Review Cyberlink Powerdirector 11

cyberlink-powerdirector-11-teaser

Review Cyberlink Powerdirector 11

Een aantal van die nieuwe functies zorgt ervoor dat Powerdirector prettiger is geworden om mee te werken. En dat is natuurlijk goed nieuws voor elke liefhebber.

Bij het importeren van bestanden in de Mediaruimte komen we de eerste nieuwe functies van de elfde versie tegen. Het is bijvoorbeeld  mogelijk om 2k en 4k bestanden te importeren en te bewerken. Deze hoge resolutie bestanden van2048 x 1152 en 4096 x 2304  zijn nog niet echt in zwang, maar dat zal een kwestie van tijd zijn, voordat u er ook mee gaat werken. Wel direct te gebruiken is de volledige ondersteuning van 50p video. Nadat u het televisieformaat hebt gewijzigd, zal de tijdlijn zich automatisch aanpassen aan de afspeelsnelheid van vijftig frames per seconden.

 

cyberlink-powerdirector-11-overviewCyberlink Powerdirector 11 is een stuk gebruiksvriendelijker geworden.

Erg handig is dat Powerdirector nu snelmenu’s ondersteunt, die op te roepen zijn door op de rechtermuisknop te klikken in een venster. Dit bespaart zoekwerk naar specifieke functies en dat scheelt veel tijd.

 

cyberlink-powerdirector-11-bibliotheekThumbnails in de Mediaruimte zijn nu te schalen, maar er zijn geen mogelijkheden om clips te classificeren.

De Mediaruimte heeft een paar wijzigen ondergaan. Prettig is dat de thumbnails van clips, effecten en overgangen nu te verkleinen of te vergroten zijn, door de schaal ervan aan te passen. Daarnaast zult u merken dat als u met de muis over een clip beweegt er twee icoontjes verschijnen. Met het eerste icoontje kunt u in de clip naar afzonderlijke scènes zoeken en die dan automatisch laten splitsen. Powerdirector kijkt naar veranderingen in het beeld en u mag zelf de gevoeligheid daarvan bepalen.

 

cyberlink-powerdirector-11-content-aware-editingDe functie Content Aware Editing werkt snel en goed.

Met het tweede icoontje schakelt u de nieuwe functie Content Aware Editing in. De videoclip wordt geanalyseerd en detecteert zoom bewegingen, trillingen, gezichten en slechte belichting. Alle afzonderlijke delen worden getoond op een nette tijdlijn en kunnen als individuele clips worden opgeslagen. Op die manier kunt u eenvoudig clips met zoom bewegingen verwijderen, clips met gezichten apart opslaan of beverige automatisch laten stabiliseren. Doorgaans hebben we het niet zo op dit soort functies, omdat ze veel tijd vergen. In dit geval vinden we het eigenlijk wel handig omdat Powerdirector ontzettend snel is door de uitstekende ondersteuning van GPU-acceleratie. Daarnaast speelt mee dat de Mediaruimte verder geen middelen biedt om zelf commentaar toe te voegen aan clips door middel van tags of metadata.

 

De tijdlijn

Cyberlink heeft een aantal nieuwe functies geïmplementeerd om het werken op de tijdlijn te vereenvoudigen. Zo kan de monitor nu worden losgekoppeld van de lay-out, zodat u het op een tweede monitor kan positioneren. Hierdoor creëert u meer ruimte voor de tijdlijn. Dit is ook nodig omdat de afzonderlijke sporen van de tijdlijn niet allemaal kunnen worden uitgeschakeld, wardoor er kostbare ruimte verloren gaat. Gelukkig is het nu wel mogelijk om met een druk op de knop een van de vele sporen als solo te laten acteren. Wel blijft het wennen dat Powerdirector overlay tracks onder de vieotrack positioneert en niet er boven zoals gewoonlijk is.

 

 

cyberlink-powerdirector-11-afspelenDe functies om te navigeren op de tijdlijn of om video af te spelen zijn beperkt.

 

 

cyberlink-powerdirector-11-voorbeeldvensterDe monitor kan nu worden losgekoppeld, zodat er meer ruimte is voor de tijdlijn.

 

 

cyberlink-powerdirector-11-toetsenbord-aanpassenDe meeste toetsenbordaanpassingen betreffen algemene functies Powerdirector.

 

Iets wat Cyberlink nog mag verbeteren zijn de functies om video af te spelen op de tijdlijn en de wijze van navigeren. Voor het afspelen missen we de jog en shuttle mogelijkheid om snel of langzaam heen en weer door de video te spoelen. Er is wel een optie met crtl + F om versnelt voorwaarts door de video te spoelen, maar daar blijft het bij. Gelukkig is er nu wel een mogelijkheid om de bestaande toetsenbordcombinaties aan te passen. Helaas zijn er geen opties om functie toe te voegen, zoals bijvoorbeeld de werking van de J,K en L toetsen. Daarnaast is de werking van de navigatie op de tijdlijn flink wennen, doordat de toetsenbordcombinaties afhankelijk zijn of u zich in de film of fragment modus bevindt. Het continu omschakelen tussen deze twee modussen is erg irritant.

 

Trimmen van clips

Het trimmen van clips kan alleen wanneer ze op de tijdlijn staan en niet vooraf. Dat is een enorme beperking en werkt alles behalve efficiënt. Staan de clips op de tijdlijn dan kunt u ze trimmen door de uiteinden met de muis beet te pakken en de clip te verlengen of in te korten. Nieuw daarbij is dat wanneer u dit doet er altijd een pop-up venster verschijnt met een drietal opties. Daarmee kunt u aangeven of u een gat wilt laten ontstaan, of de clips moeten worden opgeschoven en of dat dan ook moet gebeuren voor de overige tracks. Dat die opties er zijn is prettig, want in de vorige versie was het enkel mogelijk om een ripple trim uit te voeren, waardoor alle clips op hetzelfde spoor mee opschoven. U hebt nu dus meer vrijheid, maar dat gaat wel ten koste van de snelheid, omdat bij elke trim dat menuutje krijgt. Beter was geweest om hier een standaardinstellingen van te maken die u zelf kunt wijzigen.

 

cyberlink-powerdirector-11-trimmenDe trimfuncties van de vernieuwde Trimmonitor blijven beperkt.

 

In Powerdirector kunt u ook trimmen in een trimvenster. Deze is vernieuwd en bestaat nu uit twee tabbladen voor enkelvoudig en meervoudig trimmen. Bij die laatste optie krijgt u de mogelijkheid om meerdere gedeelten uit een clip te selecteren. Helaas ondersteunt het trimvenster niet de standaardtoetsen I en O voor het plaatsen van markeringen.

 

cyberlink-powerdirector-11-trimmen-op-tijdlijnDe trimfunctie op de tijdlijn is uitgebreid, maar zorgt er wel voor dat u altijd een menu te zien krijgt.

 

 

Geavanceerde trimfuncties voor het maken van een rolling edit, slip edit of slide edit, zoals bijvoorbeeld in Pinnacle Studio 16 en Sony Vegas Movie Studio kent Powerdirector niet. Dat is een gemis en maakt het lastig om beeldwisselingen te perfectioneren.
Titelgenerator

De Title Designer om titels te maken in Powerdirector heeft een nieuw uiterlijk gekregen. De onduidelijke pictogrammen uit de vorige versie hebben plaats gemaakt voor een overzichtelijk menu. U zult zonder moeit in staat zijn om hier direct mee aan de slag te gaan. Prettig is tevens het snelmenu dat verschijnt zodra u de tekst selecteert in de monitor om lettertypen en kleuren aan te passen. Onder het tabblad beweging, vindt u tientallen templates om de titel te animeren. Het enige wat deze titelgenerator mist is de mogelijkheid om vormfiguren te tekenen in het beeld om een achtergrond voor de titel te maken.

 

 

PiP-ontwerper

Als u veel werkt met beeld in beeld, dan zult u blij zijn met de vernieuwde PiP-ontwerper. Deze heeft zich net als de titelgenerator een duidelijk menu gekregen, waardoor alle functies snel zijn te selecteren. Als u het beeld in beeld wilt animeren, kunt u daarvoor één van de vele templates voor animatie-paden gebruiken. Deze zijn zeer simpel aan te passen door de lijnen in het beeld met de muis beet te pakken. Daarna kunt u die lijnen verlengen, verkorten of verbuigen op de manier die u wenst. Zeer goed zijn ook de vele opties om gebruik te maken van maskers, die zeer eenvoudig zijn aan te passen en te animeren.

 

 

cyberlink-powerdirector-11-pip-designerOok de Pip Designer is gerestyled.

 

cyberlink-powerdirector-11-maskersWerken met maskers in Powerdirector is een feest.

 

 

Prestaties

Powerdirector 11 is zeer krachtig, maar soms ook instabiel. Op onze testcomputer een i7-3770 3.40 GHz met 12 GB geheugen en een Nvidia GT 530 videokaart, stonden we soms verbaast over de enorme prestaties die Powerdirector kan leveren. Zonder problemen kunnen we vier full hd avchd streams afspelen, waarvan twee voorzien van effecten in allerhoogste preview kwaliteit. Een derde effect bleek de drempel te zijn, maar als u dan de voorbeeldresolutie iets verlaagt naar HD-kwaliteit, loopt alles weer vloeiend. Powerdirector haalt die kracht voornamelijk uit de uitstekende ondersteuning van de GPU. Die wordt soms tot wel 80 procent belast.

 

cyberlink-powerdirector-11-powerZonder problemen speelt Powerdirector meerdere avchd full hd streams tegelijkertijd af.

 

Minder is dat Powerdirector soms ook crasht of flink hapert bij zeer normale functies als het openen van vensters, het toepassen van pips of het maken van een titel. Gelukkig wordt het project bij het opnieuw starten wel gerepareerd, maar het blijft uitermate vervelend dat het gebeurt.

 

 

Export

In de zijn een aantal extra exporttemplates beschikbaar. Zo kunt u nu zonder problemen 50p video exporteren met een bitrate van 28 Mbit/s. De kwaliteit is uitstekend en de rendering verloopt zeer snel. Ook hier staan we verbaast over de uitstekende implementatie van de CUDA-technologie waarbij de processor van de grafische kaart helpt bij het encoderen van video met de H.264-codec. Het benchprogramma GPU-Z geeft aan dat de load op de processor van de grafische kaart ruim boven de negentig procent ligt en dat hebben we in nog geen enkel videobewerkingsprogramma eerder gezien. De kwaliteit van de export is uistekend.

 

cyberlink-powerdirector-11-50pPowerdirector ondersteunt alle exportformaten van de avchd 2.0 standaard.

 

 

cyberlink-powerdirector-11-4k-mkv-100mbitExporteren met een 4k resolutie en een bitrate van 100 of 200 Mbit/s is geen enkel probleem.

 

 

cyberlink-powerdirector-11-export-gpuDe ondersteuning van CUDA is buitengewoon goed in Powerdirector.

 

Exporteren van videobestanden in de 4k resolutie is geen enkel probleem. Om de kwaliteit te waarborgen, kunt u dan de bitrate opschroeven naar 200 Mbit/s. Weinigen zullen op dit moment al beschikken over een 4k-camera of televisie, dus u hebt nog niets aan deze functie. Dat neemt niet weg dat het leuk is om te zien wat er in de nabije toekomst allemaal mogelijk is.

 

Conclusie

Cyberlink Powerdirector 11 is zondermeer een stuk vriendelijker geworden door de context menu’s en de vernieuwde vensters zonder de onduidelijke pictogrammen. Dat neemt niet weg dat er nog een aantal functies voor verbetering vatbaar zijn. Een uitbreiding van de trimmogelijkheden heeft wat ons betreft prioriteit gevolgd door betere afspeel en navigatie mogelijkheden op de tijdlijn. Dat neemt niet weg dat er met dit programma een prima filmpje valt te monteren. De effecten zijn goed, u kunt mooie titels maken en de PiP-ontwerper is uitstekend voor het snel creëren van leuk beeld in beeld effecten.

 

Cyberlink loopt al jaren voorop als het gaat om de implementatie van nieuwe technologieën. Het is prettig dat ze bestaande technologieën nog steeds verbeteren. De ondersteuning van de GPU-acceleratie is daar een treffend voorbeeld van. De stabiliteit kan nog iets beter, want het programma crasht af en toe. Toch zijn we van mening dat Cyberlink met Powerdirector 11 definitief een plek heeft verworven tussen de overige bekende videomontagepakketten die verkrijgbaar zijn in ons land. Sterker nog, het is op sommige fronten zelfs veel beter dan enkele andere bekende pakketten. En dat is goed nieuws voor elke videoliefhebber.

 

Cyberlink Powerdirector 11 Ultra

Naam: Cyberlink Powerdirector 11 Ultra
Website: www. cyberlink.com
Prijs: € 89,99

 

 

Review Movavi Video Suite 11
Test fotosoftware, slideshow maken