De goede microfoon

De goede microfoon

Microfoons worden onderverdeeld in twee groepen te weten dynamische en condensator microfoons. Dynamische microfoons zorgen voor hun eigen stroom, worden het meest gebruikt en zijn verkrijgbaar van enkele tientallen euro's tot enkele honderden. Condensator microfoons werken op batterijen of krijgen stroom van de camera, mixer of ander audioapparatuur. Deze manier van stroom verkrijgen wordt ook wel phantom power genoemd. Dynamische microfoons worden vooral gebruikt in studio's. Ze geven over het algemeen een warmer geluid maar zijn gevoelig voor keiharde geluidsstoten. De dynamische en condensator microfoons kunnen verder worden onderverdeeld in twee groepen.

Omni directioneel
De omni directionele microfoons vangen geluid op van alle kanten. Deze microfoon zit meestal op een dv-camera's. Omni directionele microfoons worden zelden gebruikt bij live optredens of andere situaties waarbij het geluid direct wordt weergegeven door de luidsprekers. Deze microfoon werkt het best in een stille omgeving.

Uni directioneel
De uni directionele microfoons komen het meest voor en vangen het geluid op in het midden. De grootte van de hoek die de microfoon biedt om het geluid op te vangen bepaald of de microfoon cardiod, hyper cardiod of super cardiod is. De laatste hebben een zeer gerichte ontvangst mogelijkheid. Deze microfoons vangen zeer weinig omgevingsgeluid op en worden vaak bij zang of dialogen in een rumoerige omgeving gebruikt.

Soorten microfoons
Wie overweegt om een ander microfoon te gebruiken in plaats van de microfoon op de dv-camera komt voor een aantal keuzes te staan.

Shotgun
Deze super cardiod microfoon wordt bevestigd aan een stok die vervolgens wordt gehengeld bij het geluid dat u wilt opnemen. Het voordeel van een shotgun is dat de microfoon niet in beeld komt.

Lavalier
Dit zijn de kleine microfoontjes worden vastgezet op de kleding van de persoon. Lavalier microfoons kunnen zowel omni als uni directioneel zijn. Een goede regel voor het plaatsen van een lavalier microfoon is door een uitgestrekte duim op de kin van de persoon te leggen met een gesloten vuist. De microfoon wordt geplaatst direct onder de vuist.

Stick
Erg handig bij het maken van een reportage, waarbij het niet uitmaakt dat de microfoon in beeld komt. De meeste sticks zijn uni directioneel en dynamisch