Videobestanden op het internet

Videobestanden op het internet

Het zal jou ook niet ontgaan zijn dat er steeds meer sites zijn waar je kunt kijken naar videofragmenten. De reden hiervoor is simpel. Er is meer bandbreedte dan enkele jaren geleden en steeds meer consumenten beschikken over een kabel of ADSL-aansluiting. Hierdoor kost het minder moeite om videofragmenten naar je computer te halen en af te kijken.

Het produceren van videofragmenten is niet moeilijk. Over het algemeen wordt er gebruikt gemaakt van vijftal bestandsformaten met ieder hun eigen eigenschappen en players om de bestanden te kunnen bekijken. De meest gebruikte videoformaten zetten we even op een rijtje.

AVI-bestanden

Deze videobestanden kun je herkennen doordat achter de bestandsnaam .avi staat. Het AVI-bestandsformaat komt uit de stal van Windows en heeft een aantal nadelen voor gebruik op het internet. Ten eerste is AVI in zijn oorspronkelijke ongecomprimeerde vorm te groot om te gebruiken. Vijf seconden video is al snel 150 MB en dat is niet te downloaden. Naarmate de techniek om video te comprimeerde verbeterde, zag je steeds meer dat AVI werd gekozen als bestandsformaat. AVI-bestanden gecomprimeerd met de DIVX-codec, die origineel gebaseerd was op Microsoft MPEG layer versie 4, leveren een zeer goede kwaliteit die nog steeds te hanteren is. Toch zien we dat deze techniek vooral wordt toegepast voor het encoderen van complete speelfilms en niet zozeer wordt gebruikt voor het aanbeiden van fragmenten op het internet. Gewone AVI-bestanden kunnen bijna met iedere media player worden bekeken. Zijn ze met de DIVX-codec ge├źncodeerd dan is daar een decoder voor nodig die je gratis kunt downloaden.

MPEG-bestanden

Videobestanden ge├źncodeerd met MPEG1 of MPEG2 vinden we veel terug op het internet. De relatief hoge compressie met behoud van uitstekende kwaliteit maakte deze vorm van compressie populair. MPEG1 bestanden zijn wat minder van kwaliteit dan die van MPEG2, maar nog altijd goed genoeg voor het aanbeiden van fragmenten. Net zoals bij AVI-bestanden, moeten MPEG-bestanden in zijn geheel worden gedownload naar de computer om te kunnen worden afgespeeld. MPEG1-bestanden worden ook gebruikt om VCD's te maken, terwijl MPEG2 wordt gebruikt voor de productie van SVCD's en DVD's. MPEG1-bestanden zijn voor de leek eenvoudig te maken. Voor het fabriceren van MPEG2-bestanden zijn aparte encoders nodig. Wel moet worden gezegd dat steeds meer videobewerkingspakketten een eenvoudig uitvoeroptie bieden voor MPEG2-bestanden. MPEG2 vereist kennis van de maker om deze bestanden goed te kunnen krijgen. Waar MPEG1-bestanden volop aanwezig zijn worden MPEG2-bestanden maar zelden gebruikt op het internet. Dit komt doordat voor het afspelen hiervan een aparte codecs of spelers vereist zijn.

Windows Media-bestanden

Deze twee bestandformaten, uit de stal van Microsoft, zijn speciaal gemaakt voor het gebruik op Internet. ASF is een oud formaat maar nog wel te vinden terwijl WMV de vervanger is van ASF. WMV-bestanden worden verkregen door AVI-bestanden te comprimeren met de Windows Media video en audio codecs. Op dit moment is van die codecs versie 9 verkrijgbaar. Bijna ieder respecterend pakket biedt uitvoer naar dit bestandsformaat. IS dat niet het geval dan kun je bij Microsoft gratis de Media Encoder downloaden. Dit programma biedt je de mogelijkheid bestanden geschikt te maken voor allerlei verschillende bandbreedtes. Zo kun je bepalen dat je een grotere compressie gebruikt voor modem gebruikers dan voor ADSL-gebruikers. WMV-bestanden worden afgespeeld met Windows Media Player die standaard op iedere computer staat. Voorbeelden van deze filmpjes kun je vinden op wannahaves.nl.

RealVideo-bestanden

Het bedrijf RealNetworks is de tegenhanger van Microsoft. Ook dit bedrijf bedacht een internet-bestandsformaat voor video en audio te weten, RealVideo. Er zijn verschillende versies van RealVideo die niet allemaal compatibel zijn. Voor het afspelen van RealVideo bestanden heb je de RealPlayer nodig, die je gratis kunt downloaden op Realnetworks.com. De huidige versie van RealVideo is 8. RealVideo bestanden hebben als achtervoegsel RM. Wordt er gebruik gemaakt van een RealServer, dan heb je naast het RM-bestand ook een RAM-bestand nodig die informatie verschaft aan deze server. Je zult zien dat veel bedrijven een keuze hebben in de videoformaten die zij aanbieden. Zo heeft HMG voor RealVideo gekozen. Deze keuze kan voortkomen uit een overkoepelende deal of door een koste baten overweging.

QuickTime-bestanden

Sinds jaar en dag zijn de QuickTime-bestanden populair. Allereerst als tegenwicht voor Microsoft. Apple Computers kon het natuurlijk niet nalaten een eigen formaat te hebben. QuickTime-bestanden zijn te herkennen aan het achtervoegsel MOV. QuickTime Movies hebben een uitstekende kwaliteit en kunnen door alle bekende media players worden afgespeeld. Behalve video kan dit formaat ook overweg met 3D, Virtual Reality en Text. Evenals de concurrenten is dit formaat zowel in een downloadable versie als streaming versie te gebruiken.

Streaming Media

Het bekijken van video op het internet kan op twee manieren. Je kunt de bezoeker de bestanden laten downloaden of je kunt de bestanden streamen. In het eerste geval moet de bezoeker altijd wachten totdat het bestand in zijn geheel binnen is. Zeker bij grotere bestanden kan dit bezwaarlijk zijn. De wachttijden zijn dan lang en de ervaring leert dat hier maar weinig mensen het geduld voor kunnen opbrengen. De tweede manier is streamen. De gebruiker kan dan direct naar de beelden kijken. Daarnaast heeft streamen als voordeel van de zender dat het videomateriaal moeilijk of in z'n geheel niet te bewaren is door de gebruiker. Verdere distributie en dus piraterij wordt hiermee voorkomen. Verder zijn streaming servers goed in staat om de bandbreedtes goed te verdelen, zodat de juiste hoeveelheid informatie naar de ontvangers wordt gestuurd. In theorie is alles te streamen. Door gebruikte maken van het gratis pakket Windows Media Encoder kun je streamen van een webcam, televisie, videorecorder, camera of een bestand. Wel is het zo dat de streaming servers speciaal zijn gebouwd voor de werking met bestandsformaten die hiervoor zijn bedoeld. De drie meeste gebruikte bestandsformaten zijn Windows Media, RealAudio en Apple Quicktime bestanden.

Fine Tuning van videobestanden

Het optimaliseren van videobestanden is een leuke bezigheid. Tijdens deze optimalisatie probeer je het beste beeld te verkrijgen dat zo min mogelijk bandbreedte vereist. Je kunt spelen met kleuren, afmetingen of snelheden maar er zijn ook een keur aan filters beschikbaar die je helpen het beste resultaat te verkrijgen. Ieder bestandsformaat kent zijn eigen pakket waarin je deze bewerkingen kunt uitvoeren. Gelukkig zijn er ook pakketten die je hierbij kunnen helpen. Het bedrijf Discreet geeft Cleaner uit. Binnen Endemol gebruiken we versie 5. Onlangs is versie 6 uitgebracht. In cleaner kun je alle gewenste formaten bewerken en optimaliseren. Deze handelingen kun je vastleggen in een script waardoor je ze meerdere keren kunt gebruiken.

Spring naar toolbar