AVCHD converteren

teaser-avchd-converteren

AVCHD converteren

U kunt van alles zeggen over AVCHD, behalve dat het een prettig bestandsformaat is om mee te werken of af te spelen. AVCHD-bestanden omzetten naar een hanteerbaarder bestandsformaat  lost veel problemen op.  Wij bekeken tien converters die u daarbij kunnen helpen.

Verleid door de prachtige beelden op en de mogelijkheden van Full HD televisies besluiten veel mensen om een HD-camera te kopen. Bijna alle consumenten HD-camera’s slaan de video in de Full HD  resolutie 1920 x 1080 op in AVCHD-formaat. Alleen JVC biedt de mogelijkheid om dit ook in MPEG-2 te doen.

De met H.264/AVC geëncodeerde AVCHD-bestanden (.MTS en .M2TS) met een gemiddelde bitrate van 17 Mbit/s zien er schitterend uit. Wie voor de eerste keer zijn eigen opgenomen beelden terugziet op een Full HDTV door de camera direct via een HDMI-aansluiting (High Definition Multimedia Interface) aan de televisie te koppelen, zal de bevestiging krijgen dat HD-video inderdaad veel mooier is.

avchd-converteren-hd-mooi

Het is goed om die ervaring alvast te hebben voordat u op de computer met de AVCHD-bestanden gaat werken, zodat u weet waarvoor u het uiteindelijk allemaal doet. Want op het moment dat u voor het eerst met AVCHD aan de slag gaat op de pc, komt u hoogstwaarschijnlijk voor één van de volgende problemen te staan.

De computer blijkt niet snel genoeg te zijn om AVCHD te kunnen afspelen, de verouderde videobewerkingssoftware kan geen AVCHD-bestanden importeren en u komt er achter dat zowel Quicktime als Windows Media Player niet in staat zijn om AVCHD-bestanden weer te geven.

Iedereen reageert natuurlijk anders op zulke problemen. De één zal besluiten om de ‘One Push’ knop op de HD-camera veelvuldig te gaan gebruiken om snel een AVCHD-dvd te maken die af te spelen is op een Blu-ray-speler, terwijl de ander zal besluiten om de pc’s  te upgraden of zelfs een nieuwe te kopen. Maar laten we u gelijk uit de droom helpen; ook de snelste pc’s met de nieuwste software hebben nog steeds de grootste moeite met bewerken van AVCHD-bestanden.

AVCHD Converteren

Een oplossing om toch goed te kunnen werken met AVCHD-bestanden zonder dat dit veel geld hoeft te kosten is er wel degelijk. Converteer de bestanden naar een ander bestandsformaat waar de computer en de software wel mee overweg. Dit kan een AVI-bestand zijn geëncodeerd met het oudere MPEG-4 Part 2 of een MPEG-2-bestand met minimaal de dubbele bitrate om zo min mogelijk kwaliteitsverlies te hebben.

Wilt u de AVCHD-bestanden niet bewerken maar direct exporteren, dan kunt u de converter natuurlijk ook gebruiken om de HD-video te converteren naar iPod, PSP, Mobiel, of één van de vele webformaten zodat u de video kunt uploaden naar YouTube.com, Vimeo.com of Exposureroom.com.

Bij onze test hebben we niet gekeken naar de kwaliteit van deze laatste categorie bestanden. Interessanter en belangrijker vonden we het eens te kijken of er na het converteren naar een ander HD-formaat er nog iets overbleef van de kwaliteit, zodat u er nog steeds van zult genieten wanneer u de beelden na bewerking terugziet op uw HDTV.

Conclusie
De algemene conclusie moet zijn dat het slecht gesteld is met de kwaliteit van de meeste converters. Opvallend is dat de converters die het meest reclame maken op het internet niet goed in staat zijn om AVCHD-bestanden met behoud van kwaliteit te encoderen naar een ander HD-formaat.

Een eerste vereiste om de kwaliteit van de originele AVCHD-bestanden te kunnen evenaren is een minimale bitrate van 25 Mbit/s. Weliswaar leverde de AVS Video Converter goede MPEG-2-bestanden af met een bitrate van 15 Mbit/s, maar dat deze haalde het niet bij de beelden van VoltaicHD (25 Mbit/s), AVCHD Upshift (60 Mbit/s) en Elecard Converter Studio AVC HD Edition (80 Mbit/s).

Opmerkelijk is dat de ‘oude’ converters, Alive HD Video Converter, AVS Video Converter, OJOsoft HD Videoconverter en Xilisoft Video Converter Ultimate, die een upgrade hebben ondergaan om AVCHD-bestanden te kunnen converteren niet kunnen tippen aan de nieuwkomers VoltaicHD, AVCHD Upshift,en Elecard Converter Studio AVC HD Edition.

De beste converter is die van Elecard. Zowel de mpeg-2-bestanden als de AVI-bestanden van deze converter verschilde met het blote oog niet van de originele AVCHD-bestanden. Het pakket is niet het meest eenvoudige in gebruik, maar werkt stabiel en levert de beste kwaliteit en is in staat om naar verschillende bestandsformaten te exporteren. AVCHD-upshift van NewBlueFX en VoltaicHD van Shedworx zijn waardige alternatieven. Ze zijn eenvoudig in gebruik, leveren prima beelden af, maar kunnen maar naar één formaat exporteren.

 

Alive HD Video Converter

De interface van Alive HD Video Converter is simpel van opzet,  eenvoudig in gebruik, maar wel beperkt. U kunt bestanden toevoegen en verwijderen en bij ‘Options’ kunt u het gewenste exportformaat opgeven. Het is niet mogelijk aangepaste profielen op te slaan en  behalve het bestandsformaat, de resolutie en de bitrates valt er niets in te stellen.

avchd-converteren-alive-videoconverter

Of u nu naar AVI met MPEG-4 part 2, MPEG-2 of een MPEG-4/H.264 exporteert, de maximale bitrate voor video is 12 Mbit/s en voor audio 320 Kbps. Dit is niet genoeg om kwaliteit te leveren. Bij beeldwisselingen toont het beeld direct blokken en scherpe randen vervagen.  Bestanden die worden geconverteerd naar MPEG-2 krijgen vreemd genoeg een MPEG-1 container, waardoor sommige multimediaspelers niet in staat zijn de beelden weer te geven. Converteren naar lagere resolutie levert betere resultaten op, maar die zien er weer niet uit op een HDTV. Conclusie is dan ook dat Alive HD Video Converter niet de meest ideale HD-converter is voor uw AVCHD-bestanden.

avchd-converteren-alive-videoconverter-resultaat

Naam Alive HD Video Converter
Leverancier Alivemedia
Website alivemedia.net
Prijs € 27
Import
MTS Ja
M2TS Ja
Exportformaat
MPEG -2 Ja
AVI MPEG-4 V2 Ja
WMV HD Ja
AVI DV25 Nee
Uncompressed avi Nee
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 12 Mbit/s
Kwaliteit Matig

 

AVCHD Upshift

Dat focus aanbrengen resultaat kan opleveren bewijst NewBluefx met AVCHD Upshift. Deze nieuwe converter kan namelijk maar één ding en dat is AVCHD-bestanden converteren naar MPEG-2. AVCHD-Upshift accepteert MTS en M2TS bestanden en na de import geeft het direct de kenmerken van deze bestanden weer.

avchd-converteren-avchd-upshift

U hebt een aantal mogelijkheden om de MPEG-2 bestanden naar uw hand te zetten. U kunt een bitrate kiezen die varieert van 10 Mbit/s tot 60 Mbit/s, u kunt aangeven of u een variabele of constante bitrate wilt hanteren hoeveel keyframes u wilt gebruiken en uit hoeveel frames de MPEG-blokken (GOP’s) moeten worden opgebouwd. Hoe kleiner de GOP des te groter de bestandsomvang omdat er minder wordt gecomprimeerd. Tenslotte kunt u er nog voor kiezen om de audio weg te schrijven naar een WAV-bestand, zodat u het apart kunt bewerken in een audioprogramma.

De kwaliteit van de MPEG-2-bestanden die worden weggeschreven als M2T zijn zeer goed. Heeft één van uw programma’s problemen met het achtervoegsel M2T dan kunt u dit zonder probleem wijzigen in MPG.

avchd-converteren-avchd-upshift-resultaat

Naam AVCHD Upshift
Leverancier NewBluefx
Website newbluefx.com
Prijs € 40
Import
MTS Ja
M2TS Ja
Exportformaat
MPEG -2 Ja
AVI MPEG-4 V2 Nee
WMV HD Nee
AVI DV25 Nee
Uncompressed avi Nee
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 60 Mbit/s
Kwaliteit Uitstekend

 

AVS Video Converter

De eerste aanblik van AVS Video Converter levert een prima indruk op van wat het programma allemaal zou moeten kunnen.  De topnavigatie bevat verschillen knoppen die ieder een bestandsformaat aangeven waarnaar toe kan worden geconverteerd. Er is een importvenster en de mogelijkheid om een bestandnaam en pad op te geven voor de export.

avchd-converteren-avs-video-converter

Na het kiezen van een bestandsformaat kunt u een bijbehorend profiel selecteren en desgewenst aanpassen. Staan de instellingen goed dan kunt u door op de ‘Advanced’ knop te klikken een overzicht krijgen van zowel de eigenschappen van het bronbestand als het exportbestand.

De meest HD-profielen in AVS Video Converter zijn bedoeld om te converteren naar formaten die geschikt zijn voor mobiele telefoons, game consoles en PDA’s. Voor het omzetten van HD naar een ander HD-formaat is altijd aanpassing van het profiel nodig als u video is opgenomen met 25 frames per seconde omdat standaard de frame rate van 29,97 wordt gehanteerd.

De eerste paar pogingen om de twee testbestanden in batch te converteren liepen op niets uit. Het resultaat was telkens dat we één corrupt bestand kregen. Uiteindelijk de bestanden één voor  één geconverteerd naar MPEG-2 en Microsoft MPEG-4 Part 2. Dit werkte beter. Het AVI-bestand was snel klaar, maar over het één minuut durende MPEG-2 filmpje deed AVS Video Converter ruim twaalf minuten! Maar goed, als de kwaliteit dan maar goed is.

Niets is minder waar beide bestanden waren kwalitatief een drama. Behalve blokvorming werden kleuren door elkaar gehusseld en werden we geconfronteerd met schokkerige beelden. We hebben nog geprobeerd de originele bitrate te handhaven, maar als we dat probeerde, liep het programma vast.

De handige kleine video-editor ten spijt kunnen we AVS Video Converter niet aanraden voor het converteren van uw AVCHD-bestanden.

avchd-converteren-avs-video-converter-resultaat

Naam AVS Video Converter 6.2
Leverancier AVS
Website avsmedia.com
Prijs € 30
Import
MTS Ja
M2TS Ja
Exportformaat
MPEG -2 Ja
AVI MPEG-4 V2 Ja
WMV HD Ja
AVI DV25 Nee
Uncompressed avi Ja
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 15 Mbit/s
Kwaliteit Goed

 

Elecard Converter Studio AVC HD Edition

De interface van Elecard Converter Studio AVC HD Edition komt, zeker als u nog nooit met converters hebt gewerkt, indrukwekkend over. Wel twintig MPEG-2 varianten prijken er op het scherm en het venster boven deze profielen bevatten tal van invoervelden om de exportinstellingen tot in detail naar uw hand te zetten.

avchd-converteren-elecard

Maar in feite valt het allemaal best mee en zult u snel vertrouwd raken met deze uitgeklede versie van de Elecard Converter Studio zeker als u snel de Feature Viewer bekijkt die precies aangeeft wat de import- en exportmogelijkheden zijn.
Met deze AVC HD Edition kunt u MTS en M2TS bestanden converteren naar AVI en MPEG-2. Kiest u voor AVI dan hebt u de mogelijkheid om een DV-bestand te maken of helemaal geen compressie te gebruiken. Kiest u voor MPEG-2 dan hebt u de keuze tussen Elementary streams, waarbij geluid en video naar aparte bestanden worden weggeschreven en MPEG-2 Program stream, waarbij de audio en video in één bestand staan.

Nadat u de bestanden hebt geïmporteerd, kiest u eerst een bestandsformaat en daarna één van de vele profielen waaruit u kunt kiezen. De profielen zijn al goed, maar u kunt desgewenst de bekende instellingen voor resolutie, bitrates, aspect ratio’s, GOPS en keyframes handmatig aanpassen.  Erg handig zijn de opties voor kleurcorrectie en kleurbalans en de mogelijkheid om 2-pass encoding in te schakelen. Bij 2-pass encoding duurt het encoderen wel langer door de analyse die voorafgaat aan de daadwerkelijke conversie, maar de kwaliteit wordt er beter van. U kunt de instellingen opslaan in een profiel voor toekomstig gebruik en het bestand toevoegen aan de batch list.

De kwaliteit van de geëxporteerde bestanden is prachtig en wij konden geen verschillen ontdekken met de originelen. Converter Studio AVC HD Edition is een absolute topper die de 57 euro meer dan waard is.

avchd-converteren-elecard-resultaat

Naam Elecard Converter Studio AVC HD Edition
Leverancier Elecard
Website elecard.com
Prijs € 57
Import
MTS Ja
M2TS Ja
Exportformaat
MPEG -2 Ja
AVI MPEG-4 V2 Nee
WMV HD Nee
AVI DV25 Ja
Uncompressed avi Ja
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 80 Mbit/s
Kwaliteit Uitstekend

 

OJOsoft HD Video Converter

Wie er bij wie heeft afgekeken is niet duidelijk, maar de interface van OJOsoft Video Converter is nagenoeg hetzelfde als die van AVS Video Converter. De topnavigatie bevat weliswaar een extra knop waar de verschillende HD-profielen zijn samengebracht en de knoppen hebben een ander benaming, maar voor de rest is er weinig onderscheid. Dat beloofd niet veel goeds.

Gelukkig komen we een stap verder bij het converteren van de batchlijst. We kunnen nu voor ieder bestand afzonderlijk een pad en eigen naam opgeven.  Helaas is het niet mogelijk om aan de verschillende bestanden een apart profiel toe te kennen.

avchd-converteren-ojosoft-video-converter

Na twee seconden is het converteren klaar en kunnen we de output folder openen. Uiteraard staat hier niets in want in twee seconden twee bestanden encoderen kan natuurlijk niet. Wat we ook proberen om de AVCHD-bestanden te converteren naar MPEG-2 met een bitrate van 15 Mbit/s, het resultaat is nul. Na alle instellingen stap-voor-stap te hebben aangepast komen we er achter dat OJOsoft Video Converter wel MPEG-2 bestanden kan maken, maar dat de bitrate dan niet hoger mag zijn dan 8 Mbit/s.  Dat staat gelijk aan de bitrate van een goede dvd en we vrezen dan ook voor de kwaliteit aangezien de resolutie van 1920 x 1080 hetzelfde is gebleven.

We zien ons vermoeden bevestigd als we de bestanden afspelen.  De beelden zijn schokkerig en vol met compressiefouten.  Als we de beelden converteren met een Mpeg-4 V2 codec van Microsoft kunnen we de bitrate wel verhogen naar 15 M/bit, maar er is geen verbetering in het resultaat. We hadden nog enige hoop omdat de conversie ruim een half uur duurde.

OJOsoft HD Video Converter is daarmee de slechtste converter uit deze test.

avchd-converteren-ojosoft-video-converter-resultaat

Naam OJOsoft HD Video Converter
Leverancier Ojosoft
Website ojosoft.com
Prijs € 23
Import
MTS Ja
M2TS Ja
Exportformaat
MPEG -2 Ja
AVI MPEG-4 V2 Ja
WMV HD Ja
AVI DV25 Nee
Uncompressed avi Nee
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 15 Mbit/s
Kwaliteit Slecht

 

VoltaicHD

Over VoltaicHD valt niet zo heel veel te vertellen. De converter kan MTS en M2TS bestanden importeren en deze converteren naar WMV HD en AVI in de resolutie van 1440 x 1080 of 1920 x 1080. U kunt nog een pad aangeven waar de bestanden moeten komen te staan en aangeven of het de audio naar een apart bestand moet worden weggeschreven, maar dat is dan ook alles.

avchd-converteren-voltaivhd

De AVI-bestanden worden met een Microsoft MPEG4 v2 codec  gecodeerd en  VoltaicHD zet surround geluid om naar stereo.

De kwaliteit van zowel de WMV als AVI-bestanden is zeer goed. VoltaicHD richt zich op Windows Movie Maker gebruikers en die zullen met deze bestanden goed uit de voeten kunnen.

avchd-converteren-voltaichd-resultaat

Naam VoltaicHD
Leverancier Shedworx
Website shedworx.com
Prijs € 27
Import
MTS Ja
M2TS Ja
Exportformaat
MPEG -2 Nee
AVI MPEG-4 V2 Ja
WMV HD Ja
AVI DV25 Nee
Uncompressed avi Nee
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 25 Mbit/s
Kwaliteit Zeer goed

 

Xilisoft Video Converter Ultimate

De Xilisoft Video Converter Ultimate is een prima converter zolang u er geen bestanden mee converteert boven de resolutie van 1440 x 1080. De converter is stabiel en beschikt over de prettige eigenschap dat u behalve meerdere bestanden in een batch kunt verwerken ook aan ieder bestand afzonderlijk meerdere profielen kunt koppelen. Dit scheelt een hoop tijd en werkt erg overzichtelijk. Er is een speciaal exportmenu voor HD. Xilisoft Video Converter Ultimate kan exporteren naar HD-MPEG-2, HD-AVI en HD-MP4. De profielen kunt u handmatig aanpassen via de geavanceerde instellingen. Let er hierbij wel op dat als u de bitrate verhoogt u dat ook doet met de maximale bitrate anders bent u niet in staat de bestanden e converteren. De aangepaste templates kunt u opslaan, zodat u vanuit het snelmenu ze kunt selecteren.

avchd-converteren-xilisoft

De AVCHD-bestanden kunt u exporteren met een maximale bitrate van 12 Mbit/s. Dat was niet genoeg om de kwaliteit van de  Full HD bestanden te waarborgen. Compressiefouten en blokvorming waren het resultaat. De AVCHD-bestanden met de HD-resolutie van 1440 x 1080 zagen er wel goed uit.

Xilisoft Video Converter Ultimate heeft nog een aantal extra’s aan boord zoals een ingebouwde editor, een handige bitrate converter en een CPU-gebruiksmeter. Deze converter is erg prettig om mee te werken maar helaas niet geschikt voor het converteren van AVCHD-bestanden in de hoogste resolutie.

avchd-converteren-xilisoft-resultaat

Naam Xilissoft Video Converter Ultimate
Leverancier Xilisoft
Website xilisoft.com
Prijs € 44
Import
MTS Ja
M2TS Ja
Exportformaat
MPEG -2 Ja
AVI MPEG-4 V2 Ja
WMV HD Ja
AVI DV25 Nee
Uncompressed avi Nee
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 12 Mbit/s
Kwaliteit Matig