Starten met videomontage in Edius Neo

workshop-neo-35-projectfolder

Starten met videomontage in Edius Neo

Het videobewerkingspakket Edius Neo is voor velen onbekend. Dat is jammer, omdat dit pakket misschien wel het beste pakket is voor consumenten om video mee te monteren. Daarom een aantal introductielessen om te starten met Edius Neo.

Edius Neo is een Engelstalig videobewerkingspakket. Het is een buitengewoon prettig pakket om mee te werken, het is zeer stabiel, kent veel geavanceerde montage mogelijkheden en presteert zelfs goed op wat minder krachtige pc’s. Reden genoeg om Edius Neo is wat nader te bekijken. U kunt Edius Neo gratis dertig dagen uitproberen door het te downloaden op www.grassvalley.com. We starten deze serie met een les over het importeren van video en het trimmen van clips.

 

Een project starten

Na het starten van de trial versie, moet u aangeven dat u met Edius Neo wilt werken. In het volgende venster wordt u gevraagd een projectmap aan te maken. In deze map bewaart Edius alle toekomstige projecten onder een eigen projectnaam. Daarna moet u de projectinstellingen definiëren. Klik daarvoor eerst op New Project. Er verschijnt dan een lijst met presets. Kies de preset die overeenkomt met uw originele videobestanden. Kies de juiste preset en geef een naam mee aan het project bij Project name en klik op OK. De interface wordt geladen.

 

 

workshop-neo-35-projectfolder

Edius Neo maakt automatisch submappen aan in de projectmap.

 

Werken met de lay-out

Edius bevat tal van vensters die allemaal op een bepaalt moment in de montage nodig kunnen zijn. Alle vensters zijn te schalen door ze aan de kanten beet te pakken met de muis en ze daarna te vergroten of te verkleinen. Door het venster bovenin beet te pakken met de muis, kunt u het venster verplaatsen naar elke gewenste plek. Het is tevens mogelijk om de vensters te docken in een ander venster. Daarvoor pakt u met de muis onderin het venster het tabblad beet en versleept u die naar het gewenste vensters. Door vensters te docken, kun je meer ruimte besparen op de monitor.

 

----

Interesse in een training Edius? Klik hier voor het aanbod.

----

Edius Neo opent altijd met een aantal standaard vensters. De Source Browser gebruikt u om bestanden te importeren van externe apparatuur. De Bin is het venster waar u bestanden importeert die al op de harde schijf staan. Daarnaast geeft de Bin een overzicht van alle media die u in het project gebruikt, als ook titels, mattes en sequences.

 

workshop-neo-35-venstersAlle vensters in Edius Neo zijn te schalen en te docken.

 

De Monitor bestaat uit twee delen. Het linkerdeel toont het bronmateriaal en dient als previewvenster. Het rechtergedeelte toont de montage zoals die op de tijdlijn staat. Het Information venster toont informatie over bestanden op de tijdlijn. Denk hierbij aan inpunten en uitpunten, snelheidsgegevens, totale duur en aspect ratio.

 

 

workshop-neo-35-knoppen

Knoppen van veel gebruikte functies kunt u toevoegen of verwijderen.

 

 

Een overzicht van alle overgangs- en effectfilters van Edius Neo vindt u in het venster Effect. Tenslotte is het grootste gedeelte van de onderkant van de lay-out gereserveerd voor de tijdlijn. Op de tijdlijn met zijn verschillende sequences, bewerkt u de montage tot de uiteindelijke gewenste film.

 

Bestanden importeren

De snelste manier om bestanden te importeren in de Bin is door te dubbelklikken op een leeg gedeelte in de Bin. Er verschijnt dan een venster waarin u bestanden kunt zoeken op uw pc. Tevens kunt u hier de thumbnail wijzigen van de clip door de schuif onder het previewvenster te verplaatsen. Zijn de bestanden geïmporteerd, dan kunt u deze ordenen in mappen door met de rechtermuisknop in de linkerkolom op Root te klikken en te kiezen voor New Folder.

workshop-neo-35-import

 

Timmen in bronmonitor

De volgende stap is het plaatsen van in- en uitpunten voor elke mediaclip. Met dit proces dat trimmen wordt genoemd, markeert u de video aan het begin en aan het eind of selecteert u specifieke gedeelten uit de clip. U doet dit in de bronmonitor (linker monitor). Door dit daar te doen en vooraf, voorkomt u onnodig veel bewerkingen op de tijdlijn op een later moment.

Laad een clip in de bronmonitor door hem er naar toe te slepen of door erop te dubbelklikken. Speel de video af door op de play-knop of spatiebalk te klikken.

workshop-neo-35-bronmonitor

De bronmonitor gebruikt u om selecties uit clips te maken.

 

U markeert gedeelten uit de clip door de I- en de O-toets te gebruiken. Met de pijltjestoetsen navigeert u eenvoudig naar het juiste frame.  Bij een te lange clip kan het zijn, dat u twee gedeelten uit de clip wilt markeren. Dit kan niet. U kunt in dat geval wel bijvoorbeeld het eerst stuk markeren en daar een subclip van maken. Het pictogram ‘Add subclip to bin’ voor het maken van een subclip staat helemaal rechts van het navigatiepaneel onder de Bronmonitor. De subclip herkent u in de thumbnail view aan de haakjes om de videostrip. De subclip is een exacte kopie van het origineel met de getrimde delen.

Om een clip op een videospoor te plaatsen, kunt u deze verslepen vanuit de ‘Bin’ of de bronmonitor. Vanuit de ‘Bin’ kunt u er ook voor kiezen om meerdere clips tegelijkertijd te selecteren en te positioneren op een spoor.

 

Schalen tijdlijn

Boven de clips op de videosporen loopt een tijdlijn. Hierdoor weet u de lengte van individuele clips en de duur van de totale montage. Deze tijdlijn is te schalen. Boven de spoorkop met de namen van de video- en audiosporen, ter hoogte van de tijdsaanduiding, staat een horizontale schuifbalk. Door deze te verplaatsen vergroot of verkleint u de video op de tijdlijn. Makkelijker is het misschien om gebruik te maken van de min en het plus teken op het numerieke gedeelte van uw toetsenbord in combinatie met Crtl-toets.

 

 

Clips verplaatsen op de tijdlijn

Clips op de tijdlijn kunt u verplaatsen door ze met de muis te verslepen naar een ander plek. Standaard werkt Edius in de Insert modus. Dat betekent dat clips worden ingevoegd op die plek waar u ze loslaat. Door over te schakelen naar de Overwrite modus, worden clips overschreven. U schakelt over door op de Insert-knop op uw toetsenbord te drukken. Als u een clip in de Overwrite modus verplaats, ontstaat er een gat (Gap) tussen de clips. Wilt u het gat verwijderen, dan klikt u met de rechtermuisknop op het gat en kiest u Delete Gap.

 

 

Trimmen op de tijdlijn

U kunt de clips inkorten en trimmen op de tijdlijn door met de muis over de uiteinden te bewegen. De cursor verandert aan de begin van de clip in een oranje haakje openen en aan het eind van de clip in een oranje haakje sluiten. Als de cursor verandert en u drukt de muisknop in, dan kunt u de clips inkorten.

 

workshop-neo-35-trimming-tijdlijn

Trimmen op de tijdlijn gaat sneller en beter door shortcuts te gebruiken.

 

Als u de muis tussen twee clips beweegt, dan verandert de muiscursor naar een dubbele haak. Dit is de Trim Mode Slide. Met die trimtechniek verlegt u het snijpunt tussen twee clips zonder de totale tijdsduur te veranderen. De ene clip wordt langer en de ander korter. Dit werkt alleen als een clip over getrimde frames beschikt.

 

Werken met Inserts

U hebt altijd een keuze waar u een insert gaat plaatsen. U kunt dit doen op een bovenliggend videospoor of op het hoofdspoor zelf. De eerste optie heeft als voordeel dat u de inserts direct kunt traceren op de tijdlijn en dat ze eenvoudiger te verplaatsen zijn, door ze met de muis vast te pakken en te verslepen.

 

----

Interesse in een training Edius? Klik hier voor het aanbod.

----

Plaatst u de insert op het hoofdspoor, dan kunt u deze op twee manieren verplaatsen. Als u de Insert-modus hanteert, dan kun je een insert verplaatsen door hem met de muis vast te pakken en te verslepen. Grote nadeel van deze werkwijze is, dat u niet gelijktijdig in beeld kunt zien waar u hem plaatst.

 

 

workshop-neo-35-videosporen-toevoegen

U kunt maximaal tien videosporen toevoegen.

 

Beter is om gebruik te maken van de trim mode roll. Positioneer de cursor op de insert. Schakel over naar de trim-editor door op F6 te drukken. Selecteer de Trim Mode Roll door onder de trimmonitor op het icoontje te klikken voor Trim Mode (Roll). U kunt de insert nu naar links verplaatsen door op de komma-toets te drukken of naar rechts door op de punt-toets te drukken. Dit gaat per frame. Houdt u de komma of de punt ingedrukt, dan gaat u sneller.

In het volgende deel zullen we onder meer aandacht besteden aan het plaatsen van overgangen en het maken van titels.