Reviews

Sony Vegas Pro 12

Sony heeft flink gesleuteld aan de twaalfde versie van Vegas Pro. Er zijn tal van nieuwe functies waar je veel baat bij hebt. Daarnaast is de prijs meer dan gehalveerd, waardoor dit professionele pakket niet zo heel veel meer kost dan menig consumentenpakket.


Direct na het starten valt direct het iets donkere uiterlijk op van de interface en het vernieuwde frisse design van de Explorer, de plaatst waar u naar te importeren bestanden zoekt. Prettig is dat je hier nu de opties hebt, om terug te bladeren naar eerder bezochte Windows mappen en dat je mappen kun bombarderen tot favoriet, waardoor je ze daarna altijd met een muisklik terug te vinden zijn.


sony-vegas-pro-edit-12-overviewSony heeft veel aandacht besteed aan de organisatie van clips en projecten.


Geïmporteerde bestanden zijn nu te taggen in de Project Media. Er zijn tien slots gemaakt voor veel gebruikte tags, maar het staat je vrij om onbeperkt videobestanden te taggen. Erg goed is dat deze tags worden weggeschreven in een sfl-bestand, dat naast het origineel wordt bewaard. Zolang deze twee bestanden bij elkaar blijven staan, kun je altijd gebruik maken van deze tags, ook als je een nieuw project start. Je kunt in het zoekvenster zoeken op getagde bestaden en deze resultaten zijn nu te bewaren in een Smart Bin. Deze wordt elkeer automatisch bijgewerkt als er nieuwe clips van dezelfde tags worden voorzien. 

 

----

Interesse in een training Sony Vegas Pro? Klik hier voor het aanbod.

----

 


Om de uitwisseling te vereenvoudigen tussen Vegas Pro projecten, kun je nu Bins uit andere projecten eenvoudig importeren. Tevens is het mogelijk om project te exporteren naar Adobe Premiere Pro, After Effects en Final Cut Pro. Het gaat hier dan wel om ruwe montage met eenvoudige dissolves, want andere effecten worden niet herkend.

Het enige wat nog mist, is de ondersteuning voor XMP-metadata. Navraag leerde ons dat Sony dat in een volgende versie hoopt te implementeren.Editing
De tijdlijn is overzichtelijker geworden door een aantal visuele verbeteringen. Zo krijgen geselecteerde clips een gele rand en zijn de cliphandels duidelijker zichtbaar, waardoor clip specifieke acties eenvoudiger te realiseren zijn. Een aantal nieuwe shortcuts maakt het makkelijker om clips te trimmen of om alleen de audio of video van een clip te trimmen, zodat je snel J- en L-cuts kunt maken. Gebruik je daarbij de nieuwe Expand Edit Modus, dan schakel je over naar het, ouderwetse maar handige, A en B editing. Mooi is, dat je direct krijgt te zien wat er is getrimd en dat de monitoren automatisch worden gemaximaliseerd.Effecten
Als je twee videoclips wat betreft kleur op elkaar wilt afstemmen, kun je gebruik maken van het Color Match effect. Dit werkt erg goed. Je geeft daarbij aan met welke clip je de kleuren wilt matchen en Vegas doet de rest. Desgewenst, kun je zelf nog het een en ander aanpassen.
Een erg handige tool is de Masking optie in het Event Pan/Crop. Met die tool kun je ovale en rechthoekige maskers maken en aan deze maskers direct een effect koppelen. Binnen enkele handelingen kun je op die manier delen van het beeld voorzien van effecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onherkenbaar in beeld brengen van gezichten of nummerborden.sony-vegas-pro-edit-12-color-matchKleuren van clips laten matchen kan nu eenvoudig met het effect Color Match.


Wat minder handig is bij het toekennen van kleureffecten, zijn de onmogelijk getalsnotaties die je soms tegenkomt. Het zou prettig zijn als die eens werden omgetoverd naar normale RGB-waarden.

De enige vernieuwing in de export is volledige ondersteuning van avchd 2.0. Dit betekent dat je 50p-bestanden kunt exporteren met een bitrate van 26 Mbit/s. Bij de aanschaf van Vegas Pro moet je overigens nu wel opletten welke versie je koopt. De goedkopere Edit versie wordt namelijk verkocht zonder DVD Architect Pro, waarmee je dvd-menu’s kunt maken. 

 

----

Interesse in een training Sony Vegas Pro? Klik hier voor het aanbod.

----


Sony Vegas Pro 12 Edit is de moeite zeker waard. De vernieuwingen zijn waardevol en de prijs is meer dan gehalveerd. Een echte aanrader dus voor iedereen die overweegt om overstappen op een professioneel videobewerkingspakket.

Naam: Sony Vegas Pro 12 Edit
Website: www.sonycreativesoftware.com
Prijs: € 319,95
Deel dit bericht met anderen!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

soeredj 13.10.2013 10:16  
mts vedio bestant afspelen en bewerken Nee0  

Hallo ik heb een camara van sony En heb met dat camara film opgenomen maar De bestanden zijn op mts bestant dus ik kan mijn vedio's Niet meer bekijken Mijn vraag is of ik met sony vegas prog wel of niet kan openen ? En editen
Mvg; soeredj

 
   
       

  1000 Resterende tekens

 
 

Zoeken