Loont een snellere videokaart bij het bewerken van hd-video?

gpu-versnelling-teaser-kl

Loont een snellere videokaart bij het bewerken van hd-video?

Hd video is prachtig. Het is alleen jammer dat het bewerken van avchd-bestanden zo moeizaam gaat. Zelfs op een quad core met 4 GB geheugen is conversie vooraf naar mpeg-2 of avi noodzakelijk als u zonder problemen met effecten en op twee sporen wilt monteren. Zou het verschil uit maken als u uw oude videokaart inruilt voor een topmodel?

De strenge compressie van videomateriaal met de h.264-codec zorgt ervoor dat het monteren van een leuk kort filmpje vaak verwordt tot een tijdrovende klus, waar weinig plezier aan te beleven valt. Meestal lukt het nog wel om een enkele videospoor met avchd-materiaal af te spelen, maar zodra u met twee sporen gaat werken of een video-filter gebruikt, wordt u in vrijwel alle gevallen geconfronteerd met een haperende weergave van de beelden.

gpu-versnelling-premiere-elements-gpu-playback

In zo’n geval zit er niets anders op dan de beschikbare middelen uit de trukendoos van de videobewerkingssoftware te gebruiken. Doorgaans worden er drie middelen aangeboden. De minst voorkomende is het verlagen van de preview resolutie. Op zich een goede en makkelijke oplossing, mits het beeld niet zo slecht wordt dat u er niet meer wijs uit kunt worden. Veel vaker wordt gebruik gemaakt van het renderen naar een tussenformaat in mpeg-2, maar het grootste nadeel van deze oplossing is dat het ontzettend veel tijd kost voordat u aan de slag kunt. Het laatste middel dat veel montagepakketten bieden is hardware acceleratie. Door gebruik te maken van deze optie wordt bij het decoderen en encoderen van video de hulp in geroepen van de grafische processor van de videokaart. Een interessante optie die de nodige vragen oproept.

gpu-versnelling-pinnacle-gpu-versnelling-uit

Werkt hardware acceleratie daadwerkelijk en als het werkt waaraan merkt u het dan? En loont het om voor het bewerken van hd-video een snellere videokaart aan te schaffen?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, voeren we een aantal tests uit met het afspelen en encoderen van avchd-video in Premiere Elements 8, Pinnacle Studio 14, Magix Video deluxe 16, Corel Videostudio Pro x3 en Cyberlink Powerdirector 8,  dat als enige CUDA en ATI stream ondersteunt, op een Intel Core 2 Quad cpu Q9550 2.83 Ghz met 4GB geheugen. Als eerste  gebruiken doen we dit met de instapkaarten ATI Radeon HD 4830 en de Nvidia Geforce 9600 GT en daarna met de duurdere en betere ATI Radeon 4870X2 en de Nvidia Geforce GTX 285.

 

Hardware acceleratie

Het valt op dat geen enkel videobewerkingspakket dezelfde term hanteert voor hardware acceleratie. Zo wordt er in de instellingen verwezen naar hardware acceleratie (Pinnacle), hardware decoder en encoder versnelling (Corel), GPU playback (Adobe), versnelling voor hoge resolutie mpeg-bestanden (Magix) en Enable Ati Stream of Cuda en hardware decoding (Cyberlink). In bijna alle gevallen is het noodzakelijk om na het in- of uitschakelen van de hardware acceleratie het programma opnieuw te starten.

gpu-versnelling-gpu-z-at-4830-corel-met

Na het stop zetten van alle renderingsprocessen op de achtergrond spelen we als eerste in ieder pakket een avchd-bestand af in hd-resolutie zonder effecten, daarna met twee effecten (old movie en noise) en als laatste kijken we hoe de processorbelasting is bij het afspelen van twee avchd-bestanden met een beeld-in-beeld filter. Daarnaast  gebruiken we het tooltje GPU-Z om de activiteit van de grafische kaart controleren. Deze test herhalen we twee keer; eerst zonder en daarna met hardware acceleratie.

 

Verschillen

Na het draaien van de eerste afspeeltest valt een aantal zaken op bij het gebruik van instapmodellen videokaarten. Het maakt nagenoeg geen enkel verschil of uw hardware acceleratie inschakelt of niet. In de meeste pakketten blijft de processorbelasting gelijk, registreert GPU-Z minimale load op de GPU en zijn er ook geen verandering waar te nemen in de kwaliteit van het beeld.

gpu-versnelling-magix-beeld-in-beeld-weinigloadgpu-versnelling-magix-beeld-in-beeld-meerload

Als er al een verschil te constateren is in processorbelasting dan is dat, merkwaardig genoeg, alleen bij het afspelen van avchd-video zonder effecten, terwijl u zou verwachten dat juist bij het gebruik van effecten of beeld-in-beeld extra hulp van de GPU zeer welkom is. Dit te meer omdat bijna geen enkel pakket in staat bleek om avchd-video met effecten vloeiend te kunnen afspelen.

gpu-versnelling-powerdirector-instellingen

Uitzondering hierop is Cyberlink Power Director. Dit pakket maakt als enige specifiek gebruik van Nvidia’s Cuda en ATI Stream technologie speciaal ontwikkeld om videomateriaal met behulp van de GPU te decoderen en encoderen. Keerzijde van Cyberlink Powerdirector is wel dat u daarvoor inboet op de previewkwaliteit, want die is alles behalve goed.

 

Snelheidwinst

De verschillen in resultaat worden niet veel beter als we na de afspeeltest een avchd-bestand exporteren naar mpeg-2 en een avi-bestand converteren naar m2ts of mp4 met een h.264-codec. In het merendeel van de pakketten registreren we exact dezelfde exporttijd en valt er geen wijziging te constateren in de processorbelasting.

gpu-versnelling-gpu-z-nvidia-gtx-285

De enige positieve verschillen ontstaan bij de export van het avi-bestand in Corel Videostudio Pro en Cyberlink Powerdirector. Bij het gebruik van de Nvidia 9600 GT wordt de exporttijd verkort door het gebruik van de Cuda-technologie, alhoewel dit bij Videostudio Pro maar beperkte winst oplevert.

De magere resultaten bij de instapkaarten zijn misschien te verklaren door het feit dat deze niet krachtig genoeg zijn om de processor het werk uit handen te nemen. Powerdirector geeft nadrukkelijk aan bij het inschakelen van de hardware acceleratie dat dit alleen werkt als de GPU krachtig genoeg is. Om te controleren of dit waar is, installeren we de twee zeer snelle videokaarten van Nvidia en ATI en draaien we alle test nog een keer. De verwachting is dat de processorbelasting aanzienlijk hierdoor zal dalen en de load op de GPU sterk zal toenemen. Als resultaat hopen we dat het makkelijker wordt om avchd-bestanden te bewerken en dat de beelden ook met gebruik van effecten vloeiend blijven afspelen.

 

Processorbelasting

Al vrij snel na het draaien van de afspeeltest constateren we kleine verschillen in de processorbelasting in vergelijking met de goedkopere videokaarten. Bij de ATI Radeon 4870X2 neemt de processorbelasting in vrijwel alle gevallen iets toe, terwijl dit bij de Nvidia Geforce GTX 285 alleen bij Cyberlink Powerdirector duidelijk waarneembaar is. Dit is niet wat u zou verwachten, maar het wordt nog gekker.

Met GPU-Z nemen we overduidelijk waar dat de load op de GPU toeneemt. Bij de Nvidia Geforce GTX 285 schommelt deze altijd tussen de nul en tien procent, terwijl bij de ATI Radeon 4870X2 de GPU-load ligt tussen de nul en 77 procent. Opvallend daarbij is dat de hoogste GPU-load altijd wordt gemeten bij het afspelen van avchd-bestanden zonder effecten en dat wanneer er gebruik wordt gemaakt van effecten of het beeld-in-beeld filter de GPU-load duidelijk afneemt. Het duidelijkst was dit zichtbaar in Corel Videostudio Pro en Magix Videodeluxe. Zodra u daar een tweede videospoor inzet, wordt er geen gebruik meer gemaakt van de GPU. Een verontrustend resultaat, temeer omdat de beeldkwaliteit niet verbetert en de video niet vloeiender afspeelt.

Geen verschil
Bij het exporteren naar mpeg-2 en m2ts of mp4 met de H.264-codec zijn er ook geen verschillen te constateren met de goedkopere videokaarten. De processorbelasting blijft vrijwel altijd gelijk en er wordt ook geen merkbaar resultaat geboekt in snelheidwinst. Enige uitzondering hierop is Cyberlink Powerdirector in combinatie met de Nvidia Geforce GTX 285, waar het exporteren van een minuut dv-avi naar m2ts met H.264-codec aanzienlijk sneller verloopt.

 

Conclusie gpu-versnelling

Het inschakelen van hardware acceleratie in  de door ons geteste videobewerkingpakketten levert minimaal of geen resultaat op. Het leidt in geen enkel geval tot een verbetering van het beeld en de video wordt ook niet vloeiender afgespeeld. Alleen bij Pinnacle Studio heeft het inschakelen van hardware acceleratie direct zin, omdat het daardoor mogelijk wordt om beeld-in-beeld effecten te bekijken. Daarnaast maakt het voor de bewerking van hd-video niets uit als u uw computer upgrade met een snellere videokaart.

Hardware acceleratie heeft wel zin als de software geoptimaliseerd is voor Cuda en ATI Stream. Cyberlink Powerdirector komt hiermee in de goede richting. De processorbelasting bij het bewerken van avchd-video is in dit pakket minimaal, maar helaas is dit nog niet direct terug te zien in de kwaliteit van het beeld. Wel loopt de video in alle gevallen vloeiend zelfs met het gebruik van drie videosporen. De echte winst wordt met Cyberlink Powerdirector pas geboekt als u de bestanden gaat encoderen met een Nvidia-kaart. En alleen in dat geval loont het om een snellere videokaart aan te schaffen.

 

Tabel ATI Radeon 4830 vs 4870 x2

ATI Radeon 4830 ATI Radeon 4830 ATI Radeon 4870 x2 ATI Radeon 4870 x2
Gemiddelde processor belasting in procenten ZONDER hardware acceleratie Gemiddelde processor belasting in procenten MET hardware acceleratie Gemiddelde processor belasting in procenten ZONDER hardware acceleratie Gemiddelde processor belasting in procenten MET hardware acceleratie
Premiere Elements 8
Afspelen full hd avchd video 40 procent (vloeiend beeld) 40 procent (vloeiend beeld) 76 procent (vloeiend beeld) 42 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd met twee effecten 55 procent (schokkerig beeld) 55 procent (schokkerig beeld) 80 procent (schokkerig beeld) 80 procent (schokkerig beeld)
Avchd full hd beeld in beeld 74 procent (schokkerig beeld) 74 procent (schokkerig beeld) 83 procent (schokkerig beeld) 83 procent (schokkerig beeld)
Full hd avchd naar mpeg-2 sd 70 procent (3 minuten en 27 seconden) 70 procent (3 minuten en 27 seconden) 80 procent (3 minuten en 41 seconden) 80 procent (3 minuten en 41 seconden)
DV-AVI naar mp4 H.264 100 procent (6 minuten en 25 seconden) 100 procent (6 minuten en 25 seconden) 100 procent (6 minuten en 27 seconden) 100 procent (6 minuten en 27 seconden)
Pinnacle Studio 14
Afspelen full hd avchd video 40 procent (vloeiend beeld) 40 procent (vloeiend beeld) 40 procent (vloeiend beeld) 40 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd met twee effecten 68 procent (schokkerig beeld) 68 procent (redelijk beeld) 40 procent (schokkerig beeld) 67 procent (schokkerig beeld)
Avchd full hd beeld in beeld 80 procent (schokkerig beeld) 80 procent (schokkerig beeld) 56 procent (schokkerig beeld) 85 procent (schokkerig beeld)
Full hd avchd naar mpeg-2 sd 70 procent (2 minuten en 13 seconden) 70 procent (2 minuten en 13 seconden) 70 procent (2 minuten en 15 seconden) 70 procent (2 minuten en 3 seconden)
DV-AVI naar Blu-ray h.264 96 procent (50 seconden) 96 procent (50 seconden) 90 procent (46 seconden) 90 procent (47 seconden)
Corel Videostudio Pro X3
Afspelen full hd avchd video 44 procent (vloeiend beeld) 7 procent (vloeiend beeld) 75 procent (vloeiend beeld) 50 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd met twee effecten 96 procent (schokkerig beeld) 74 procent (schokkerig beeld) 80 procent (schokkerig beeld) 80 procent (schokkerig beeld)
Avchd full hd beeld in beeld 92 procent (schokkerig beeld) 92 procent (schokkerig beeld) 92 procent (schokkerig beeld) 92 procent (schokkerig beeld)
Full hd avchd naar mpeg-2 sd 96 procent (2 minuten en 27 seconden) 96 procent (2 minuten en 27 seconden) 95 procent (2 minuten en 9 seconden) 95 procent (2 minuten en 5 seconden)
DV-AVI naar m2ts h.264 92 procent (2 minuten en 18 seconden) 92 procent (2 minuten en 18 seconden) 92 procent (2 minuten en 23 seconden) 92 procent (2 minuten en 21 seconden)
Magix Video deluxe 16
Afspelen full hd avchd video 40 procent (vloeiend beeld) 18 procent (vloeiend beeld) 30 procent (vloeiend beeld) 20 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd met twee effecten 40 procent (schokkerig beeld) 34 procent (schokkerig beeld) 40 procent (schokkerig beeld) 34 procent (schokkerig beeld)
Avchd full hd beeld in beeld 32 procent (schokkerig beeld) 29 procent (schokkerig beeld) 43 procent (schokkerig beeld) 32 procent (schokkerig beeld)
Full hd avchd naar mpeg-2 sd 32 procent (4 minuten en 5 seconden) 32 procent (4 minuten en 5 seconden) 32 procent (4 minuten en 5 seconden) 32 procent (4 minuten en 5 seconden)
DV-AVI naar mp4 h.264 80 procent (1 minuut en 48 seconden) 80 procent (1 minuut en 48 seconden) 80 procent (1 minuut en 48 seconden) 80 procent (1 minuut en 48 seconden)
Cyberlink Powerdirector 8
Afspelen full hd avchd video 22 procent (vloeiend beeld) 3 procent (vloeiend beeld) 20 procent (vloeiend beeld) 6 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd met twee effecten 28 procent (vloeiend beeld) 16 procent (vloeiend beeld) 31 procent (vloeiend beeld) 18 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd beeld in beeld 45 procent (vloeiend beeld) 23 procent (vloeiend beeld) 49 procent (vloeiend beeld) 32 procent (vloeiend beeld)
Full hd avchd naar mpeg-2 sd 78 procent (2 minuten en 2 seconden) 98 procent (1 minuut en 1 seconde) 96 procent (1 minuut en 16 seconden) 90 procent (1 minuut en 2 seconden)
DV-AVI naar m2ts h.264 85 procent (2 minuten en 40 seconden) 85 procent (2 minuten en 40 seconden) 85 procent (2 minuten en 40 seconden) 85 procent (2 minuten en 40 seconden)

 

Tabel Nvidia GT 9600 vs Nvidia GTX 285

Nvidia GT 9600 Nvidia GT 9600 Nvidia GTX285 Nvidia GTX285
Gemiddelde processor belasting in procenten ZONDER hardware acceleratie Gemiddelde processor belasting in procenten MET hardware acceleratie Gemiddelde processor belasting in procenten ZONDER hardware acceleratie Gemiddelde processor belasting in procenten MET hardware acceleratie
Premiere Elements 8
Afspelen full hd avchd video 40 procent (vloeiend beeld) 25 procent (vloeiend beeld) 40 procent (vloeiend beeld) 25 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd met twee effecten 55 procent (schokkerig beeld) 30 procent (schokkerig beeld) 55 procent (schokkerig beeld) 30 pocent (schokkerig beeld)
Avchd full hd beeld in beeld 80 procent (schokkerig beeld) 58 procent (schokkerig beeld) 75 procent (schokkerig beeld) 55 procent (schokkerig beeld)
Full hd avchd naar mpeg-2 sd 70 procent (3 minuten en 59 seconden) 70 procent (3 minuten en 59 seconden) 70 procent ( 3 minuten en 59 seconden) 70 procent ( 3 minuten en 59 seconden)
DV-AVI naar mp4 H.264 100 procent ( 6 minuten en 30 seconden) 100 procent ( 6 minuten en 30 seconden) 100 procent ( 6 minuten en 30 seconden) 100 procent ( 6 minuten en 30 seconden)
Pinnacle Studio 14
Afspelen full hd avchd video 40 procent (vloeiend beeld) 40 procent (vloeiend beeld) 40 procent (vloeiend beeld) 43 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd met twee effecten 68 procent (schokkerig beeld) 68 procent (redelijk beeld) 72 procent (redelijk beeld) 40 procent (redelijk beeld)
Avchd full hd beeld in beeld 80 procent (schokkerig beeld) 80 procent (schokkerig beeld) 80 procent (schokkerig beeld) 80 procent (schokkerig beeld)
Full hd avchd naar mpeg-2 sd 70 procent (2 minuten en 2 seconden) 70 procent (2 minuten en 2 seconden) 72 procent (2 minuten en 15 seconden) 72 procent (2 minuten en 15 seconden)
DV-AVI naar Blu-ray h.264 96 procent (50 seconden) 96 procent (50 seconden) 96 procent (49,6 seconden) 96 procent (49,6 seconden)
Corel Videostudio Pro X3
Afspelen full hd avchd video 26 procent (vloeiend beeld) 18 procent (vloeiend beeld) 26 procent (vloeiend beeld) 17 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd met twee effecten 96 procent (redelijk beeld) 89 procent (redelijk beeld) 38 procent (schokkerig beeld) 14 procent (schokkerig beeld)
Avchd full hd beeld in beeld 96 procent (schokkerig beeld) 89 procent (schokkerig beeld) 38 procent (schokkerig beeld) 35 procent (schokkerig beeld)
Full hd avchd naar mpeg-2 sd 93 procent (2 minuten en 29 seconden) 92 procent (2 minuten en 29 seconden) 96 procent (2 minuten en 23 seconden) 93 procent (2 minuten en 23 seconden)
DV-AVI naar m2ts h.264 93 procent (1 minuut en 50 seconden) 65 procent (1 minuut en 21 seconden ) 92 procent ( 2 minuten) 58 procent (1 minuut en 29 seconden)
Magix Video deluxe 16
Afspelen full hd avchd video 29 procent (vloeiend beeld) 21 procent (vloeiend beeld) 29 procent (vloeiend beeld) 21 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd met twee effecten 42 procent (schokkerig beeld) 32 procent (schokkerig beeld) 42 procent (schokkerig beeld) 32 procent (schokkerig beeld)
Avchd full hd beeld in beeld 42 procent (schokkerig beeld) 32 procent (schokkerig beeld) 42 procent (schokkerig beeld) 32 procent (schokkerig beeld)
Full hd avchd naar mpeg-2 sd 32 procent (4 minuten en 5 seconden) 32 procent (4 minuten en 5 seconden) 32 procent (4 minuten en 5 seconden) 32 procent (4 minuten en 5 seconden)
DV-AVI naar mp4 h.264 87 procent ( 1 minuut en 48 seconden) 76 procent (1 minuut en 48 seconden) 87 procent ( 1 minuut en 48 seconden) 76 procent (1 minuut en 48 seconden)
Cyberlink Powerdirector 8
Afspelen full hd avchd video 18 procent (vloeiend beeld) 3 procent (vloeiend beeld) 22 procent (vloeiend beeld) 6 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd met twee effecten 23 procent (vloeiend beeld) 7 procent (vloeiend beeld) 31 procent (vloeiend beeld) 13 procent (vloeiend beeld)
Avchd full hd beeld in beeld 45 procent (vloeiend beeld) 23 procent (vloeiend beeld) 46 procent (vloeiend beeld) 13 procent (vloeiend beeld)
Full hd avchd naar mpeg-2 sd 96 procent (1 minuut en 16 seconden) 88 procent (1 minuut en 3 seconden) 96 procen (1 minuut en 10 seconden) 92 procent (56 seconden)
DV-AVI naar m2ts h.264 55 procent (2 minuten en 43 seconden) 85 procent (1 minuut en 5 seconden)) 85 procent (2 minuten en 40 seconden) 97 procent (36 seconden)