8 AVCHD-players

teaser_avchd-spelers

8 AVCHD-players

Wie voor het eerst AVCHD-bestanden overzet op de computer zal al snel voor de vraag komen te staan met welke multimediaspeler deze in hemelsnaam zijn te bekijken? Dvscene testte negen multimedia spelers op de afspeelbaarheid van AVCHD-bestanden.

Niet iedere multimediaspeler is in staat om AVCHD-bestanden met het achtervoegsel .MTS en .M2TS te kunnen afspelen. De twee bekendste spelers Windows Media Player en Apple Quicktime geven zonder pardon nul op het rekest. Dit is uitermate vervelend, zeker als u geen alternatieven hebt. Daarom hebben wij verschillende gratis en commerciële spelers gezocht die wel in staat zijn om AVCHD-bestanden af te spelen. U kunt de eigenschappen van deze spelers terugvinden in de tabel.

avchd-spelers-ffdshow-groot

Om AVCHD-bestanden te kunnen afspelen moet een speler over twee belangrijke eigenschappen beschikken. Ten eerst moet het overweg kunnen met de MPEG TS bestandscontainer waarin de video en audio is opgeslagen. Ten tweede moet de speler in staat zijn om de met H.264/AVC gecodeerde videostream te decoderen.

Veel commerciële mediaspelers zoals Nero Showtime, WinDVD en Power DVD voldoen na installatie al aan beide eisen om AVCHD-bestanden af te spelen. De multimediaspelers die gratis zijn hebben meestal plug-ins van derden nodig om aan de eisen te kunnen voldoen.

avchd-spelers-haali-media-splitter

Voor het kunnen inlezen van MPEG TS containers wordt dan gebruik gemaakt van de gratis Haali Media Splitter. Met deze DirectShow splitter kunt u AVI-, MKV-, MP4-, en MPEG TS-bestanden afspelen in multimediaspelers die gebruik maken van DirectShow. U kunt daarbij denken aan VLC Media Player, Media Player Classic, Core Media Player of KMPlayer.

Om aan de tweede eis te kunnen voldoen moet er een H.264/AVC codec worden geïnstalleerd. Commerciële multimediaspelers hebben hun eigen H.264/AVC codec of maken gebruik van de Mainconcept of Elecard H.264/AVC codec om de AVCHD-bestanden te decoderen.

avchd-spelers-coreavc-groot

De gratis multimediaspelers maken gebruik van Ffdshow, een DirectShow codec die veel verschillende audio- en videoformaten ondersteunt. In een aantal gevallen wordt deze direct geïnstalleerd met de multimediaspeler. Is dat niet het geval, dan kunt u deze gratis downloaden op http://sourceforge.net/projects/ffdshow. Na de installatie kunt u bij de instellingen opgeven dat Ffdshow moet worden gebruikt voor het afspelen van H.264/AVC-bestanden.

Er is ook een goedkoop en goedwerkend alternatief voor Ffdshow en dat is de CoreAVC codec die tegen betaling van € 6.25 te verkrijgen is op coreavc.com. Deze codec is ondersteunt weliswaar alleen het H.264/AVC geëncodeerde bestanden, maar die zijn dan ook af te spelen in de Windows Media Player.

Gebruiksgemak AVCHD-spelers

Zonder enige twijfel kunnen we vaststellen dat de commerciële spelers eenvoudiger zijn in gebruiken er visueel beter uitzien. Na installatie kunt u direct AVCHD-bestanden afspelen. Daarnaast ondersteunen deze multimediaspelers ook Blu-ray, dvd en alle bekende videoformaten. Alleen PowerDVD herkende geen .MTS-bestanden. Verandert u echter .MTS in .MPG dan worden de bestanden wel door PowerDVD herkend en afgespeeld.

avchd-spelers-windvd9-plus-groot

Een ander belangrijk voordeel van commerciële multimediaspelers is dat ze gebruik kunnen maken van de grafische processor  van de videokaart. Door deze hardware versnelling daalt de processor belasting enorm, waardoor andere processen op de computer gewoon door kunnen gaan.

Stoeien met gratis AVCHD-spelers

Wie het niet erg vindt om even te stoeien met videocodecs zal prima uit de voeten kunnen met de gratis multimediaspelers. Zeker over de KMPlayer in combinatie met de Haali Media Splitter waren we zeer te spreken. De extra informatie die deze speler geeft over de gebruikte codecs, resolutie en bitrates is erg handig voor als u veel met video werkt.

avchd-speler-kmplayer-groot

Natuurlijk waren er ook gratis multimediaspelers die grote problemen hadden met het afspelen van AVCHD-bestanden. Het is ook om die reden dat Media Player Classic en VLC Media Player niet in ons lijstje zijn opgenomen

Conclusie AVCHD-Spelers

Van de commerciële mediaspelers vonden we WinDVD 9 Plus het beste. Behalve dat deze speler eenvoudig is in gebruik, hardware versnelling ondersteunt en genoeg informatie biedt over de afgespeelde bestanden, is deze ook nog eens goed betaalbaar.

De gratis KMPlayer is misschien wat onhandig in gebruik, maar daar tegenover staat dat het alles afspeelt en veel gedetailleerde informatie geeft over de afgespeelde bestanden. Ook al maakt u al gebruik van een commerciële multimediaspeler dan nog is het handig om deze geïnstalleerd te hebben.

 

Overzicht AVCHD-spelers

Speler Core Media Player KMPlayer Nero Showtime 9 Power DVD 8 Ultra
Bedrijf Corecodec KMPlayer Nero Cyberlink
Website corecodec.com kmplayer.com nero.com cyberlink.com
Prijs Gratis Gratis € 59,99 € 79,99
Afspelen
MTS Ja Ja Ja Nee
M2TS Ja Ja Ja Ja
MP4 Ja Ja Ja Ja
MPEG-2 HD Nee Ja Ja Ja
Meerkanaals geluid Ja Ja Ja Ja
Hardware versnelling Nee Nee Ja Ja
Scherminformatie
Tijd Ja Ja Ja Ja
Aspect ratio Nee Ja Nee Nee
Resolutie Nee Ja Ja Nee
Video codec Nee Ja Ja Ja
Bitrate Nee Ja Nee Ja
Audio type Nee Ja Ja Ja
Audio bitrate Nee Ja Nee Ja
Extra installaties Haali Media splitter Haali Media splitter

 

Speler Quicktime Windows Media Player 11 WinDVD 9 Plus Zoom Player MAX
Bedrijf Apple Microsoft Corel Inmatrix
Website quicktime.com microsoft.com corel.com inmatrix.com
Prijs Gratis Gratis € 49,99 € 36,00
Afspelen
MTS Nee Nee Ja Ja
M2TS Nee Nee Ja Ja
MP4 Ja Nee Ja Ja
MPEG-2 HD Nee Ja Ja Ja
Meerkanaals geluid Ja Ja Ja Ja
Hardware versnelling Nee Nee Ja Nee
Scherminformatie
Tijd Ja Nee Ja Ja
Aspect ratio Ja Nee Ja Ja
Resolutie Ja Nee Ja Ja
Video codec Ja Nee Ja Ja
Bitrate Ja Nee Ja Ja
Audio type Ja Nee Ja Ja
Audio bitrate Ja Nee Ja Nee
Extra installaties Haali Media splitter, Ffdshow