9 naar 2 x dvd 5/td> x
Alleen hoofdfilm kopieëren x
DVD naar DVD x
DVD naar SVCD x
DVD naar VCD x
DVD naar DIVX x
Compressie niveau aanpassen -
Selecteren 1 of meerdere menu's, ondertitles en audio x
Selecteren DVD extra's x
Preview monitor x
DVD wegschrijven naar harde schijf -
Maken dvd-image -
Uitkomsten test
Aantal MB's video hoofdfilm zonder compressie (Origineel = 3132 MB) 3154 MB
Aantal MB's video hoofdfilm totale dvd backup n.v.t
Hoeveelheid gebruik schijfruimte bij complete dvd backup n.v.t
Beoordeling
Vrijheid van handelen 3 Sterren
Gebruiksgemak 3 Sterren
Prijs/kwaliteit 3 Sterren

 

CloneDVD

CloneDVD is een uitermate populair pakketje. Het doet wat het behoort te doen: een goede kopie maken van een DVD. Hier voor heeft u drie mogelijkheden. In 'Kopieer mode' wordt voor u de hoofdfilm geselecteerd en kunt u aangeven of u het menu wilt behouden. U kunt vervolgens de gewenste ondertitels en audiosporen selecteren en uw dvd is binnen een half uur klaar. Jammer is wel dat het pakket niet overweg kan met commerciële dvd's en dat u dus gebruik moet maken van een dvd-ripper voordat u aan de slag kan.

CloneDVD is handig en snel maar nog niet volledig.

CloneDVD is handig en snel maar nog niet volledig.

 

In de 'Kloon mode' kunt u een dvd 9 van 8,5 GB persen op één dvd. U krijgt wel de optie om ondertitels en audiosporen te selecteren. Helaas kunt u niet de compressie van afzonderlijke titels instellen. Gelukkig gebruikt CloneDVD de volledige ruimte op de dvd zodat de compressie beperkt blijft tot het noodzakelijke. CloneDVD bewaart de bestanden in een tijdelijke map voor hergebruik en u kunt er voor kiezen om een image te maken van de dvd. Een prima en duidelijk pakket voor diegene die alleen dvd's wil kopiëren.

 

Productnaam Elby CloneDVD v1.3.11.2
Bedrijf Elaborate Bytes
Prijs € 39
website www.elby.ch
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows NT, 2000, XP
Intern geheugen 128 MB
Harde schijf 5 GB
Processor 500MHz
Functies
Ript CSS beveiligde DVD -
DVD-bestanden van harde schijf laden x
Splitten dvd 9 naar 2 x dvd 5/td> -
Alleen hoofdfilm kopieëren x
DVD naar DVD x
DVD naar SVCD -
DVD naar VCD -
DVD naar DIVX -
Compressie niveau aanpassen -
Selecteren 1 of meerdere menu's, ondertitles en audio x
Selecteren DVD extra's x
Preview monitor x
DVD wegschrijven naar harde schijf -
Maken dvd-image x
Uitkomsten test
Aantal MB's video hoofdfilm zonder compressie (Origineel = 3132 MB) 3148 MB
Aantal MB's video hoofdfilm totale dvd backup 2083 MB
Hoeveelheid gebruik schijfruimte bij complete dvd backup 4,36 GB
Beoordeling
Vrijheid van handelen 4 Sterren
Gebruiksgemak 4 Sterren
Prijs/kwaliteit 4 Sterren

 

DVD X Copy Platinum

321studios is één van de eerste bedrijven die het heeft aangedurfd om een commercieel dvd-kopieerpakket op de markt te brengen. Sindsdien is het bedrijf meer met de rechtszaak bezig tegen de Amerikaanse filmindustrie dan met de ontwikkeling van haar product. Zo kunt u bijvoorbeeld niet de functie gebruiken om bestanden te laden van de harde schijf, ontkomt u niet aan het scherm 'Back-up DVD' en moet u, als er iets fout gaat, altijd alles opnieuw rippen.

DVD Xcopy Platinum is gebruiksvriendelijk maar duur.

DVD Xcopy Platinum is gebruiksvriendelijk maar duur.

 

DVD X Copy Platinum is een eenvoudig te bedienen programma. In de 'Simple mode' krijgt u de optie alleen de hoofdfilm te selecteren met een gewenste ondertiteling en audiosignaal. In de 'Advanced Mode' kunt u de dvd op maat maken. Dat betekent dat u kunt kiezen welke extra's u wilt behouden of u de dvd wilt 'splitsen' of dat u de compressie wilt gebruiken om zo alles op één schijf te krijgen. Jammer genoeg kunt u niet meerdere audiosignalen selecteren of meerdere ondertitels. Er is geen kwaliteitsverlies als u geen compressie hanteert. Heeft u problemen met een bepaalde dvd-titel, dan kunt u een profile aanvragen voor die dvd bij 321 Studios. Deze kunt u dan laden in DVD X Copy waardoor er minder kans op fouten ontstaan. De prijs is veel te hoog in vergelijking met andere pakketten.

 

Productnaam DVD X Copy Platinum
Bedrijf 321studios
Prijs € 139,-
website www.321studios.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 98, ME, 2000, XP
Intern geheugen 128 MB
Harde schijf 10 GB
Processor 500MHz
Functies
Ript CSS beveiligde DVD x
DVD-bestanden van harde schijf laden -
Splitten dvd 9 naar 2 x dvd 5/td> x
Alleen hoofdfilm kopieëren x
DVD naar DVD x
DVD naar SVCD -
DVD naar VCD -
DVD naar DIVX -
Compressie niveau aanpassen x
Selecteren 1 of meerdere menu's, ondertitles en audio -
Selecteren DVD extra's x
Preview monitor x
DVD wegschrijven naar harde schijf -
Maken dvd-image -
Uitkomsten test
Aantal MB's video hoofdfilm zonder compressie (Origineel = 3132 MB) 3154 MB
Aantal MB's video hoofdfilm totale dvd backup 1876 MB
Hoeveelheid gebruik schijfruimte bij complete dvd backup 4,34 GB
Beoordeling
Vrijheid van handelen 2 Sterren
Gebruiksgemak 3 Sterren
Prijs/kwaliteit 2 Sterren

 

Pinnacle Instant Copy

Het kraken van een beveiligingssysteem is in Duitsland al bij wet verboden. Vandaar dat ook Instant Copy alleen maar dvd's en cd's kan branden die niet encrypt zijn. Gelukkig kunt u wel aan de slag als de dvd-videobestanden door een ripper op de harde schijf zijn geplaatst.

 

Instant Copy is een duidelijk en gebruiksvriendelijk pakket.

Instant Copy is een duidelijk en gebruiksvriendelijk pakket.

 

Instant Copy zou gebruiksvriendelijker zijn geweest als het uiterlijk wat ruimer zou zijn opgezet. Nu moet u op zoek naar de verschillende functionaliteiten en dat is even wennen voor een pakket van Pinnacle. Geduld is een schone zaak zullen de Oosterburen gedacht hebben. Het maken van een SVCD van de complete film op twee cd's duurde maar liefst drie uur. Gelukkig was de kwaliteit meer dan goed en was de svcd afspeelbaar op drie verschillende stand-alone dvd-spelers. Een kopie van de complete dvd duurde ruim 75 minuten waar alle andere pakketten hier met rippen ongeveer een uur over deden. De verschillende instellingen die u kunt kiezen worden prima uitgelegd in de Nederlandstalige handleiding. De vrijheid van handelen is groot en dat is precies zoals we het graag zien. Komt u er niet uit, dan zet u gewoon alles op 'Automatisch' om toch een hoogwaardige kopie te krijgen. Het enige echte nadeel van Instant Copy is dat het niet in staat is om een dvd te splitsen. Voor de rest is dit het beste pakket uit de test.

 

Productnaam InstantCopy 8
Bedrijf Pinnacle System
Prijs € 69,-
website www.pinnaclesys.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 98, ME, 2000, XP
Intern geheugen 64 MB
Harde schijf 100 MB
Processor 500 MHz
Functies
Ript CSS beveiligde DVD -
DVD-bestanden van harde schijf laden x
Splitten dvd 9 naar 2 x dvd 5/td> -
Alleen hoofdfilm kopieëren x
DVD naar DVD x
DVD naar SVCD x
DVD naar VCD x
DVD naar DIVX -
Compressie niveau aanpassen x
Selecteren 1 of meerdere menu's, ondertitles en audio x
Selecteren DVD extra's x
Preview monitor x
DVD wegschrijven naar harde schijf -
Maken dvd-image x
Uitkomsten test
Aantal MB's video hoofdfilm zonder compressie (Origineel = 3132 MB) 3146 MB
Aantal MB's video hoofdfilm totale dvd backup 2044 MB
Hoeveelheid gebruik schijfruimte bij complete dvd backup 4.16 GB
Beoordeling
Vrijheid van handelen 5 Sterren
Gebruiksgemak 4 Sterren
Prijs/kwaliteit 4 Sterren

 

Intervideo DVD Copy Platinum

Intervideo staat bekend om zijn zeer goede softwarematige dvd-speler. Helaas is het anders gesteld met de kwaliteit van hun dvd-kopieerprogramma. DVD Copy Platinum is niet in staat om commerciële dvd-videos te rippen. Wilt u dat wel dan moet u de bestanden van de harde schijf laden. U krijgt de keuze om een dvd, vcd, svcd of DivX-cd te maken.

DVD Copy Platinum biedt niet de kwaliteit die we van Intervideo gewend zijn.

DVD Copy Platinum biedt niet de kwaliteit die we van Intervideo gewend zijn.

 

Het selecteren van de gewenste ondertitel en audiosignaal werkte in geen enkel geval. Alle signalen werden meegestuurd ondanks de gemaakte selectie. Ook het aanpassen van de gewenste menu-items is onduidelijk en werkt slecht. Bij een selectie van alleen de hoofdfilm wordt ook het menu meegenomen van de overige onderdelen van de dvd. Het selecteren van deze lege menu-items levert een zwart beeld op. Bij de test bleek dat er op de hoofdfilm, die eenvoudig op één dvd past, toch nog compressie werd toegepast. Dus een slechtere kwaliteit. Maar het kon nog erger. Bij het maken van de svcd's kwamen tot drie maal toe niet verder dan de eerste disk, terwijl er drie moesten worden gebrand voor de complete film. Daarnaast waren de svcd's niet afspeelbaar in een stand-alone dvd-speler maar alleen in WinDVD, hun eigen softwarematige dvd-speler. DVD Copy Platinum kunnen we niemand aanraden.

 

Productnaam Intervideo DVD Copy Platinum
Bedrijf Intervideo
Prijs € 49,99
website www.intervideo.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 2000, XP
Intern geheugen 128 MB
Harde schijf 1,2 GB
Processor 600 MHz
Functies
Ript CSS beveiligde DVD -
DVD-bestanden van harde schijf laden x
Splitten dvd 9 naar 2 x dvd 5/td> x
Alleen hoofdfilm kopieëren -
DVD naar DVD x
DVD naar SVCD x
DVD naar VCD x
DVD naar DIVX x
Compressie niveau aanpassen -
Selecteren 1 of meerdere menu's, ondertitles en audio -
Selecteren DVD extra's x
Preview monitor x
DVD wegschrijven naar harde schijf x
Maken dvd-image -
Uitkomsten test
Aantal MB's video hoofdfilm zonder compressie (Origineel = 3132 MB) 3049 MB
Aantal MB's video hoofdfilm totale dvd backup 1792 MB
Hoeveelheid gebruik schijfruimte bij complete dvd backup 4,29 GB
Beoordeling
Vrijheid van handelen 2 Sterren
Gebruiksgemak 2 Sterren
Prijs/kwaliteit 1 Ster

 

MovieJack 3

Dit kopieerpakket van Easy Computing is opgebouwd uit verschillende modules. Met de converter kunt u bijvoorbeeld VOB-bestanden van de dvd omzetten naar mpeg- of AVI-bestanden. Met MovieJack Ripper kunt u een dvd rippen en vervolgens encoderen naar een (s)vcd of AVI-bestand. En met MovieJack DVD kopiëren kunt u een back-up maken van een dvd. Iedere module moet worden geregistreerd voordat u er mee kan werken. De registratiecode die wij kregen bij het pakket bleek niet op alle onderdelen te werken en daar waar de code wel werkte, moesten we hem iedere keer opnieuw invullen.

MovieJack ziet er goed uit maar werkt slecht.

MovieJack ziet er goed uit maar werkt slecht.

 

Bij het kopiëren van de dvd's heeft u drie opties. U kunt de dvd naar de harde schijf kopiëren, u kunt de bestanden branden of direct een back-up maken van de dvd. U kunt niet kiezen welke ondertitels of audio sporen u wenst te behouden. MovieJack weigert na het rippen de dvd te branden. Gelukkig kunt u de bestanden ook opslaan op de harde schijf om deze dan met een ander pakket te branden. Helaas is MovieJack dan niet in staat om de gegevens terug te brengen naar 4,7 GB. Net zoals DCS Copy Suite, dezelfde uitgever, zijn de dvd's niet afspeelbaar op iedere stand-alone dvd-speler. Daarnaast werkte er een aantal knoppen niet en werd de registratiecode niet herkent bij alle onderdelen. Jammer dat dit pakket dat in potentie veel te bieden heeft, het niet waar maakt.

 

Productnaam MovieJack 3
Bedrijf Easy Computing
Prijs € 39,95
website www.easycomputing.nl
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 98, ME, 2000, XP
Intern geheugen 64 MB
Harde schijf 10 GB
Processor Alle processoren
Functies
Ript CSS beveiligde DVD x
DVD-bestanden van harde schijf laden x
Splitten dvd 9 naar 2 x dvd 5/td> -
Alleen hoofdfilm kopieëren x
DVD naar DVD x
DVD naar SVCD x
DVD naar VCD x
DVD naar DIVX -
Compressie niveau aanpassen -
Selecteren 1 of meerdere menu's, ondertitles en audio -
Selecteren DVD extra's -
Preview monitor -
DVD wegschrijven naar harde schijf x
Maken dvd-image x
Uitkomsten test
Aantal MB's video hoofdfilm zonder compressie (Origineel = 3132 MB) 3132 MB
Aantal MB's video hoofdfilm totale dvd backup n.v.t.
Hoeveelheid gebruik schijfruimte bij complete dvd backup n.v.t.
Beoordeling
Vrijheid van handelen 2 Sterren
Gebruiksgemak 1 Ster
Prijs/kwaliteit 1 Ster

 

Testverantwoording

In deze test keken we naar de vrijheid die u krijgt om de perfecte zelf samengestelde back-up van uw dvd te maken, het gebruiksgemak en het aantal extra functionaliteiten met in het bijzonder het maken van een SVCD. Hiervoor zijn we aan de slag gegaan met de dvd-film 'The Sweetest Thing' met Cameron Diaz en Christina Applegate. Deze dvd had de volgende eigenschappen.

  • DVD- 9,
  • Aspect ratio 1:85,
  • Hoofdfilm met drie audiosporen en vijf ondertitels (3886 MB)
  • Menu's ( 901 MB)
  • Extra's (1689 MB)

We hebben met ieder pakket een dvd gebrand met alleen de hoofdfilm en een dvd met een totale back-up. Daarnaast hebben we met alle pakketten die dit ondersteunde een SVCD gemaakt. Dit deden we op de volgende computer: Pentium 2.4 MHz, 2048 MB RAM, Nvidia FX5600, SONY DVD DRU-500a rev. 2.0h.

DVDdecrypter is misschien wel de beste ripper op het internet.

DVDdecrypter is misschien wel de beste ripper op het internet.

Spring naar toolbar