35 handige gratis multimedia tools

teaser-80-multimedia-toolbox

35 handige gratis multimedia tools

Kent u dat filmpje waarbij een man uit grote frustratie zijn toetsenbord kapot slaat op zijn computer? Herkenbaar? Meestal wordt deze ergernis veroorzaakt doordat programma’s net even iets niet kunnen, maar wat van essentieel belang is om uw werk te kunnen afmaken. Daarom bieden we u de onmisbare multimedia toolbox. Met deze selectie van 35 gratis programma’s kunt u nagenoeg ieder probleem de baas.

De computer is een machtig mooie apparaat. Het is in staat om op een ongelofelijke manier nullen en enen tot leven te wekken. U gebuikt het om teksten te verwerken, om in contact te komen met anderen, om foto’s te bewerken of om films te monteren. De tijd die u erin moet steken om bekend te raken met de softwareapplicaties en om tot een mooi resultaat te komen neemt u voor lief. Zeker als u voor uw creaties de nodige waardering krijgt van vrienden en bekenden.

Maar de computer levert ook bij tijd en wijle frustraties op. Dit komt vooral voor als een programma niet precies doet wat we willen. Natuurlijk is niet ieder softwarepakket perfect, maar van veel relatief eenvoudige functies als het schalen van afbeeldingen, het converteren van audio, video of fotobestanden of het afspelen van gedownloade multimediabestanden, zou u toch weinig problemen mee mogen ondervinden. Maar zelfs de meest voorkomende functies werken lang niet altijd optimaal of zijn in z’n geheel niet aanwezig  in bekende softwareapplicaties.

Komt u zo’n probleem tegen dan gaat er meestal veel tijd in zitten om een oplossing te vinden. Het softwareprogramma wordt grondig bekeken, de handleiding uit het stof gehaald en als dat niet mag baten starten we online een zoektocht naar een antwoord. In veel gevallen eindigt die zoektocht met het downloaden van handig tooltje, waarmee u in een handomdraai het probleem hebt opgelost.

Nu zijn er voor ieder probleem wel tientallen freeware programma’s te vinden wat weer kan leiden tot een nieuw probleem, namelijk welke moet ik hebben? Daarom hebben wij voor u 35 handige tools bekeken waar u bijna ieder probleem op multimediaal gebied mee kunt tackelen. Bij elkaar is het niet meer dan 250 MB, zodat u het makkelijk op een flashkaartje of USB-stick kunt meenemen.

 

Algemeen tools

Er zijn een aantal algemene programma’s die altijd van pas komen bij het analyseren van problemen of gewoon handig zijn om bij de hand te hebben. Denk hierbij aan een ftp-programma om website gerelateerde problemen op te lossen, een virusscanner voor het detecteren en onschadelijk maken van virussen of een schijfemulator om IMG, ISO en NRG imagebestanden te kunnen bekijken zonder ze eerst te hoeven branden.

SIW

System Information for Windows geeft u alle informatie over uw computer die u maar wenst. Of het nu gaat om uw hardware, software of netwerk het maakt niet uit. Tot in detail krijgt u alles voorgeschoteld. Of het nu gaat om het achterhalen van firmwareversies, de instellingen van cd-roms en harde schijven of informatie over alle geïnstalleerde programma’s, met een druk op de knop krijgt u de gegevens gepresenteerd. Erg handig is dat u de informatie kunt exporteren naar CSV, HTML en TXT. Maar pas wel op. SIW is zo goed, dat het alle wachtwoorden die u gebruikt in uw browsers ongecodeerd kan weergeven.

multimedia-toolbox-siw

CDBurner XP

Nog niet ieder pakket ondersteunt het branden naar Blu-ray disks. Met CDBurner Xp kunt u alle gangbare schijven branden Daarnaast kunt u met dit programma herschrijfbare schijven formatteren, opstartschijven maken en schijven kopiëren. Maakt u gebruik van de handige dropbox die u op uw desktop kunt laten staan, dan kunt u tijdens uw werkzaamheden bestanden droppen op deze box die u dan later kunt branden.

multimedia-toolbox-cdburner-xp

ShellExView

Veel programma’s maken gebruik van contextmenu’s die via de rechtermuisknop zijn te activeren. Deze zogenaamde shell extentions kunnen problemen opleveren als ze niet goed zijn geprogrammeerd. Gevolg is vaak dat Windows Explorer niet meer werkt, telkens stopt of zelfs dat uw computer vastloopt. Met ShellExView kunt u alle shell extentions uitschakelen. Als u ze daarna één voor één of per groep weer inschakelt, kunt u vrijsnel het probleem achterhalen welke DLL niet goed werkt. Op die manier voorkomt u dat u onnodig programma’s verwijdert of zelf Windows opnieuw installeert.

multimedia-toolbox-shellexview

 

Audio tools

Met de meeste audioprogramma’s kunt u zonder problemen muziek bewerken of bestanden exporteren naar WAV of MP3. Hebt u geen audiobewerkingsprogramma, dan is Audacity met de Lame MP3-plug-in een ideale keuze om snel even een geluidsbestand te mixen of op te schonen. De meeste programma’s schieten vaak te kort in het handig converteren van of naar bestandsformaten die minder gebruikelijk zijn zoals Flac, DTS, of AC3. Ook het corrigeren van gegevens die verwerkt zitten in de tag van het geluidsbestand, zodat u de juiste informatie op uw display ziet, is in gangbare pakketten meestal niet mogelijk.

Mp3tag

MP3 is razend populair. Nagenoeg iedere mobiele telefoon, gameconsole of PDA kan met dit bestandsformaat overweg. Daarnaast zijn er natuurlijk tientallen verschillende mp3-spelers verkrijgbaar, waarmee u naar uw favoriete muziekcollectie kunt luisteren.

Alle apparaten kunnen gegevens tonen over een muzieknummer. Zo kunt u snel achterhalen wie de artiest is, welke titel het nummer heeft en op welk album het nummer staat. Is deze informatie niet correct of in sommige gevallen geheel afwezig dan is dit storend.

multimedia-toolbox-mp3tag

Met Mp3tag kunnen de gegevens snel worden gecorrigeerd van zowel MP3 als MP4, WMA, OGG, APE, AAC en FLAC bestanden. U kunt de correcte tag-informatie zelf invoeren of gebruik maken van een online database.

Blu-ray Stream Extractor

Het geluid van een bepaalde film kan zo goed zijn dat u het misschien wel wilt beluisteren in uw auto of op uw iPod. In het geval van een dvd is het vaak geen probleem om het geluid eruit te vissen, maar het wordt een stuk lastiger als de muziek in DTS HD of Dolby Digital HD versleutelt staat op een Blu-ray-disk.

multimedia-toolbox-blu-ray-stream-extractor

Blu-ray Stream Extractor leest zonder problemen de BDMV-map van een geripte Blu-ray-disk. Het kopiëren van een Blu-ray disk naar uw harde schijf kunt u realiseren met DVDFab HD Decrypter. Na het inlezen van de Blu-ray disk kunt u de gewenste audio stream selecteren en exporteren naar ondermeer  WAV, FLAC, AAC, AC-3, DTS of RAW. Deze formaten zijn om te gebruiken in uw montage. Wilt u AC-3 omzetten MP3 dan kunt u dat realiseren met HeadAC3he.

Free audio converter

Als u regelmatig muziek download moet u maar afwachten in welk muziekformaat dit gebeurt en hoe de kwaliteit daarvan is. Met Free Audio Converter kunt u meerdere bestanden tegelijkertijd converteren van bijvoorbeeld WAV naar MP3 of van MP3 naar AAC. Door één van de voorkeursinstellingen te selecteren bent u er zeker van dat de optimale kwaliteit krijgt en dat het bestand afspeelbaar is op uw apparatuur.

multimedia-toolbox-free-audio-converter

 

Beeldbewerking tools

Even snel een fotobewerken, een tekening schetsen of een 3d-object maken is geen enkel probleem als u uit uw multimedia toolbox respectievelijk Picasa, Advance Paint of Blender installeert. Deze programma’s zijn zeer uitgebreid en u kunt er veel mee. Daarentegen zijn ze lang niet altijd even handig om kleine klussen te klaren zoals het converteren of schalen van beeldbestanden.

Faststone Image Viewer

Het aantal afbeeldingen op een computer kan met gemak in de duizenden lopen. Een super snelle image viewer biedt dan ook uitkomst. Faststone Image Viewer toont binnen enkele seconden honderden foto’s. U kunt daarvan uitgebreid de eigenschappen bekijken en desgewenst de foto’s licht bewerken en converteren naar een ander formaat. Erg handig zijn de opties om verschillende contactsheets te maken,  RAW-bestanden te importeren en de foto’s te tonen op een tweede beeldscherm.

multimedia-toolbox-faststone-image-viewer

VSO Image Resizer

Waarom zou u een script maken in Photoshop om snel bestanden te kunnen schalen als dit veel sneller kan met VSO Image Resizer? U selecteert de bestanden die u wilt schalen, u kiest een voorkeursresolutie of bepaalt deze zelf en tenslotte geeft u aan of u een kopie wilt maken of het origineel wilt overschrijven en klaar is kees! Desgewenst kunt u aan de afbeeldingen nog een watermerk meegeven, de EXIF-informatie mee kopiëren of de verhouding en DPI-waarde aanpassen.

multimedia-toolbox-vso-image-resizer

Easy Graphic Converter

Even snel een PSD, TIFF of BMP-bestand omzetten naar JPG, GIF of PNG. Met Easy Graphic Converter kunt u tientallen bestanden of mappen tegelijkertijd converteren. U kunt de kwaliteit en de resolutie aanpassen en de bestanden voorzien van een unieke naam. Geen ingewikkelde opties, maar gewoon snel resultaat.

multimedia-toolbox-easy-graphic-converter

 

Video tools

Het grote verscheidenheid in videocodecs en bestandsformaten zorgt onherroepelijk op een bepaalt moment voor de nodige problemen. Met InstalledCodec, K-lite Codec Tweaktool en Mediainfo kunt u eventuele codec problemen analyseren en verhelpen. Hebt u niet de juiste codec om uw videobestanden af te spelen dan kunt u Vista Codec Package installeren. In bent dan in één klap ruim 250 codecs rijker. Samen met de goede mediaspeler KMPlayer moet u dan geen enkel probleem meer ondervinden bij het afspelen van videobestanden.

Veel problemen leveren ook H.264 geëncodeerde bestanden op. DVDFab HD Decrypter stelt u in staat om Blu-ray disks te kopiëren naar de harde schijf. De M2TS bestanden kunt u vervolgens met AVCHDCoder omzetten naar een ISO-bestand waarmee de meeste mediacenters overweg kunnen. Wilt u avchd-bestanden splitsen naar aparte video en audio-bestanden zodat u ze verder kunt bewerken, dan is Super aan te raden. Met dit programma kunt u ook videobestanden converteren, maar niet met de VC1-codec van Microsoft. Daarvoor kunt u beter WMVConvert gebruiken.

Voor de dvd-liefhebbers zit er in de multimedia toolbox DVD Shrink om dvd’s te kopiëren en menu’s te verwijderen, DVD Flick om dvd’s te maken aan de hand van videobestanden en DVD Slideshow Gui snel een fotoshow te kunnen presenteren.

VLC Media Player

VLC Media Player is een multimediaspeler die meer kan dan alleen maar video- en audiobestanden afspelen. Met deze speler kunt u ook genieten van een ruim aanbod online televisie- en radiozenders. Een van de spraakmakende opties van VLC Media Player is de mogelijkheid om video te streamen over uw netwerk of over het internet. Op die manier kunt u al tijdens de montage feedback krijgen van anderen, voordat u aan het branden gaat. Het mooie is dat u hiervoor niet eens achter u computer hoeft te zitten, omdat de bediening via elke browser te regelen is. De nieuwste versie ondersteunt nu ook het afspelen van HD audio-formaten en videobestanden die zijn verpakt in een ZIP-bestand.

multimedia-toolbox-vlc-media-player

Handbrake

Veel montageprogramma’s maken gebruik van een matige encoder om videobestanden te exporteren. Daarnaast is het vaak een heel gedoe om bestaande bestanden snel om te zetten naar een ander bestandsformaat. Met Handbrake lost u dit soort problemen op. Deze converter levert goede resultaten en kan overweg met de minder bekende bestandsformaten MTS, M2TS en MKV. Deze bestanden kunt u met Handbrake converteren naar AVI, OGM, MP4 of MKV. Door gebruik te maken van de X.264 codec bespaart u schijfruimte en kunt u genieten van mooie HD-beelden.

multimedia-toolbox-handbrake

MKV Toolnix

De MKV-bestandscontainer is zo populair omdat het overweg kan met ondertiteling, menu’s en attachments. In de MKV Toolnix folder zitten verschillende applicaties om informatie te krijgen over MKV, MKV-bestanden te converteren, maar ook om ze zelf te maken. Daarvoor gebruikt u dan MKVMerge. Met een paar drukken op de knop voegt u verschillende videobestanden toe aan uw mkv-container, kunt u hoofdstukken definiëren en foto’s als bijlagen koppelen aan uw nieuwe bestand.

multimedia-toolbox-mkvmerge

 

Overzicht 35 multimedia tools

Naam Subcategorie Beschrijving
Audio
Audacity Audio editor Audiobewerkingprogramma om snel geluid te mixen en op te schonen.
Free Audioconverter Audio converter Converteert in batch van en naar bekende audioformaten.
Blu-ray Stream Extractor BD extractor Geluid van een Blu-ray disk rippen en converteren
HeadAC3he AC-3 omzetten AC-3 bestanden omzetten naar WAV of MP3
Mp3tag Mp3tags corrigeren ID-informatie van muziekbestanden corrigeren.
Beeldbewerking
AvancePaint Tekenen Tekenprogramma voor het maken van schetsen en tekeningen.
Blender 3D-modeling Applicatie voor het maken van 3D-objecten.
Easy Graphic Converter Image-converter Afbeeldingen converteren van het ene naar het andere formaat.
FastStone Image Viewer Foto's bekijken Razend snelle viewer met een aantal handige extra's.
Lightboxeditor Foto's bewerken Handig programma voor het optimaliseren van foto's.
Picasa 3 Beeldbewerking Compleet beeldbewerkingsprogramma met geavnceerde functies.
VSO Image Resizer Foto's schalen Snel in batch bestanden schalen naar een ander formaat.
DVD
DVD Shrink DVD-rippen DVD's kopiëren met of zonder menu.
DVD Flick DVD-authoren DVD's authoren compleet met menu.
DVD Slideshow Gui Slideshow maken Foto's presenteren aan de hand van een mooie slideshow.
Encoderen
AVCHDCoder Avchd-converter AVCHD-bestanden verpakken in een ISO-bestand.
DVDFab HD Decrypter Blu-ray kopiëren Blu-ray Disks kopiëren naar de harde schijf.
Handbrake X.264 converter Goede converter voor het maken van MP4-bestanden
MKV Toolnix MKV-bestanden maken MKV-bestanden samenstellen en voorzien van hoofdstukken en ondertiteling.
Super Muxer, demuxer Videobestanden demuxen en muxen om kwaliteits verlies te voorkomen.
WMVConvert VC1 converter Voor het maken van videobestanden met de VC1-codec.
Video
InstalledCodec Codecs bekijken Laat alle codecs op uw computer zien.
K-Lite Codec Tweak Tool Codecs verwijderen Handig programma voor het simpel verwijderen van niet werkende codecs.
MediaInfo Codec analyse Toont codec-informatie van video en audiobestanden.
KMPlayer Mediaspeler Multimediaspeler inclusief splitter voor het afspelen van bijna alle videoformaten.
Subtitle Workshop Ondertiteling maken Programma waarmee u zelf onderitels kunt maken voor dvd of videobestanden.
Vista Codec Package Codecs installeren Installeert veel bekende en onbekende codecs op uw computer.
VLC Media Player Streaming mediaspeler Ideale speler om video te streamen over uw netwerk.
Algemeen
Ace FTP FTP Voor het overzetten van bestanden van de ene naar de andere computer.
AVG Antivirus software Wie wil er niet vrij zijn van virussen?
CDBurner XP Brandsoftware Voor het branden van dvd's en Blu-ray disks.
IMGburn Image software Om verschillende bestanden samen te voegen in een image-bestand.
ShellExview Shell extentions Voor het oplossen van problemen met Windows Explorer.
SIW Systeeminformatie Biedt alle (verborgen) informatie over uw computer.
Virtual Clone Drive Virtuele schijf emulator Emuleert een schijfstation waardoor u image-bestanden kunt bekijken.
De kunst van het encoderen
Koopwijzer dvd-recorders