Hardware voor videobewerking

hardware_videobewerking

Hardware voor videobewerking

Een goede computer is van essentieel belang bij videobewerking. De grote datastromen en de complexe mixing van beelden vragen veel van de computer. Het is moeilijk exact aan te geven waaraan een video-pc moet voldoen, maar globale richtlijnen zijn er wel te geven. We geven een overzicht van de belangrijkste onderdelen en die punten die daarbij van belang kunnen zijn.

De processor
Deze zorgt voor verweking van de rekenprocessen. Bij videobewerking merken we al snel het verschil tussen langzame en snelle processoren bij het gebruik van effecten en overgangen. Snellere processoren betekent korter renderen en dus sneller resultaat. Het verschil tussen een Pentium II en Pentium IV kan bij een eenvoudig effect toegepast op vijf minuten video al snel tien minuten schelen. De verschillen worden tien tot twintig keer zo groot als we een film van 60 minuten in avi-formaat willen encoderen naar mpeg-2.

Geheugen
Meer geheugen betekent een snellere verwerken van rekenprocessen en de mogelijkheid om verschillende programma's naast elkaar te kunnen gebruiken. Om goed te kunnen videobewerken op een computer met Windows XP is minimaal 1024 MB gewenst.

Harde schijf
Videobewerking betekent grote hoeveelheden data. Als u met dv-materiaal werkt, heeft u ruim 3,5 mb schijfruimte nodig per seconde. Dit is minstens 12.5 GB per uur videomateriaal. Genoeg schijfruimte is dus van belang. Het beste is om minimaal twee, het liefst drie harde schijven te gebruiken. Eén harde schijf wordt gebruikt voor het systeem en de programmatuur de anderen enkel voor het videobewerken. Op deze manier kan de maximale snelheid van de harde schijven worden gebruikt en worden kansen op fouten tijdens het renderen en encoderen geminimaliseerd.

DV-aansluiting
Als u digitaal wilt capturen, moet uw computer over een Firewire of IEEE1394 poort beschikken. Sommige moederborden zijn hiermee uitgerust, anders is een dv-kaart noodzakelijk. Let bij de aanschaf erop dat de dv-aansluiting OHCI compatible is. Met deze standaard bent u er zeker van dat de kaart met ieder softwarepakket werkt.

Analoog capturen

Wilt u analoog materiaal capturen dan moet uw computer beschikken over een capturekaart. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen. Aan te raden zijn de analoog-digitaal converters die de analoge signalen extern omzetten naar dv. U voorkomt op die manier eventueel problemen met de uitwisselbaarheid van uw videofilmpjes.

Videokaarten
Iedere videokaart uitgerust met 16 MB videogeheugen is prima geschikt voor videobewerking. Erg handig zijn de videokaarten waarop twee monitoren kunnen worden aangesloten. Voor videobewerking is dit geen overbodige luxe.

Ventilatoren
Zoals gezegd vraagt het bewerken van video nog al wat van de computer. Extra koeling is noodzakelijk om over verhitting te voorkomen. Er zijn ventilatoren die in de kast kunnen worden gemonteerd en die speciaal geschikt zijn voor de harde schijven.

DVD-brander
Om originele opnames te kunnen archiveren is een dvd-brander zeer handig. Er past ongeveer twintig minuten video in dv-formaat op een dvd van 4,7 GB. Archiveer dus pas als de onnodige onderdelen van de film zijn verwijderd.